產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽咪用無痛分娩? 好唔好呢?

有冇媽咪用無痛分娩? 好唔好呢? 我個妹妹做護士, 話好好, 但係我家姐話佢有個朋友生左之後3個月唔行得

民房

Re: 有冇媽咪用無痛分娩? 好唔好呢?

我係陣痛20多小時以後頂唔順,惟有用無痛分娩,用藥之后幾分鐘就開始覺得無咁痛,盤骨以下無感覺,但双腿可以自己郁少少,嗰時先可以休息吓,留力遲d 生 bb出嚟! 到要生時医生會話我知幾時收縮,同時用力push嗰bb! 不過生完就無咁快行得,因為藥力未過:-P

好多人話用無痛分娩會無曬感覺,bb出咗嚟都唔知,但我就feel到佢慢慢被推出嚟...當然比唔用無痛少d震撼,但其實會生得舒服d,嗰人無咁累,我就覺得好好 -- 我諗下一胎都會一早用!

生完到依家3個星期,無乜後遺症!

洋房

幾好呀, 我痛左10幾個鐘, 如果無無痛分娩,我都唔知點算, 生o個陣都要痛,大約15分鐘, 但已好幫到我,我生完12小時己可以落床行得, 都係三日出院

子爵府

畀面勳章

我都係痛左差唔多廿個鐘之後頂唔順先決定用無痛分娩
基本上係一落藥我已經覺得冇咁痛, 真係差好遠
連d姑娘都話我終於識講野同識笑下, 面色好好多
冇話完全唔痛, 我仲feel到痛架, 不過已經頂得順..有力生到個bb出黎. 如果唔用....我會痛到連生既力都冇囉
生完我要成十六個鐘先落得地, 因為我貪血得勁同埋未吊完藥水...住左兩晚醫院就出得院囉
後遺症係, 我條腰骨係成日會酸痛囉. 生完頭個半月直頭唔可以彎身太耐, 因為會痛到冇力..但係慢慢就好轉好多
我個人都係讚成用無痛分勉既...後遺症呢樣野, 其實做任何手術, 什至生bb本身都有架喇...好睇個人體質

男爵府

我想問用了無痛分娩後,幾耐先可以餵母乳?不落得床護士會抱比你餵嗎?,因為越早餵呀b會好d!thank you

大宅

smallkarkar/leungpau/Faye525

多謝妳地share妳地d experience比我, 噤我放心lu~~

水晶宮

2019新春慶豚圓

我係極之怕痛之人, 我在生之前, 非常擔心陣痛帶來o既痛苦. 我個醫生有同我講過無痛分娩的 好處同有可能出現的問題, 我亦上網找過資料, 發現用無痛而出現的毛病如頭痛, 腰骨痛, 的機會率, 比起做lasik醫近視的失敗率為低, 我老公都去做 lasik,點解我唔做無痛呢.
我未開始陣痛, 已經打針 (因我是打催生針的). 成個過程, 配合埋助產士教的呼叫吸法, 都唔係好痛, 生得算幾舒服. 生完個身體冇話比起冇用無痛分娩的媽媽差, 照樣可以落床湊BB.
試過之後, 我都highly recommend人地用無痛分娩.

子爵府

我一入醫院, 醫生已建議我最好一早打無痛針, 咁成日就會舒服好多, 因為BB無咁快出世住, 若忍痛苦既陣痛幾個鐘後, 先頂唔順先打就唔抵, 起碼遲要打, 早要打, 不如早的打, 唔駛自己受苦楚, 可能醫生見慣好多例子, 所以都叫我唔好咁忍的陣痛, 早的打, 而且個麻醉師手勢好好, 生完已可下床, 重臨睡時沖涼洗頭, 醫生好支持我乾淨, 我唔可以忍受唔沖涼唔洗頭咁耐, 我會覺得身上有怪味, 自己聞唔到, 人地都會聞到, 何況我有潔癖, 到個囡三歲, 都無乜事, 若生第二名, 我仍會好似生第一胎咁做法.

大宅

lau,
請問你在私家定係政府醫院生架?

複式洋房

甜心糖糖
我在威爾斯做無痛分娩後,姑娘當晚便抱bb來給我餵母乳,不用擔心會遲了餵。

hkcindy
無痛分娩是可以減輕很大程度的陣痛,亦使我保留了力氣推bb出來,所以藉得採用的。

別墅

Dear all,
It's really good to use無痛分娩! I didn't feel pain after the injection. I just have little shaking and I was strong to push my baby out.

子爵府

cottontail,

我在私家香港港安生, 因為我想住下幾日半山感覺, 感覺係買野好唔方便, 好似我生完已夜晚九點幾, 醫院飯堂已收, 所以老公搭的士去山腳買外賣, 又搭的士上來比我食, 佢又搭返的士返屋企, 無車都幾麻煩, 不過一世女未住過半山區, 虛榮心作崇, 麻煩都願意咁做, 所以埋單幾萬銀, 所以而家生囡, 唔係叫千金, 係叫萬金先岩.

有時同我嫂講開生BB, 佢未生, 我唔知佢會唔會生, 因為佢已是高齡, 佢話唔痛下點似生BB, 我心諗, 女性係好承受到任何痛苦, 但而家咁文明, 有得你唔駛痛, 點解重要自己羅來痛, 重要痛上十幾粒鐘, 人都謝, 而且一生中唔止生仔痛, 還有其他痛苦等緊, 包括身心, 倒不如做到少一樣痛苦, 令自己好過D, 比多少少錢都值.

首頁

尾頁

跳至