論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在職媽媽, 你O地放唔放心你個工人自己餵BB飲藥水??

如題

子爵府

Re: 在職媽媽, 你O地放唔放心你個工人自己餵BB飲藥水??

唔放心都無計, 我工人試過2次早左1個鐘俾bb食藥, 真係激死我啦.

洋房

Re: 在職媽媽, 你O地放唔放心你個工人自己餵BB飲藥水??

如果 bb 病左, 屋企又得工人同 bb, 就算唔放心都要教工人點餵架啦
但一定要小心, 最好請一日假, 果日頭一兩次由妳餵比工人睇, 之後既一兩次妳就要工人餵比妳睇, make sure 工人餵 bb 食藥係冇問題既
就算係咁, 第二日妳最好都將餵藥既時間寫係藥樽到, 同一時間食既藥一 Pack, 唔一定要食既藥如退燒藥分開放, 所有既指示寫清楚d, 因為我試過要我工人照住藥樽上時間餵藥 (醫院姑娘已寫上), 同埋教佢如果阿 b sleep 就要照 turn, 但係果次我冇將同一時間食既藥用橡根綁住分開 (心諗時間都寫左囉, 又問過工人兩次, 佢都識答我點餵藥), 但咁就出左事...
d工人有時真係死蠢架 :-x :-x :-x (而家諗起都仲 :-x ), 做o野心不在焉、遊魂, 呢頭答 "Yes", 個頭就可以同你搞出事!
所以一定要 Serious d 同佢地交待先得

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會用一塊板寫清楚食葯時間,圖文並戍,塊板放o係當眼地方,例如﹕

(有d藥隔4小時, 有d藥隨6小時食)
9:00am - Red bottle, White bottle, Grey bottle,
White pill
1:00pm - Red bottle, White bottle, Grey bottle
3:00pm - White pill
5:00pm - Red bottle, White bottle, Grey bottle
9:00pm - Red bottle, White bottle, Grey bottle,
White pill

藥水我會畫一個樽形,寫住顏色 / 藥丸都大約畫番個形,寫顏色,咁樣工人應該清楚喇卦 :-P
不過幸好我工人都好醒,同埋仔女比較大,所以唔會食錯時間

水晶宮

我個工人以前幫我個朋友湊過BB, 所以我都放心比佢喂BB食藥(其實我都唔係好識喂藥).而且我BB仲細, so far只係在健康院打完針發燒同有一次流鼻水要睇醫生, D藥都係好簡單.
d藥水樽多數係寫中文, 我會先用英文寫在個樽上面D藥o既function,每次幾多同幾耐食一次.如是退燒藥, 必要個工人先幫BB 探熱, 如冇發燒就唔會比藥 BB 食. 個工人會用syringe喂藥, 我就要個工人mark低落本notebook到, 佢幾點鐘同bb探過熱,bb幾多度, 幾點鐘喂過藥同喂o左幾多比BB食. 我可以 counter check個藥水樽剩下來的藥水, 睇下佢有冇喂多到.

大宅

畀面勳章

我個工人都係以前湊開new born, 咁我通常會講一次比工人聴,然後睇佢餵幾次,再日日放工返去check下啲葯有冇邊樽特別少或特別多,咁就ok,再唔係就差唔多餵葯時間打電話返去提佢,無辦法,在職媽咪係要擔心多啲架啦!

大宅

warning to all mums, even if you give very detail instruction to your maid, you should check if she is doing properly from time to time.

My maid has been working in HK for nearly 10 years, she understand English without much problem. Last month, the doctor prescribed antibiotic to my daughter and I instructed her to feed 1/2 spoon of antibiotic to my daughter, I checked on her on the first day and everything is fine, then again I checked on her on the third day I found that she feed nearly one spoon of antibiotic and claimed that it is half spoon, my baby ended up finnished the course in 3 1/2 days instead of 5 days and she did not recovered. I took my daughter to the doctor again and she has to repeat another two course of antibiotic since she was overdosed in the first course.

So, do not trust your maid, our children are not their, they don't pay much attention as we do.

首頁

尾頁

跳至