跳至

首頁

尾頁

男爵府

哥哥细個同妹妹真係好唔同!
哥哥细個 妹妹
食奶餐餐清 餐餐剩
食粥一大碗 食dd食多更都blu
瞓覺3分鐘內瞓着ue 扭半個鐘仲要抱住先瞓
肯自已玩 一放低就嘈
攞走手上玩具(冇反應) 一攞即喊

仲唸住哥哥咁好湊,妹妹都係差不多点知.....

男爵府

哥哥 妹妹
食奶10分鐘 餐餐食成大半個鐘
扭成個鐘仲要抱住先瞓瞓覺 喊一陣就自己瞓
成日要人同佢玩 自己可以玩一陣
一個月起已經揀人抱 個個抱都得
好少笑 成日笑

Odo細個時係好難揍, 妹妹就好少少.

大宅

qq同kk都好唔同, kk真的好乖豬 , 不過2個都好"chi"身
qq kk
食奶1個鍾(可能37w出世有關) 20-30分鐘
扭成個鐘 抱一陣就瞓
可以自己玩 可以自己玩
成日嘈 好乖, 可以成個鍾自己玩唔出聲
qq細個時係好難揍, 妹妹就好好揍 .

[ 本文章最後由 車莉 於 08-3-29 23:45 編輯 ]

男爵府

係咪緊有一個難凑 ga 呢?
可能哥哥係超好湊所以覺得妹妹難湊!
唔知如果第三個又点呢?
哈哈哈哈...........講笑乍我收工架la...

大宅

曈曈细個 妹妹
食奶食成粒鐘, 餐餐剩 都係差唔多, 又係餐餐剩
食粥一碗, 有時會食剩 食到一細碗, 食得好快, 15分鐘攪掂
瞓覺要人抱, 仲要食奶咀 放在bb床扭一陣自己訓, 唔洗食奶咀
肯自已玩 一唔見到人就喊, 成日要拿家姐d玩具

總括來講, 兩個差唔多, 好揍同唔好揍的地方都有少少分別, 無話一個特別好揍....

男爵府

其實好唔好揍都係比較黎既.
我覺得兩個都比人地果d難揍.
而家揍兩個就仲辛苦啦.

原文章由 TSZYUI 於 08-3-25 00:01 發表
係咪緊有一個難凑 ga 呢?
可能哥哥係超好湊所以覺得妹妹難湊!
唔知如果第三個又点呢?
哈哈哈哈...........講笑乍我收工架la...

大宅

係呀, 係呀, 揍兩個真係好辛苦, 我依家只好阿q精神d, 要同自己講佢地好快大, 大個就好好架啦, 咁囉...

不過, 有時曈曈有時好鍚妹妹, 又要同妹妹一齊玩, 見到佢地咁樣自己都會好開心同安慰!

原文章由 LittlePigmom 於 08-3-26 12:48 發表
其實好唔好揍都係比較黎既.
我覺得兩個都比人地果d難揍.
而家揍兩個就仲辛苦啦.

男爵府

真係都幾辛苦,d 野接住黎!
除左佢哋瞓左先有得休息下,仲要係一齊瞓先得喎!
我日日8点起身攪下e 個攪下嗰果日日3,4点先食第一餐...
但係又唔見瘦左,咁先慘....

大宅

tszyui,

你會否比大仔讀N1呀? 佢返左學時你咪起碼有3個鐘休息下囉~

我就暫時無諗住比曈曈讀N1, 因為怕曈曈病會傳到比妹妹, 平時都係報下D PLAYGROUP 比佢讀下咋.. 你呢?

原文章由 TSZYUI 於 08-3-26 14:45 發表
真係都幾辛苦,d 野接住黎!
除左佢哋瞓左先有得休息下,仲要係一齊瞓先得喎!
我日日8点起身攪下e 個攪下嗰果日日3,4点先食第一餐...
但係又唔見瘦左,咁先慘.... ...

男爵府

原文章由 rebeccachor 於 08-3-27 12:02 AM 發表
tszyui,

你會否比大仔讀N1呀? 佢返左學時你咪起碼有3個鐘休息下囉~

我就暫時無諗住比曈曈讀N1, 因為怕曈曈病會傳到比妹妹, 平時都係報下D PLAYGROUP 比佢讀下咋.. 你呢?

...

我報左幾間不過間間都要4月先知有冇位!
我都驚佢会帶d 菌返黎,但我又覺得佢係屋企好悶...
你唸住報d 乜playgroup呀!有冇好介紹?

大宅

曈曈之前讀過音樂農莊, 依家讀近通利, 但因為時間唔太啱, 同埋佢地個playgroup 得45分鐘, 時間太短, 所以之後可能又讀回音樂農莊的幼兒playgroup 囉, 佢有1.5小時, 有講故事, 唱歌, 玩樂器, 食茶點同做手工, 都幾好~

但你唔洗返工, 找playgroup 都可以有好多選擇呀, 因為好多都係weekday或星期六上午, 我要返工報唔到啦...

我個朋友話lam tin 靈糧堂在weekday 都有playgroup, 幾好架,好似一星期上兩堂, 一堂有個多小時, 你不方問下呀, 不過地點就唔知就唔就你...

原文章由 TSZYUI 於 08-3-27 00:17 發表

男爵府

原文章由 rebeccachor 於 08-3-27 12:35 AM 發表
曈曈之前讀過音樂農莊, 依家讀近通利, 但因為時間唔太啱, 同埋佢地個playgroup 得45分鐘, 時間太短, 所以之後可能又讀回音樂農莊的幼兒playgroup 囉, 佢有1.5小時, 有講故事, 唱歌, 玩樂器, 食茶點同做手工, 都幾好~ ...

thx等我cc先!音樂農莊起邊架?

大宅

音樂農莊在旺角同灣仔都有, 但只有旺角有幼兒PLAYGROUP, 灣仔只有音樂PLAYGROUP
http://www.musicfarmworkshop.com/

我今日找到一度喎...d 時間好啱我呀, 佢有星期六下午, 因為有時d playgroup 在星期日呢, 我工人放假, 爸爸要返工, 無人睇妹妹, 都幾煩惱~
http://wholeperson.org.hk/
佢在寶琳, 我報左星期六 6:45-7:45pm 的親子playgroup, d 價錢都幾好, 你有無興趣呀? 一齊呀

原文章由 TSZYUI 於 08-3-27 13:17 發表

thx等我cc先!音樂農莊起邊架?

男爵府

原文章由 rebeccachor 於 08-3-28 02:37 PM 發表
音樂農莊在旺角同灣仔都有, 但只有旺角有幼兒PLAYGROUP, 灣仔只有音樂PLAYGROUP
http://www.musicfarmworkshop.com/

我今日找到一度喎...d 時間好啱我呀, 佢有星期六下午, 因為有時d playgroup 在星期日呢, 我工人 ...

又幾好喎近近哋,你係咪報親子playgroup嗰果呀?

大宅

我都想帶kk參加pg, 不過未決定邊間,

原文章由 TSZYUI 於 08-3-28 14:58 發表

又幾好喎近近哋,你係咪報親子playgroup嗰果呀?

男爵府

Odo已經返緊學, 佢開心d, 我又可以唔洗幫佢諗埋平日既節目, 都幾好. 而且識多左好多野.

原文章由 TSZYUI 於 08-3-27 00:17 發表

大宅

TSZYUI,

係呀! 5月尾開課果個呀!

[ 本文章最後由 rebeccachor 於 08-3-29 11:34 編輯 ]

男爵府

原文章由 rebeccachor 於 08-3-29 09:34 AM 發表
TSZYUI,

係呀! 5月尾開課果個呀!

我報左la!

男爵府

等我都黎搭下訕先

湊住兩兄弟其實未至於想像中咁辛苦及難,
細佬相比哥哥好湊很多,而家快兩個月大了,但還是像初生B似的,
食飽就訓,訓飽就食,最扭的時間就是晚上11點半左右開始,
因為他日夜顛倒,要扭到成差唔多1點先訓返著,其餘時間都算係幾好湊!
但軒軒就...唔知點解差不多2歲開始已經越黎越曳,出街開頭都會拖住我,但熱身後/熟習左D地方、人物後就發作,超曳!!!左跑右跑似企唔定的!! 這點也不算最令我煩惱,令我最心痛的是,明明之前很愛食飯/粥,但過了一段時間之後,而家又唔肯食飯,胃口細晒,食少少就唔肯再食,肯食幾啖又唔太肯咬D野食
兩塊面珠不見了,令我好好好煩惱又心痛!

慶幸軒軒沒有妒忌心的表現,如果唔係我都幾難平衡到佢的心理呢!!

但今天我又痾又想作嘔,真係得閒C唔得閒病呢

大宅

Jennyliu,
Take care! add oil!

首頁

尾頁

跳至