嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽媽有無用過防蚊貼

復活節假期想帶 BB 到郊野公園 或 沙灘玩, 防蚊貼有無用架 邊隻牌子好, 邊到有得買, BB 適唔適合用?

大宅

畀面勳章

Re: 請問各位媽媽有無用過防蚊貼

A1B2C3:
我曾經試過用萬X有得賣果隻防蚊貼, 我覺得唔係好掂. 又臭喎. 我而家係用緊chicco果隻bb古龍水, 雖然仲未証實到係咪真係得 (touch wood,bb仲未俾蚊咬到). 但係隻味好香, 但我老公都當香水搽的. 另外, 你可加個音頻果d鎖匙扣仔. 掛響bb附近睇下得唔得.

大宅

"莫釘我"好掂!

今天我和BB到了滿佈白紋伊蚊的水塘邊郊遊,逗留約30分鐘,BB貼了一片莫釘我,完全無事.

我自己貼了一片在膊頭附近,結果上半身無事,下半身多處中招.

大宅

Where can we buy 莫釘我? Watson's? Manning?...

大宅

我都係用 '莫釘我', 我o係藥房買o架咋 !!!
上次去郊野公園用佢又係唔見有蚊埋身呀 !!!!

複式洋房

豆豆331,
我想問我個女4個半月可唔可貼"莫釘我'. 如果得, 咁問應該貼在那裡? 如果貼完整返出嚟會唔會好痛呀??

別墅

tt2001
"莫釘我"在Mannings有售.
Hi, Jkwan
蚊貼只係貼在衣服上面,唔使貼在皮膚上.

我都係用"莫釘我".個大囡返學貼在都沒有俾蚊咬,冇貼個日就試過被咬到變豬頭.去效外時穩陣的就最好在腳位再噴"off".
至於bb我就唔敢俾佢用"莫釘我",因為的味都好濃郁,所以都係買在個超音波驅蚊機用.

複式洋房

2HH,

唔該晒. 我諗都係唔好比我個女用"莫釘我". 我都想買個超音波驅蚊機. 一到夏天我將個驅蚊機放係個女張床, 會唔會有用呢? 咁知唔知係邊度有得買?? 永安有冇得買??

別墅

Hi, Jkwan
我唔見永安有得賣.我個部超音波驅蚊機在去年夏天時在Jusco買,賣時有特別promote的攤位,唔知現在仲有冇得賣,你可以先打電話問問.我用緊個部係用太陽能發電,無需用電池,都幾有效,touch wood咁耐都無蚊蚊咬我bb.不過我都係出外掛在stroller先用.如果你成晚都要用,不如買個蚊賬好的,因為的超音波頻率連大人聽得多都唔係好舒服. :-x

複式洋房

2HH,

多謝妳的提議, 我會先買個蚊賬比我個女夜晚用, 得閒走去Jusco睇吓啲驅蚊機比個女出街用.

首頁

尾頁

跳至