基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Del

大宅

啊!上帝真的很不公平!(說笑!)衪對你特別好,衪賜你一個聰穎的孩子,讓他在甚麼學校也能超越人前;我也很感恩,雖然衪給了一個有讀寫障礙、專注力缺乏、自控能力差的孩子予我,但衪亦讓我有順服、有平安及喜樂,讓我知道當中有衪的美意。

祝福你!在衪內有平安!
基督是我一家之主

大宅

哪些媽媽未夠福氣得到福音,雖然她們做的事絕不宜效法,但她們亦可經此渠道接觸神的話語。

男爵府

親愛的,凡事不可單看眼前,要深信神必定將最好的給我們,神的道高過我們我道,一些我們以為好的是否真的對我們有益呢?!願神使妳心裡力量堅強起來,為妳禱告

《 在神面前萬事非偶然,因神計劃萬有。》

超級版主

超級版主

理性小小,學位有限,個個家長都禱告,咁唔通就全部都收晒,你諗下係咪

e個世界係唔公平,有人係貧窮地區生活,有人出世就有病,有人含住金鎖匙出世.........等等,公唔公平,睇下同邊個比較

大宅

好媽媽勳章

可能正因為我兒子天資好,所以我對他的期望甚高,我放了很多時間,心血培育他,我知道不是人人祈禱就會收,但以他的資質,我不相信會有這樣的結果 .............. 我個point係,資質唔好,唔係教徒都去領洗,反而入到好學校;我循規蹈矩,反而得到咁既結果...............十分不甘心!!

超級版主

超級版主

積極d諗,如你仔仔好叻,去邊度讀一樣都ok,係咪!再講一間好學校係有乜定義?如你所講,不按正常規矩收生,咁e間學校讀唔讀都擺就

大宅

re

我在六年前不是基督徒,雖然現在都不是, 但我知道天父在我心中已經有一個位置存在,我個仔在天父安排去讀基督教學校,是因為天父想我清楚認識天父, 我曾經給有些想讀這間學校的父母說: 她不是基督教,而我多她5分,點解我的女兒不能入讀這間學校呢?
但沒有為入讀這間學校去洗禮, 我覺得利用天父是一件無恥的事.我們原諒他們吧. 今年我個仔要上中學, 我希望他入讀基督教中學, 但我知道天父給我是最好的. 所以我唔擔心,希望各位對天父有信心.

大宅

不要這樣想, 每當我失意時, 我就尋求天主(即神), 向祂禱告為何會發生那麼多不如意的事在我(和家人身上), 那知祂這樣回答我:"我所作的, 你現在不知道, 後來必明白", 於是, 我懷著信心去依靠祂, 後來, 祂真的聽了我的禱告, 並應許賜我更大的福份(這是真的呀!)

在其他人來說, 他們會覺得我現在身處的位置太差, 以前, 我因為這樣而埋怨天主, 為什麼會這樣對待我, 但我現在知道, 祂這樣做, 是因為將來有更大的福氣, 更特殊的恩典要給我, 就這樣, 我反而要讚美祂現在給我這個卑微的位置了。

朋友, 不要放棄天主給你的, 你現在的不順意, 只是為著將來更美好的一切, 如你想知我的故事, 可以pm我, 我會向你說出天主在我身上奇妙的作為

願主祝福你

原文章由 hothot 於 08-3-27 23:44 發表
可能正因為我兒子天資好,所以我對他的期望甚高,我放了很多時間,心血培育他,我知道不是人人祈禱就會收,但以他的資質,我不相信會有這樣的結果 .............. 我個point係,資質唔好,唔係教徒都去領洗,反而入到好學校; ...

大宅

好媽媽勳章

beaclem,

please check pm!

原文章由 beaclem 於 08-3-28 11:35 發表
不要這樣想, 每當我失意時, 我就尋求天主(即神), 向祂禱告為何會發生那麼多不如意的事在我(和家人身上), 那知祂這樣回答我:"我所作的, 你現在不知道, 後來必明白", 於是, 我懷著信心去依靠祂, 後來, 祂真的聽了我的禱 ...

大宅

好媽媽勳章

其實諗諗下覺得自己幾過份..............唉.................世事豈能盡如人意?希望神會安排一間好既學校給我的孩子吧!

大宅

我大女升小一時, 我都做左好多野, k2部署轉校, 又常常為佢可以入到好學校而祈禱, 只係神聽了我們的禱告, 並不是照我們的意思成全. 祂是給我們成全比我們所想所求更美好的事. 我大女派得不理想, 派往一間當年已在縮班, 有殺校危機既小學.

咁我就隨主心意去報讀現在兩個女都讀緊既私校, 好坦白講, 我起初係頗看不起呢間學校. 當我同d未信既同事講, 大概我既失望不自覺咁流露左, 佢地都會講塞翁失馬. 現在我係大女兒身上見到學校對佢既培育同塑造, 我只能向天父感激不已.

誠然學術既栽培對小朋友並不是唯一重要既野. 名校只係係學術既培育比較有保證, 但小朋友本身需要多方面既教育. 小朋友資質好, 係一間學術平凡既學校讀書, 都唔會有限制. 唔需要為一間心儀既學校耿耿於懷. 最重要係學校能夠全面咁教育, 引導小朋友入正途, 塑造正確既世界觀.

神既引領好奇妙. 到大女二年班, 有一個同學從名校轉來, 我就更加清楚神實在成全了我既祈求. 而且超越我所想所求.

大宅

好媽媽勳章

8C9,

可否告知你的女兒在哪所小學讀書?好讓我有多一個選擇?如果不方便在這裡說,請PM我吧,thank you!

原文章由 8C9 於 08-3-28 15:31 發表
我大女升小一時, 我都做左好多野, k2部署轉校, 又常常為佢可以入到好學校而祈禱, 只係神聽了我們的禱告, 並不是照我們的意思成全. 祂是給我們成全比我們所想所求更美好的事. 我大女派得不理想, 派往一間當年已在縮 ...

大宅

神是愛我們的, 祂知道什麼學校是最適合您孩子. 學習順服也是信心的訓練.

為什麼要不甘心呢 ! 信賴神吧 ! 若果我們只是按照自己的喜好而行事, 最後都是徒然, 因為神是掌管一切, 祂自有祂的計劃.

原文章由 hothot 於 08-3-28 16:18 發表
8C9,

可否告知你的女兒在哪所小學讀書?好讓我有多一個選擇?如果不方便在這裡說,請PM我吧,thank you!

大宅

回覆 #2 hothot 的文章

Please check PM

大宅

回覆 #15 hothot 的文章

hothot,
我仔仔是資優, 佢天資聰穎, k2時老師巳留意到, 我一直好似妳一樣對兒子有好大的期望.上年, 佢突然入院, 佢一度好危險, 神係當中保守我兒, 現在他平安. 我好感謝神.
其實呢次事件, 我有好大反醒, 健康比什麼都重要. 不要因為小事而放棄神, 可能神為妳預備更好, 係妳諗都味諗過 妳兒子將來還有好多路要行. 妳是偉大的母親, 妳應該將兒子帶到神的國, 讓兒子認識神更多.

大宅

你要相信主為你安排的一切, 是為你最好的, 你心儀的學校, 你的小朋友入不到, 這可能不是最適合他的, 我的囡囡入不到我心儀的幼稚園, 但我相信主的安排

主如果是你祈求的, 跟你意思去做, 祂算是主嗎?

你當感恩主給你一個天資聰穎,學習能力高的小朋友, 他去到邊間學校都沒有問題呀

原文章由 hothot 於 08-3-27 18:59 發表
我為了兒子升學問題多次禱告,曾向自己說兒子非讀教會學校不可,自問兒子天資聰穎,學習能力高,但亦考不到心儀學校。眼見有些媽媽,明明不是信主,竟為了5分而去領洗,呢頭上主日學,個頭去拜神,但結果亦如願以償,點解呢個 ...

超級版主

超級版主

原文章由 bktcc 於 08-3-28 00:12 發表
積極d諗,如你仔仔好叻,去邊度讀一樣都ok,係咪!再講一間好學校係有乜定義?如你所講,不按正常規矩收生,咁e間學校讀唔讀都擺就

我之前咁講,其實係自我安慰,等個心好過d

查實老師師資優良,學習環境好(包括同學)對學習都有利,是必要的條件,但又不是靈丹妙藥,始終都要靠自己(學生自己)

初初收到這個"壞"消息,你一時接受不到,才會有這樣想法,但事情過後,就要收拾心情,積極面對,只係度埋怨係無用的,希望你能冷靜想想

子爵府

我囝囝報 k1 時, 揀左 3 間心儀的基督教學校.
但結果, 未能如願地派到上午班.

最後, 唯有返我家樓下, 無宗教的私校.
一黎學費貴, 二黎又冇宗教信仰.

自己都唔開心過架~ 點解基督徒想報基督教學校又唔收.
但又收好多非基督教的學生. 咁如果堅持想仔女讀基督教學校的, 又好似好唔公平咁.

但, 我深信, 神所預備的, 必定係最好.
我唔係安慰自己喎! 我真係信架~
今日, 神比佢返呢間學校, 一定有神的目的.
只係我地未必知道點解. 將來, 知道後我地又或者會因此而感謝主呢~~~

神的心意, 同過我地好多架~
我地唔係富貴人家出世, 唔代表我地唔幸福啊~~

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我都因為大仔選小學而煩惱, 我心中有主, 相信有主, 但我不是基督徒, 我為孩子選校都以基督教為首選, 上個月我同大仔去參加某間小學開放日, 在禮堂上我聽老師在唱聖詩, 我的淚水不停不停咁流, 我覺得自己係罪人, 永遠唔肯踏前多一步, 在這晚上我孩子第1次認識耶穌, 亦在這一個晚上開始, 每天都與孩子為著選校而禱告, 我真的希望孩子能入讀這間小學而多認識耶穌, 我不知道這樣做是對是錯?! 但開心既係大仔每晚都會提我禱告, 無論如何, 願主能夠一間適合我孩子入讀的小學給他…
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

首頁

尾頁

跳至