嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB塊面仔出左d酒米紅色一點點, 想問........

BB16日大, 一直都係飲人奶.
近呢兩日塊面仔出左d酒米紅色一點點咁, 想問下點解會咁既, 同飲人奶有無関係 ?? 有什麼cream可以介紹俾BB'查' ?? 謝謝 !!

大宅

Re: BB塊面仔出左d酒米紅色一點點, 想問........

多數係熱氣lo. :-P
ありがとう!!!

大宅

Re: BB塊面仔出左d酒米紅色一點點, 想問........

好多初生bb都有呢個情形, 我個仔都係o甘上下大就出粒粒, 後尾我睇過數個醫生, 有d話bb油脂分泌旺盛, 我個醫生朋友就話bb出世成日都會有呢個情形, 但唔使驚, 最遲3個月會好番晒 ! 開頭我都有搽藥膏, 後來就覺得搽左都唔會即刻好番, 我就o係佢出得嚴重o個幾日先搽, 到左3個月, 真係乜都無搽就自己好番晒啦 !!!!
不過, 幾時好番都要睇個別bb, 我姪孫就出左一個月自己好番晒 !!
同埋, 你要睇係唔係奶癬, 係奶癬又唔同o架 !!!

民房

我BB都有咁情況,我問過健康院姑娘佢話只要用清水抺瞼然然後搽花士令就ok!我試過後BB真係好反晒!!ABOUT 2 WEEKS

大宅

其實如何知道是皮膚敏感/ 濕疹/ ... 因bb右邊面,間晤中亦會出現紅色一點點...

大宅

多謝幾位媽咪的回覆.

豆豆331,
想問下奶癬點黎架 ?? 係唔係因為敏感所至 ??

另外又想問下....其實飲人奶既BB會唔會有熱氣架 ??

謝謝 !!

首頁

尾頁

跳至