自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:識d咩人,同d咩人一齊,係咪好重要

原帖由 anna2013 於 14-11-16 發表
識d咩人,同d咩人一齊,係咪好重要?
識到d好人會帶好你
識到d壞人會帶壞你
當然la

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:識d咩人,同d咩人一齊,係咪好重要

物以類聚

主 賜 平 安

子爵府

細個唔覺,但大大下。發現呢個問題原來由小朋友已經開始,入ge 學校好影響自己個質素同收養,有時直情會影響埋另一半

伯爵府

definitely !

侯爵府

引用:係重要,我信近朱者赤,近墨者黑

原帖由 SIUBKT 於 14-11-16 發表
係重要,我信近朱者赤,近墨者黑
同意,近朱者赤,近墨者黑,身邊嘅係乖仔/叻仔叻女,互相影響,個人差極有限。

另外,呢個社會,識人好過識字,呢點都好重要。

水晶宮

回覆:識d咩人,同d咩人一齊,係咪好重要?

Yes!

侯爵府

回覆:anna2013 的帖子

好重要 尤其愈大愈明白好多時候講关係

大宅

引用:識d咩人,同d咩人一齊,係咪好重要?識到d好人

原帖由 anna2013 於 14-11-16 發表
識到d好人會帶好你
識到d壞人會帶壞你
當然重要,無論什麼年齡層,朋輩影響實在太大

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

anna2013 發表於 14-11-16 19:29
識到d好人會帶好你
識到d壞人會帶壞你

絕對係.

不過唔一定係要識好叻的人嘅.....

子爵府

anna2013 發表於 14-11-16 19:29
識到d好人會帶好你
識到d壞人會帶壞你

朋友我覺得唔多唔少都有少少影響, 但又唔可以單睇個個人識D咩朋友而決定佢係個咩人

不過另一半就可以了~
我好相信吸引力法則, 你係咩人, 你另一半就係咩人
即係你斯斯文文, 唔講粗口唔講黃色笑話, 古惑仔呀個D粗粗佬佬既人應該對你無興趣
咁當然都有例外既, 好多入世未深既男仔都會對同自己完全相反既女仔有興趣
不過好多都唔長遠囉~
所以睇你既伴侶幾乎可以知道你係一個咩類型既人~

珍珠宮

朋友就NG多講LA
親戚呢,好多親戚本身係1個墨者,但基於係親戚,又無得擺脫,覺得好煩

禁止訪問

禁止發言

男爵府

非常重要
其實物以類聚,人以群居

侯爵府

畀面勳章

物以類聚!我信近朱者赤,識人識埋佢朋友就知佢咩人

男爵府

但能夠認識什麼人好睇有什麼共同背景,智商、學校、工作、家庭、居住背景全部有關係。眼看好多人年輕時只顧吃喝玩樂,人到中年就開始後悔。

公爵府

識咩人,同咩人—齊當然重要,我相信近朱者赤,近墨者黑!當然,想識到D叻嘅人,首先你自己都要成為一個叻嘅人,所謂物以類聚!如果你自己唔係嗰個層次,就算俾你識到,人地都唔會理你!因為根本唔啱咀形!

珍珠宮

引用:你認識的人不一定是和你熟的人,可以是一些

原帖由 Potato001 於 14-11-17 發表
你認識的人不一定是和你熟的人,可以是一些對你有影響力,你又認同佢價錢觀嘅人。大家性格相近自然會投契啲 ...
學校嗰啲mentor計劃喎,名校果d就話正,渣學校有咩作用?

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

係非常重要,我以前讀中學時有兩個女同學,本來兩個都好純品,點知一個識咗班不良份子,自己都變埋不良份子,講野串咗好多,又食煙又去蒲,成績仲大倒退;另一個就識咗班蒲友,自己都蒲埋一份,雖然未至於不良份子,但亦唔再單純啦

而我就從小到大身邊朋友都係乖仔乖女,所以一直我都循規導距,雖然出嚟做野有識一d同事係wet妹,但我都唔會同佢地太close

水晶宮

重要

首頁

尾頁

跳至