論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人借財務

我工人唔知係咪想借財務公司錢,剛才佢同個朋友傾完電話,同我講佢朋友話介紹JCG及財務公司比佢,跟住我話(借錢)果D公司,佢點下頭又好似唔想問財務公司借,講到此我有電話要聽
我之後就無提此事啦
佢唔知係咪想試下我借唔借比佢,我應該點做呀
佢做了幾個月咋

大宅

Re: 工人借財務

我念九成九係啦
Milk Milk Milk - Jerry boy Yahoo BOLG

別墅

If you are not satisfied with her performance in her job, don't lend money to her. Sometimes, they insist that they must borrow money as they need the money to solve their problem in Philiphine. If you rely on her very much and she performs good in her job, you can lend her one month's salary only (As you fire her, you need to pay her one month's salary instead of the one month's notification.) and ask her to write an agreement to let you to deduct this payment from her salary by six months. You can say this is the last time that you lend money to her and hope this will not happen again. This will not worsen the relationship between you and also you will not be afraid of her running away with a large amount of money you lend to her.

大宅

容,

我諗你最好諗吓可唔可以keep住佢本passport,以防佢會借左錢走路,你更加唔可以借錢畀佢,唔好以為你借左錢畀佢,佢就唔會借財務呀,總之唔好借錢畀佢,咁你就唔會有太大嘅損失.你個工人係菲定印?

仲有,一般工人係唔會同僱主講財務公司啲嘢,連財務公司四個字都唔會提,慌死個僱主會知,依家你個工人有意咁同你講,咁你就要小心佢,唔好信佢咁多,仲要小心所有信件,唔好畀佢盜用,一切以小心為上.

洋房

ballpen
我工人之前電話公司的信件寄我屋企地址,佢有住址証明 佢係賓賓
如果佢真係借錢唔使人擔保人咩?佢借倒錢使唔使我還嫁?佢又有無犯規可以炒佢唔使補錢

男爵府

容:

我以前個賓賓都係因為借財務而比我炒.
佢係我第一個工人(亦係最後一個),其實佢表現都OK,佢有銀行月結單,由於冇經驗,冇收passport,(但原來收都冇用,因可以補領),佢前前後後於一年半間問我借3次錢,我以為佢同我借總比向財務借好.誰不知,佢最後都係借

大宅

容,

大碼BB媽咪講得啱,錢係唔使你還的,只係要担保佢嗰個人還啫,所以你唔使担心,有咩依郁炒左佢就無事,唔使上身的,但你炒佢,都要補一個月人工畀佢架,無得慳.

你依家最緊要嘅,就係千其唔好借錢畀佢,同埋收好家中嘅貴重物件,以防佢走路時順便偷埋你啲貴嘢.

仲有,我唔知道啲外傭喺香港報失passport容唔容易,同埋需唔需要驚動僱主,但我覺得,如果個工人咁古惑,去補領過一本passport,咁我諗佢一定會走路,如果畀我知道,我一定會即刻炒左佢,費事夜長夢多.

洋房

咁我工人想我炒佢咪有得補一個月,唔公平媧,有人上門追數點算,好驚呀

別墅

其實以我所知,有些agency都會keep起工人的passport
如果你的工人因為借財務而你炒佢,其實都唔洗太驚,你最緊要係同佢計清楚所有錢及比機票,如果有財務公司找你,你只要fax你的terminate letter及入境處回覆比你的信比佢地便ok,一般來講佢地都唔會再找僱主麻煩
除非有一兩間比較麻煩,可能你要補警備案,(她們有一個dept.專門負責o尼d)

男爵府

以我所知, 我之前個賓賓係借安信同JCG, 兩間都係fax termination letter就冇煩我屋企.

首頁

尾頁

跳至