樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

我早於十幾曰前whtsapp 約佢某個曰子及寫明時間交吉,但佢一直唔覆,直到約定日子前不足24小時竟要求我於正常番工時間出現交吉,仲恐嚇我唔出現就搵律師處理,佢hold 住我啲按金,我想盡快解決但佢玩野,我可能點?責任在邊個度?

大宅

引用:我早於十幾曰前whtsapp 約佢某個曰子及寫明

原帖由 evavan 於 14-11-19 發表
我早於十幾曰前whtsapp 約佢某個曰子及寫明時間交吉,但佢一直唔覆,直到約定日子前不足24小時竟要求我於正 ...
跟返合約個交吉期囉

大宅

回覆:如同業主傾唔掂交吉時間,責任誰屬

不是跟臨約日期交吉的嗎?

水晶宮

evavan 發表於 14-11-19 22:53
我早於十幾曰前whtsapp 約佢某個曰子及寫明時間交吉,但佢一直唔覆,直到約定日子前不足24小時竟要求我於正 ...

你是租客? 正常一個月書面通知, 先問下自己, 有冇跟正做.

水晶宮

引用:+本帖最後由+howmuch+於+14-11-20+00:33+編

原帖由 howmuch 於 14-11-20 發表
Agreed

大宅

回覆:如同業主傾唔掂交吉時間,責任誰屬

我係租客,業主於租約完10日前要求我於完約日交吉,我要求對方比一個月通知,是跟足合約的

不過業主一直不回覆,直至一個月後的預定交吉日前不足24小時就覆我,玩野

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你份租約有冇寫完約續租要另訂租約才有效? 業主俾你遲多大半個月才交吉已遷就咗你, 你咪就下辦公時間交收囉. 有時D嘢, 一人行一步, 何必搞到咁僵呢.

大宅

回覆 tantanmama 的帖子

中間有太多野我冇講出黎,如果你話一人一步,我可以話我已退好多步,但佢不斷咄咄逼人.

可以讓的我已讓左,包括佢要求我修理間屋的所有水電設施.冷氣熱水爐...同我傾好哂續約條款後要求我支付一筆佢應負責的維修費卻在我入錢後反口要我立即搬走...

呢D係我讓步定佢大方比我住多一個月?

依家係佢唔合作,我係真心想知有冇責任去配合佢!

水晶宮

我唔知你點理解, 作為租客的權/責, 趕都唔走, 不是我的方針, 無論點都好, 你現在能交樓, 就交樓, 盡快結束呢份約...算了. 另外, 按金及其他費用, 你要據理力爭, 如果遇有不合理扣減..等, 都唔好唔交收, 你可以即時入稟小額去追討.

大宅

evavan 發表於 14-11-20 11:14
回覆 tantanmama 的帖子

中間有太多野我冇講出黎,如果你話一人一步,我可以話我已退好多步,但佢不斷咄咄 ...

所有雙方協議條件都要白紙黑紙簽妥才進行
現在唯有據理力爭取回維費
理論上你可以在午夜12時前交修

禁止訪問

引用:回覆 tantanmama 的帖子中間有太多野我冇講

大宅

回覆 bobbytam88 的帖子

當日佢話只要我一入錢就可簽新約,我唔想搬咪諗住算, 點知一入完數佢即時反口!

真係好賤!

禁止訪問

引用:回覆 bobbytam88 的帖子當日佢話只要我一入

大宅

回覆:bobbytam88 的帖子

我keep哂佢呃我入數嘅whtaspp,有可能在傾唔掂時就小額告佢,兼且追收因佢突然反口令我臨急搵屋嘅支出同租金差額

大宅

最終都係睇租約點寫,相信你係生約期內,如業主
冇俾足通知期,可以要求佢賠代通知金
點都揾定地方搬先,如果你堅持唔搬,到時佢交唔到吉入你數
仲麻煩,CALIM你幾廿萬,有排煩,
冇謂為啖氣

男爵府

睛靈勳章

回覆 evavan 的帖子

如果未租新屋就住下去, 業主冇理由呃人, 要租客吃虧.

珍珠宮

2024年龍年勳章

嘩, 真係好賤喎, 雖然最好所有野都要白紙黑字寫清楚, 但業主講明一入錢就同你簽新約都會反口, 人間極品!!
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

個極品仲衰到要我CALL警察上門先揸車番去拎支票簿!

佢原本諗住扣哂我D按金!!

依家借D 二話我CUT左煤氣CHECK唔到又扣起我8千!

大宅

引用:個極品仲衰到要我CALL警察上門先揸車番去拎

原帖由 evavan 於 14-11-21 發表

你最後個月有冇交租俾佢還是從按金扣取呢?

大宅

evavan 發表於 14-11-21 14:08

真係好無品喎 !!!!

首頁

尾頁

跳至