產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

生完之後幾耐先至用暖既水o候水+洗頭水洗頭髮 ??

我係生完之後到依家已經有16日了, 一直都只係用薑水洗頭, 無用過洗頭水, 真係頂唔順啦, 我始終都覺得淨係用薑水洗係唔夠乾淨, 但我屋企人又驚我會有頭風 (我以前成日都有頭痛問題的).

想問下各位媽咪你地生完之後幾耐先至正式用暖既水o候水+洗頭水洗頭髮 ??

我諗住係度拿d supporting 然之後同我屋企人講吓等佢地唔洗咁擔心.

禁止訪問

Re: 生完之後幾耐先至用暖既水o候水+洗頭水洗頭髮 ??

大宅

我到滿月之后開始, 但未滿月時我洗頭次數唔多應4次左右, 及有用洗頭水架!

民房

I washed my hair immediate after gave birth to my BB, and didn't use ginger water also. I believe the reason to use the ginger water was that at the old day, there was no such thing as hair dryer, and the women hair were natually air dried, therefore, they tended to catch a chilli and fell sick. But nowaday with the so convinent hair dryer, we have no problem with that. And of course, we should not tell the old folk at home, as they will nag you forever and forever at that!

子爵府

好媽媽勳章

到滿月都係用薑水,洗頭水,都只係頭一二次無落

男爵府

one day after delivery.
i can't stand!

子爵府

我就生完BB一星期用薑水洗頭,點知仲笠過未洗之前,於是我便用洗頭水即刻再洗,比我奶奶"哦"咗我好耐,而家我等佢落咗街買餸先至洗頭,但係就要用9秒9洗完即刻吹乾個頭

子爵府

我就生完BB一星期用薑水洗頭,點知仲笠過未洗之前,於是我便用洗頭水即刻再洗,比我奶奶"哦"咗我好耐,而家我等佢落咗街買餸先至洗頭,但係就要用9秒9洗完即刻吹乾個頭

子爵府

畀面勳章

我一生完落得地就係醫院沖涼洗頭喇
不過一洗完即刻用風筒吹乾囉 (家下產科廁所有風筒架)
我兩胎都係咁...冇用過薑水洗過
都冇咩點頭痛
不過人人身體唔同既, 但係最緊要自己舒服
真係好辛苦同屋企人講下喇....

別墅

我除左頭o個兩次用薑水, 其他都用水喉水啦, 不過我坐月淨係洗左4次頭咋, 阿媽話洗得越少越好, 不過勁難頂囉!
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

大宅

我忍左17日, 終於都用薑水去洗頭. 每次都用薑水. 直至差唔多坐完月之後無再用薑水lu.

別墅

前幾日响仁安醫院上咗個產前講座, 資深護士話:
"以前生產完後唔可以沖涼、洗頭, 因為以前啲水有好多細菌, 容易令傷ロ發炎, 同埋沒有風筒這樣的電器。現在啲水好衛生, 所以沒有問題, 而頭髮可以立刻吹乾就ok啦"
醫院好鼓勵產後媽沖涼同洗頭

別墅

我生完15日會左非發舖洗 跟住19日擺滿月係屋企洗多一次 到依家都沒再洗過 因為我奶奶夾住唔比啊 :-P
我個預產期係12/3/04 又期待又緊張亞[/quote] :-D :lol: :-) :lol: :-P :roll: :pint: :hammer:

男爵府

我生完BB一出院就即刻話返屋企洗頭,不過係用薑水洗頭(洗左兩次),點知洗完仲"立"過未洗之前,於是我第二次便用薑水洗完再用洗頭水再洗,之後我就照番平時咁(隔日洗)用番水喉水黎洗囉, 我奶奶都冇出聲.

大宅

我一出院(生後第六日)返屋企就用水o候水+洗頭水洗頭, 洗乾淨後再用薑水浸頭, 抺乾再吃乾

水晶宮

2019新春慶豚圓

我生完在醫院, 覺得自己成身汗咪, 一落得床就走去沖涼, 頭就留番返屋企先洗, 即生完第3日. 冇用薑水, 但有用風筒. 而家過了5個月, 身體都okay.

大宅

我生完第二日喺醫院已經去沖涼啦!不過頭就返到屋企
奶奶煲咗薑水先洗咯,洗完即刻用風筒吹乾當然有落洗頭水啦!!!!

伯爵府

我第一次做mami, 相請教吓,薑水點煲架, 份量呢幾比幾架?

超級版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我生完第二日已經係醫院洗頭,
洗完之後即時吹乾,
之後坐月都係隔日洗頭,
涼就一日沖兩次,
總之到百籮滿為止都未用過薑水沖涼洗頭,
就算我媽咪都無阻止我,
佢都知我餵人奶必定要好乾淨,
若果唔係污糟到死點餵 bb 呢•
我頂盡係食薑炒飯同飲過少少醋,
順應下老人家意思驅下風咁囉•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

伯爵府

你生之前,刨定D薑皮,曬乾,到生之後,用一小扎放落一大大煲水到煲,唔好太多因為好辣嫁,我老公係日頭煲好,到夜晚我要沖涼時,佢再煲一煲水溝埋一齊,D溫度就啱啱好!!!!!!
ymc2727 寫道:
我第一次做mami, 相請教吓,薑水點煲架, 份量呢幾比幾架?

首頁

尾頁

跳至