嬰兒用品

跳至

首頁
23456...17

尾頁

男爵府

lflxl 發表於 14-11-18 17:33
奶樽、奶咀:
買左三個CHU CHU玻璃瘦樽備用,其中一個系雙層母乳咀,兩個系十字咀,無分月齡。我B系醫院時 ...
多謝樓主你無私嘅分享~~ 奶樽方面, 你認為呢, 等佢出咗世試定咗先再買, 會唔會遲? 我而家手頭得Nuk兩個, Avent一個! 呀仲有spectra贈品樽一個... 夠唔夠頂?
另外, 請教覺得其實有無需要買bb側睡枕? 即係攝實佢等佢飲完奶可以斜斜地身瞓覺

男爵府

引用:Quote:lflxl 發表於 14-11-18 17:33 奶樽、

原帖由 改造人 於 14-12-05 發表
多謝樓主你無私嘅分享~~ 奶樽方面, 你認為呢, 等佢出咗世試定咗先再買, 會唔會遲? 我而家手頭得Nuk兩個, Av ...
唔使客氣,我都收集左其他媽咪嘅有用經驗

你嘅奶樽計落都好夠用呢!到時無時間洗或者覺得唔適合先買都好方便。買定太多萬一唔啱,你要換嘅話,局限性好大。例如我因為唔想浪費CHU CHU樽,局住買通用到嘅pigeon,想試NUK就唔得。

我初頭開左兩個嚟用,頭三個禮拜BB以奶粉為主,我媽咪幫手坐月,佢幫我密密洗奶樽。後尾我要換奶咀先買多三個,買奶泵又有多兩個。而家我自己湊翻,一般用完四個就清洗消毒一次。有兩個備用咁樣。

BB側睡枕個人覺得無必要。餵完奶手抱一陣。如果為了減少嘔奶,我仔埋身啜完之後,依然用同樣姿勢抱佢一陣先放落床。如果驚頭仔訓得唔靚,平時大人時不時將BB調轉床頭訓下。我覺得BB床頭最好唔好擺額外野,驚佢窒息。
我初初鋪包被系BB床,系將個頭套部分擺頭仔上少少,諗住擋下風。有一次阿B肚餓發脾氣喊,我遲左少少入去睇佢,發現佢成個頭伸曬入包被頭套度,嚇死我。跟住之後我就調轉張包被嚟鋪。

別墅

naikko 發表於 14-12-4 22:15
可唔可以分享埋,揹帶,bb 車,同bb 床肉,我仲煩緊呢3樣野
BB 床其實大同小異, 反而要睇個SIZE . 因為我屋企地方唔大, 又想可以推出廳同入到房. 選擇不多
床褥就要硬身D, 太淋對BB 腰骨唔好,我見好多媽媽買海X

至於揹帶, 初生要買可以打横揹果隻, 到佢6個月識坐可以買HIP-SEAT, 我覺得比揹帶好用, 膞頭無咁痛

BB 車就要睇番你自己需要. 因為大車BB 就坐得舒服, 細車帶出帶入就方便.

可以等BB 出世後帶埋去試車.

但要留意以下几點: 可否單手開收, 收完是否可以自己企. 前後車轆係咪可以360度轉(係會好推好多),
有無避震. 如果係大碼B, 要睇埋個內籠會唔會好窄(冬天衫好厚, 如果大碼b+厚衫會坐得辛苦)

0-3M 最好都係手抱, 其次係横揹.

希望幫到你 ^ ^

別墅

lflxl 發表於 14-12-5 12:25
唔使客氣,我都收集左其他媽咪嘅有用經驗

你嘅奶樽計落都好夠用呢!到時無時間洗或者覺得唔適合 ...
係呀, bb 好快大, 你估唔到佢几時識反身, 發起惡上黎有几大力, 所以bb 床頭同床尾都唔好放野.
尤其係佢岩岩學反身又未反得叻果陣, 要睇緊d

複式洋房

新手媽媽,好多野吾識
其實沖涼液,係咪要買洗頭用?及沖身用?
同埋買,BB洗衣液,洗衫,買邊隻好

男爵府

引用:新手媽媽,好多野吾識其實沖涼液,係咪要買洗

原帖由 JOLIN33 於 14-12-05 發表
新手媽媽,好多野吾識
其實沖涼液,係咪要買洗頭用?及沖身用?
同埋買,BB洗衣液,洗衫,買邊隻好:quest ...
BB沖涼液好多牌子都有洗頭沐浴二合一。而且初生B無咩頭髮,又唔出街惹塵,我通常一個禮拜用兩次沐浴露,平時用清水洗。

洗衣液我買最平果隻威潔BB,大件野例如包被浴巾用洗衣液浸完手洗,細件衫仔用強生BB番梘手洗。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

lflxl 發表於 14-11-19 22:14
我用開AVEENO,好清爽。前排BB甩皮,搽完兩三日就好翻。

邊度有

男爵府

回覆:集中分享我用緊嘅嬰兒用品

奶樽清洗液我用詩樂氏天然洗潔精,寫住可以清洗嬰兒用品,一物多用,唔想屋企擺甘多瓶瓶罐罐

男爵府

引用:Quote:lflxl 發表於 14-11-19 22:14 我用開

原帖由 pingufish 於 14-12-05 發表
邊度有
沙田city super賣護膚品果邊,行到最入果個counter。

男爵府

引用:Quote:naikko 發表於 14-12-4 22:15 可唔可

原帖由 樂無憂 於 14-12-05 發表
BB 床其實大同小異, 反而要睇個SIZE . 因為我屋企地方唔大, 又想可以推出廳同入到房. 選擇不多
床褥就要硬 ...
好詳細!多謝分享。

別墅

回覆:集中分享我用緊嘅嬰兒用品

我又分享吓先!

BB而家4個月大,一路都係一餐奶粉,其他人奶,出世6磅1,而家18磅半。

奶樽:
最初見個個媽咪都話chu chu好用,出世到滿月都係chu chu十字咀膠樽,但bb啜唔到,啜幾啖就瞓覺,之後桔大啲個咀都冇用,後來轉母乳實感嗰隻咀都係冇分別。而且,成日好難掃風,成日嘔奶。之後就轉用dr browns奶樽,極易掃風,抱起掃2吓就搞掂。

儲奶袋:
因為我係全泵媽,我用boots奶袋嚟儲奶,又平又好用。

尿疹膏:
用緊施巴,bb初時pat pat 紅到腫哂,每次換完片搽,幾日就好返哂。

尿片:
最初買過白p,紅pat pat 得好勁;huggies 0牌,成日爆片;而家用綠p。

濕紙巾:
Pigeon,出街先用。

棉花:
朋友介紹買美容院用嘅脫脂毛棉花,又大包又好用。

紗巾&毛巾:
喺批發店買,質地好好,用足4個月都冇甩毛冇變型。

沐浴露:
都係用施巴。

指甲鉗:
用緊first year 有放大鏡嗰個,不過從來未用過個放大鏡,用咗仲難睇。

嬰兒車:
Graco,係大部啲,但個籃好大,可以裝到好多嘢,避震功能好好,bb好鍾意出街,一坐落附設嘅car seat就會奸笑。

暖奶器:
Dr browns

Lotion:
用mustela

男爵府

引用:Quote:lflxl 發表於 14-12-5 12:25 唔使客

原帖由 樂無憂 於 14-12-05 發表
係呀, bb 好快大, 你估唔到佢几時識反身, 發起惡上黎有几大力, 所以bb 床頭同床尾都唔好放野.
尤其係佢岩岩 ...
因我B仲細,我系佢床尾擺幾塊紙尿片、濕紙巾、密實袋入住乾棉片。床圍我原先無諗住買,又系有一次見佢發惡,借力移出被仔,差少少撞到BB床圍欄,嚇得我即刻出街買床圍。果時佢得廿日大,估唔到咁大力同識得借力移位。

複式洋房

回覆 lflxl 的帖子

thanks you

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

lflxl 發表於 14-12-5 14:27
沙田city super賣護膚品果邊,行到最入果個counter。

thx

禁止訪問

引用:+本帖最後由+樂無憂+於+14-12-4+16:16+編輯

大宅

請問aveeno可以係邊道買到呀?謝謝 ^^

男爵府

引用:回覆 lflxl 的帖子請問aveeno可以係邊道買

原帖由 carolyam2001 於 14-12-25 發表

請問aveeno可以係邊道買到呀?謝謝 ^^
沙田city super賣護膚品果邊,行到最入果個counter

大宅

引用:洗護用品:AVEENO對一般健康皮膚嘅BB嚟講,

原帖由 lflxl 於 14-11-18 發表
洗護用品:AVEENO
對一般健康皮膚嘅BB嚟講,應該隻隻牌子都差唔多。呢隻牌子嘅搽PAT PAT膏有效,lotion都幾 ...
我想問cc樂係咩牌子,可吾可以pm 我如果吾方便公開

男爵府

引用:Quote:原帖由 lflxl 於 14-11-18 發表洗護

原帖由 kk207207 於 14-12-26 發表
我想問cc樂係咩牌子,可吾可以pm 我如果吾方便公開
思詩樂

別墅

感謝樓主同各媽媽嘅分享!! 我係新手媽媽

想問下大家有無買隔尿床墊? 換片墊? 淘寶得唔得?

同埋, 大家帶bb邊度打針? 謝謝!
enjoy the moment with kids

首頁
23456...17

尾頁

跳至