論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人知陽x女傭中心註冊名稱係咩?因為我check公司註冊處,係無陽x女傭中心,而家要佢真正註冊公司名,再check佢公司註冊地址,先可以向小額錢債處告佢。

大宅

有無人知道?

別墅

不如你直接去消費者會問下!!!

複式洋房

回覆 #3 bb012506 的文章

你簽個份contract 上有公司名稱架
又或者可以問下勞工署...

複式洋房

回覆 #4 bb012506 的文章

陽x衰了什麼, 你要告佢 , 不如公開佢的惡行

大宅

我上年5月響陽x搵海外印印,因為當時舊印印11月完約,咁我講明要識中文,英文,要識湊BB,因為我仔當時1歲半,咁陽x比個印印我,張評級分4級(no exp, fair, average, good),話佢護理嬰兒係average,護現兒童係good,英文good,中文average,佢仲有一個4歲小朋友,響新加坡湊小朋友,咁fit晒我要求啦!咁我就請左呢個印印啦!

結果9月佢到港,發覺完全貨不對版,完全唔識中文,唔識英文,只可以用勁簡單幼稚園英文溝通,仲要完全唔識湊BB,咩都要經我舊印印翻譯,佢餵我個仔食飯,竟然可以比有魚骨魚肉佢食,好彩我個仔唔肯食,我自已餵返先比我發現到,搞完一大輪,原來佢個仔已經12歲,而唔係資料4歲,佢自已認唔識湊BB同小朋友!我比agent張資料佢自已睇,佢話唔係佢寫!響我屋企三日,任何野都唔識做/唔做,淨係識食飯同睇書,我出左街,佢連電話響到爛都唔會聽,解釋係唔識講,所以唔聽。

打比agent,一味想拖,我忍無可忍第四日就帶佢返agent到,agent話可以換新工人,但叫我點再信佢地,比d工人資料假咖!我即刻同消委會投訴,而家剛剛完畢,佢地堅持只比工人我,唔肯退錢,消委會都覺得唔可以接受,建議我經小額錢債告佢地,所以我已經準備緊D文件,今個星期會申請告陽x,無論唔得返錢都無所謂,最重要比人知佢地咁無良,我地D要返工僱主,日日比個BB工人湊,佢地就亂咁比D唔識湊BB工人你,如果我個仔食左魚骨點算呀?陽x賠唔賠到個仔比我呀!

原文章由 danica 於 2008-3-25 15:22 發表
陽x衰了什麼, 你要告佢 , 不如公開佢的惡行

洋房

x 柏都試過同樣情況

你個case我都試過, 不過唔係在陽x, 係在x柏, 我個印印用唔夠7日就帶佢返agent到, 個agent塊臉不知幾黑, 佢仲想叫我地比番機票佢走, 好彩我在場, 我同那個葉經理講, 我只係會比7日人工佢, 個印印根本貨不對版, 我係唔會負責回程機票, 如果要比, 我會去搵消費者委員會投訴佢, 佢先至好唔願意咁幫我攪手續, 真係激到我死呀, 之後佢都唔問我仲搵唔搵人啦, 當然我都唔會再幫襯佢啦, 仲邊有誠信. 但係陽x我都幫襯過搵過2個印印, 但都係不歡而散, 佢地既服務質素勁有問題, 投訴無門.........

禁止訪問

複式洋房

陽x女傭中心

我都有呢個經驗, 不過我HK AGENT 唔知, 其實間間一樣, 全部都晌印尼D AGENT 度找, 印尼D AGENT 知道邊D FEATURE 係HK PEOPLE LIKE, 就教佢地TELL LIES, HK AGENT 同嗰邊唔係SAME COMPANY. SO....

原文章由 VANESSAT 於 08-3-26 17:46 發表
我以前幫襯過荃灣國際顧x中心, 同一個老闆, 資料同一樣, 只是公司名不同. 請個2個我都怕左佢, 前後7個月, 資料同推介越好, 先至上佢當, 真係貨不對辦, 個樣已經好大分別, 做野... 其中一個講到湊3個小朋友, 英文好, ...

禁止訪問

複式洋房

回覆 #5 bb012506 的文章

有朋友話我知, 陽x 以前的名叫 "一心" , 希望幫到你.....

別墅

我剛剛才在陽光簽左新工人。
家姐 2005年12月19日出世﹗                                      細佬 2010年11月1 日出世!

大宅

其實以我所知,工人資料大部份都係印尼training centre寫!例如英文佢地覺得好咪寫good但我地就覺得唔good!
不過陽光女傭係可以同工人interview咖喎?

民房

原文章由 NaNami 於 08-3-31 21:47 發表
其實以我所知,工人資料大部份都係印尼training centre寫!例如英文佢地覺得好咪寫good但我地就覺得唔good!
不過陽光女傭係可以同工人interview咖喎? ...

my maid told me agent charge oversea maid 7 months agent fee, so that if the maid fired, they can replace another and charge another agent fee.

民房

原文章由 bb012506 於 08-3-25 09:19 發表
有無人知陽x女傭中心註冊名稱係咩?因為我check公司註冊處,係無陽x女傭中心,而家要佢真正註冊公司名,再check佢公司註冊地址,先可以向小額錢債處告佢。 ...

I also compliant to other agnet to 小額錢債處, check with your payment account of 陽x女傭中心, you can search the register address online, just pay $10, suggest you search it on the day time and have a hotline to call when you have problem.

大宅

你係咪指公司註冊署?我search過都搵唔到,打電話去都check唔到陽x女傭中心或者英文名,試過直接打電話去陽x,同佢地講我有法律文件要寄比佢地,佢地都唔覆我,我而家直接寫佢地center個地址。

咁你個case係點?大家交流下!

原文章由 fenif 於 2008-3-31 22:13 發表

I also compliant to other agnet to 小額錢債處, check with your payment account of 陽x女傭中心, you can search the register address online, just pay $10, suggest you search it on the day time and have ...

民房

原文章由 bb012506 於 08-3-31 22:36 發表
你係咪指公司註冊署?我search過都搵唔到,打電話去都check唔到陽x女傭中心或者英文名,試過直接打電話去陽x,同佢地講我有法律文件要寄比佢地,佢地都唔覆我,我而家直接寫佢地center個地址。

咁你個case係點?大家交流下!

...

It doesn't matter, the adrress is use for make sure the letter can send to that address, I compliant the agent mislead me use the agnet relative, await to court.

大宅

我今日排左期啦!5月5號會上庭,到時再通知大家個結果!

大宅

虎到金來勳章

Hope the court gives a fair judgement.mouth:

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我想問下請工人係咪有 video 可以睇? 可以打電話同個工人對話先架? 甚至問佢前僱主電話查詢左先架?

首頁

尾頁

跳至