論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔剛反學,我要印印定時會報行中,佢就唔多高興

請問各媽咪有無同我一樣做法.

印印哭話我唔信佢唔重意佢,串我叫我送佢反agency
到找新boss.

我只想知佢有無接送bb 和有無周圍油姐.

侯爵府

Re: 我個仔剛反學,我要印印定時會報行中,佢就唔多高興

Sally1

比我都不開心啦, 比人管住晒.

我不會要求佢打電話比我報告行'中', but 我會定時打電話返屋企問lee問路.

如果佢串你send佢返去agency度搵新'boss', 你大返佢轉頭, 好呀! 你寫封resign letter比我先啦.

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

你可以同佢講你唔係唔信佢,只係擔心個仔因為佢係街度都有可能會遇到危險o丫嘛!咁check下個仔都有錯?!如果佢咁就話唔做,咪唔好做補番個月比老細o羅!

大宅

sally1,

工人都有自尊心的,你應該婉轉啲咁同你個工人講,叫佢依時湊BB返學放學,然後你畀個用儲值card的手提佢攞住,同佢講明只係畀你call佢用,返到屋企就要熄左佢,咁你就可以check到佢有無週圍遊,如果你打佢手提,佢接聽,你可以問佢BB返左學未,點解仲喺街度(如果佢話唔記得熄機,佢喺屋企,咁你可以即時打返屋企,睇吓佢係唔係真係喺屋企),但如果唔通的話,就打返屋企,睇吓佢喺唔喺屋企囉,如果屋企無人聽,咁你就放工返去抦佢囉.

記得打電話畀佢時,要諗定啲借口,例如要佢做啲咩嘢咁,千其唔好攞明check咁.

不過照你所形容你個印印嘅反應,你同你個印印係唔係已經有心病架喇.

別墅

Sally,
我的工人每當離開我家門口或返學, 尢其是和我的小朋友一起, 我一定要佢致電通知我, 回家後亦要致電給我. 每次都是. 這樣我才可知道我的小朋友是已回到家, 確保她不會去了別處. 佢從來都冇炸過型喎.

大宅

多謝咁多媽咪回應我呀.
我昨晚都再同工人講太太擔心 BB所以先要你打比我.
佢今日送和接BB反學都有打比我,但佢自己反HOME
就無打比我啦.
我打反去問佢WHY唔打比我佢無答只係到笑.
咁我咪話如果你唔想打比我, 咁你要記得接BB呵.
佢就話記得啦唔洗擔心.
咁我咪算囉.

大宅

jaan 寫道:
Sally,
我的工人每當離開我家門口或返學, 尢其是和我的小朋友一起, 我一定要佢致電通知我, 回家後亦要致電給我. 每次都是. 這樣我才可知道我的小朋友是已回到家, 確保她不會去了別處. 佢從來都冇炸過型喎.

I ask my maid to do exactly the same. I even told her she has to call me from the home phone so I can make sure they are really at home (she has a mobile) from the caller display. So far no problem and she has never forgotten.

大宅

佢差不多夠一年開始"星"啦.
最警佢我今次ACCEPT佢,下次就更唔SO我姐.

首頁

尾頁

跳至