嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次隻菌好惡....

最近的新流行感冒菌好惡~~
亞仔連續發燒二日啦~仲102,103,104添...
尋日睇醫生,醫生話今次隻菌好勁...好多細路要入院添呀~~~
點算呀~~
有冇媽咪的囝囝囡囡都係依家病緊呀!
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p0b7e1bd93a444e61d3fd5b3fc63c4bc7/f7adb1c9.jpg[/img]

大宅

Re: 今次隻菌好惡....

我d小朋友依家無病,touchwood!
如果佢好高燒,會係額頭貼退熱貼,比多d水佢飲+用毛巾抹手腳。
通常102.5以上就會用塞肛藥,降溫會快d

男爵府

jessjess 寫道:
.........通常102.5以上就會用塞肛藥,降溫會快d

通常燒得temp太高, 我都用塞肛藥, 但係塞肛藥係好傷個肝, 要小心使用.

真係針無2 頭利:-( .

別墅

hi! bjjm :

我個小朋友依家無病,touchwood :-P
通常會幫小朋友用溫水沖涼洗頭及比佢浸一陣才起身(她會很舒服的,當然小心不要再着涼哦!!),還有不要穿太多衣服,多飲水,食退燒葯, 燒到103以上才用塞肛葯.

複式洋房

Yes, my baby just recovered this monday (got sick last Friday), this was the first time he took panadol and no reaction, I mean temperature stayed high (above 38.5C) after taking panadol, I was scared and took him to the hospital (yet, when he arrived the hospital his temperature suddenly dropped to below 38C)

Luckily the high temperature lasted for half day only, I kept taking warm bath for him to help him "release" heat, for critical condition, you can also try to "rub" his body with diluted alcohol

男爵府

2019勳章

My son just recover on this week, he also get high fever during a week, e.g. 102,103,104, and some virus go to the lung also. And the doctor said due to my son is willing to take the medicine and water, so no need to stay at hospital, but must be pay more attention to him when he stay at home. (He didn't go to school around two weeks le). My son is nearly 4 years old, how old of your kids???
10 Dec 03 - 3.275kg             12 Jan 04 - 5kg  14 Feb 04 - 6.4kg20 Mar 04 - 7.05kg   24 Apr 04 - 8kg12 Jun 04 - 8.4kg 11 Dec 04 - 9.67kghttp://www.babyhome.com.tw/album.php?mid=15626

大宅

係呀!我個囡arm arm好返咋, 成日都燒到104oC, 仲試過105oC, 不過沖涼係最有效

複式洋房

塞肛藥唔可以亂用﹐ 要一歲以上先可以﹐而且唔可以同其他藥一斉食﹐否則會藥性過重。我閞頭唔知﹐人地話塞肛好就比BB TRY﹐ 好彩無使唧﹗

別墅

我囝囝今晚發高燒,唔知係傷風定係出牙仔引起發燒,都燒到39c 呀,請問食退燒快退燒定係塞肛快D呢?

我好擔心呀,B仔第一次燒到咁高,我真係唔識點處理。
THANK YOU

男爵府

環保接龍勳章

最好在食完退燒藥時沖一個
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

複式洋房

我個仔剛剛今日無燒, 5/4晚燒, 是由傷風咳起, 起得好快, 5/4無醫生看,同他去醫院, 已燒到104高燒, 護士即同他塞藥, 塞藥後兩小時已經退燒, 但第二朝又燒返, 食藥都退唔到, 仍然100-102左右, 之後看過另一醫生,昨日好D, 有精神玩, 之前只識瞓好累, 今日好返無燒, 但食住傷風咳藥, 他好累, 希望仔快D好, 因為小朋友發燒要特別小心.

洋房

仔仔突然發燒 睇醫生話係感冒 但完全無任何徵狀
食左退燒藥就ok 唔食就再燒
今日再轉第二個醫生 估計係玫瑰疹 仲會燒多幾日

醫生開左肛塞及藥水 但醫生話如果太高燒可以兩樣一齊用
請問係唔係隻隻藥唔同呢?

Cindy.B
根據西醫講法出牙係唔會發燒架!
我仔仔出左15隻牙都無發過燒

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至