論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

討教!工人開始問我借錢...

印印昨晚同我講佢媽媽個细妹生breast cancer, 在醫院唔夠$,想借$1,000. 下次出糧扣番. 說到佢亞e仲有好多細路要照顧, 仲眼紅紅, 眼濕濕想哭. 我唯有安慰佢, 再說我要問一問先生先.

佢同我揍bb快8個月la. 一直中規中秬. 但我有d心大心細, 怕比人扼. 其實多數會借, 但應該點lee? 好怕有下次...

請指教. 謝謝

大宅

Re: 討教!工人開始問我借錢...

ahkc,

你都諗住借,無計,咁啦,你要預備好借據,要寫明幾時還,同點還,要你哋雙方簽名,最好搵埋見證人簽名,記得借據要鎖好,呀!借據要中印文對照.

其實你有無問過佢,點解佢哋印尼人病要用咁多錢,佢哋印尼無醫療福利嘅咩?佢哋印尼人要不要納稅呢?如果佢今次唔係喺香港打工,咁佢呀姨今次米死更?$1000在我哋來講,真係好少,但喺印尼,就真係好多,我諗你喺借錢畀佢前要問清楚,同埋要同佢講清楚,喺合約期內,你只會借一次錢畀佢,上限$1000,如果佢今次用左呢個quota,咁以後就算佢死老豆都無得借,叫佢諗清楚借唔借,仲有,跟手叫佢以後賺到錢,就要儲埋佢,如果唔係,佢啲親戚將來有咩冬瓜豆腐,你已再無能為力了.

大宅

ahkc,

I also have same experience, finally, I borrowed money almost HK$3600- to my maid, and she promised me to give me back within 4 mths, (first 3 mths $1000- & 4th mth $600-). I think it is better that she ask the finanical company to loan the money.
:-D :-D :-D

大宅

tungtung125,

Sorry呀,你有無諗過,工人問完僱主借錢,佢都可以再去財務公司借錢呢,以前都有發生過類似事件,跟手個工人走埋路,當然僱主嗰畢錢就更係無左啦,所以都要保護左自己先,唔好借咁多錢畀啲工人.

大宅

ballpan,

I know she can ask the financial company even I borrowed the money. But, b4 I borrowed the money, she cannot concerate to do the work(she didn't ask me at that time). I'm afraid my baby has something happen if I didn't borrow the money.

大宅

ahkc,
我個賓賓初返工一個月都無,就話呀媽入院要$8000,兩星期後佢呀媽又要買藥$5000,跟住就持續半年,每月都要買藥,完因比我老公罵完,就用第二個借錢話題,每次佢都係眼濕濕,期中一次亦係我地最後借錢比佢,佢就話個仔交通意外好傷現在係醫院大哭,哭到聲都沙講要借錢,好煩架個賓賓係朋友介紹,我朋友又係賓賓,不過之後日子佢同我老公講借錢未講我老公就話無無又想講我老公又話無無..................................
個賓賓就滿約la唔再借囉,我地都有寫借據喎,可以的話收起佢護照,我個賓賓都好叻呀最近比我知佢有向同鄉借錢,我地唔續佢啦,請印印囉,下個印印第一日返工我地就要講明無錢借大家同意嗎! :-x
Milk Milk Milk - Jerry boy Yahoo BOLG

大宅

畀面勳章

好多謝你們的回應. 我老公就話唔想借, 但我同tungtung125一樣怕佢會冇心機照顧bb or 向bb發脾氣. But,我亦怕佢遲早會好似milk2004個賓賓咁. 如此這樣 我會聽ballpen 講 , 只此一次, 無下次, 唯有同佢講 下 道理, 希望佢生性d la. 大佬呀, 我也想同老板借糧呀, 可以的話, 都唔明解 ge. sigh~

大宅

tungtung125,

我明白你嘅憂慮,但你都要知呢啲就係工人好戲之處,佢哋大多都會知道香港人好多都係有你這種心態,咁佢哋就會做一場戲,就唔使出聲,僱主都會自動獻身,如果話僱主唔借錢,就無心機做嘢,或對BB唔好,咁呢啲工人仲要來做咩呢,咁樣同要脅有咩分別.

我係一個極之反對借錢畀工人嘅人,佢哋每個月都有糧出,為可仲要借咁多錢呢?難道佢哋國家生活子數真係咁高,如果我要借錢畀工人,我會只限於頭一個月未出糧時,仲要限於一兩百元(當然要還),呢啲錢係借畀佢放假時用,到佢有糧出時,我會一毛錢都唔會借,好等佢知道,要用錢,就自己負責,平時要養成儲蓄習慣,唔係喊吓,就除時有錢借,我仲會同個工人講明,如果佢出去財務公司借錢,我一定會炒佢.

我覺得僱主對家規一定要嚴格執行,唔好畀啲工人以為無左佢哋唔得.

大宅

ballpan,

Thank you your comment. Actually, I won't borrow money next time because I've already told her that this is a last chance.

首頁

尾頁

跳至