家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

理財服務免費

有個時富既sales話,佢地係做financial consultancy的服務,佢地同十幾間financial institutions(e.g. 匯豐銀行, 國衛保險, AIG, DBS等等...)有聯繫,買佢地既product可以唔收咁多management fee, 而佢地就係promote呢幾十間公司的product,如果佢地做成生意,就會向有關的financial institutions 收取費用,但係佢地同我地做理財分析同做portfolio的費用係免費的!
我想問下係唔係有咁大隻"甲""拿"隨街跳呢?
時富應該都係一間穩健的公司啊!

別墅

Re: 理財服務免費

其實時富祗係扮演中間人的角色,即經紀,到最後你有事的時候透係揾保險公司or銀行跟進!
[/img]

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

好多時銀行都打電話來話幫我免費做份理財分析呀!

公爵府

PaPa,

Did you meet those 理財分析?

I met them once when I was in branch long time ago and they were just selling insurance. I don't know whether they change the nature or not.

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

侯爵府

Honey 寫道:
PaPa,

Did you meet those 理財分析?

No.
I think they only want to sell their product.

大宅

papa,
其實其他銀行都成日approach我,但係佢地都係sell 佢地公司的product,但係時富佢地有十幾間financial institutions揀,意見不是比較中肯d嗎?而我亦可以一次過了解到十幾間公司的product,不是俾一間公司好d呢?

別墅

在我未入行嘅時候我都幫親過一間可買到多間公司保險的理財公司買一份基金保險比個女,但後來我發覺個經紀係因
[/img]

別墅

唔好介意搭咀, 路經分享一下, 其實"理財分析"唔係今日先有, 如果大家有時去開d嬰兒expo呀, 結婚expo呀, 都有唔少公司有呢d服務, 當然.... 佢地會想sale你買一d特別高佣金的計劃, 但競爭太大同確實有唔少組合, 所以有時佢地真係同你計過度過先介紹, 以免食白果....

如果未了解過自己的財政方向的朋友, 不妨咪了解一下囉, 又唔使錢, 嘩~ 如果一出計劃書就要買, 我都做啦~ 不過回心一想, 學多少少, 始終對自己有益的~
我們應該感恩 神的話語令人清醒

大宅

我聽完個經紀個plan之後,我就覺得:咩咁似保險公司d plan,佢sell那間保險公司係royal skandia,而家佢地唔收7% administration fee,只收$60 management fee 同1%認購費,而且轉換基金完全唔收費!
但係呢個plan就唔可以在短時間拿番錢出來(事實我都唔急),但係變左彈性無咁大!
我老公好buy,因為收費無其他公司咁貴!even買番d hsbc的基金都價錢平d,比起在hsbc買更平!
其實我真係聽過唔少理財的免費服務,不過呢個係最impressive的!
過多兩日我會聽多兩間銀行介紹才決定!

公爵府

請問個sales sell 的是一次過買基金, 定係月供基金呢? 幾多年先走得? 可以轉的基金有幾多隻? 可以轉的基金是同一基金公司定不同基金公司?
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

大宅

1. 係月供基金,因為我通常會拿d錢一畢個買股票!
2. 頭兩年無錢拿,第三年開始可以拿30%左右,幾多年走得是乎你想供幾多年 (但係多數over 10年)
3.可以買多至三至四隻基金,基金包括:匯豐中國基金,泰國基金,怡富泰國基金等等.,佢買既都係正路基金...
我計過佢charge既fee係平過出面街買,不過最大問題係要挷死幾年!

別墅

基金投資除要注意首次認購費,基金費外,重要注意贖回費及其他費用,千萬不要因為首次認購費較平而被吸引.
大多數公司都會有多隻基金讓顧客作選擇!以我公司例就有多達6隻基金讓顧客作選擇!

lam
[/img]

別墅

泰國基金.... 未敢看好~ 視乎投資項目!!
我們應該感恩 神的話語令人清醒

首頁

尾頁

跳至