嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

打第二次混合針????

打第二次混合針會唔會比第一次犀利D!!!!! I mean fever will higher than the first one?????

別墅

Re: 打第二次混合針????

我個BB同你BB係同年同月同日生,所以我都好想知道打第二次混合針會係點

大宅

因人而異.
但是打5合1既反應會沒有那麼大.

別墅

係呀!我亞b到係打5合1的,第一次打完都冇點發燒,
但人地話第二次個枝會勁d

大宅

I also listen people said that before.

小烏龜 寫道:
係呀!我亞b到係打5合1的,第一次打完都冇點發燒,
但人地話第二次個枝會勁d

男爵府

囝囝打第一支o係健康院打三合一,打完返黎d effect好大,第二支改去私家醫生度打,無問題,只係打o個刻喊,跟住仲識同我笑

大宅

fi-fi,

私家醫生度打係咪都係打三合一??? 定係打五合一???

fi-fi 寫道:
囝囝打第一支o係健康院打三合一,打完返黎d effect好大,第二支改去私家醫生度打,無問題,只係打o個刻喊,跟住仲識同我笑

男爵府

Hi dd104,
依家所有私家醫生或私家醫院都係打"四合一"或者"五合一",淨係健康院先打"三合一"咋

dd104 寫道:
fi-fi,

私家醫生度打係咪都係打三合一??? 定係打五合一???

大宅

fi-fi,

If the first injection is 3 in 1, but the second have 5 in 1 is OK or not????? 會唔會少左一次?????
I know 5 in 1 其中一支係腦膜炎針, 打少一次怕唔怕?????

男爵府

Hi dd104,
第1支三合一(o係健康院打),跟住私家醫生就建議第2支混合針打四合一,到第3支混合針開始就可以打5合1喇...你可以拎張針咭比醫生幫你寫底幾時打咩針嫁
dd104 寫道:
fi-fi,

If the first injection is 3 in 1, but the second have 5 in 1 is OK or not????? 會唔會少左一次?????
I know 5 in 1 其中一支係腦膜炎針, 打少一次怕唔怕?????

大宅

fi-fi,

The injection of 3 in 1 + 口服 (小兒麻痺) 係咪等於 4 in 1 in private clinic??????

男爵府

Hi dd104,
好似係又好似唔係,不如我返到屋企睇返張針咭份資料再話你知喇...我記得醫生話第2支如果打五合一就同健康院第一次混合針重覆左d嫁

dd104 寫道:
fi-fi,

The injection of 3 in 1 + 口服 (小兒麻痺) 係咪等於 4 in 1 in private clinic??????

男爵府

Hi dd104,
3合1:白喉/破傷風/百日咳
4合1:白喉/破傷風/百日咳+乙型流感嗜血桿菌
5合1:白喉/破傷風/百日咳+乙型流感嗜血桿菌+小兒麻痺注射劑

2個月大時會打第1支3合1混合針 + 口服小兒麻痺劑疫苗(健康院免費注射)
跟住打第2支混合針時係唔需要注射或口服小兒麻痺劑疫苗,所以去私家醫生度打第2支混合針時就改打4合1,而唔係5合1喇
再跟住打第3支混合針時就需要同時注射或口服小兒麻痺劑疫苗,所以私家醫生會打5合1

其實口服小兒麻痺疫苗係會令BB有數十萬分之一機會患上由疫苗引起的小兒麻痺症嫁,雖然機會率好微好微,但係都仍有可能發生

希望以上資料可以幫到你喇:-P

fi-fi 寫道:
Hi dd104,
好似係又好似唔係,不如我返到屋企睇返張針咭份資料再話你知喇...我記得醫生話第2支如果打五合一就同健康院第一次混合針重覆左d嫁

[quote]
dd104 寫道:
fi-fi,

[/quote]

大宅

fi-fi,

好詳細呀!!!!!! Thanks a lot!!!!

fi-fi 寫道:
Hi dd104,
3合1:白喉/破傷風/百日咳
4合1:白喉/破傷風/百日咳+乙型流感嗜血桿菌
5合1:白喉/破傷風/百日咳+乙型流感嗜血桿菌+小兒麻痺注射劑

2個月大時會打第1支3合1混合針 + 口服小兒麻痺劑疫苗(健康院免費注射)
跟住打第2支混合針時係唔需要注射或口服小兒麻痺劑疫苗,所以去私家醫生度打第2支混合針時就改打4合1,而唔係5合1喇
再跟住打第3支混合針時就需要同時注射或口服小兒麻痺劑疫苗,所以私家醫生會打5合1

其實口服小兒麻痺疫苗係會令BB有數十萬分之一機會患上由疫苗引起的小兒麻痺症嫁,雖然機會率好微好微,但係都仍有可能發生

希望以上資料可以幫到你喇:-P

[quote]
fi-fi 寫道:
Hi dd104,

[quote]
dd104 寫道:
fi-fi,

[/quote] [/quote]

大宅

請問係私家打針要幾錢架﹖係未所有兒科專科都有得打呢﹖唔該晒﹗

男爵府

Hi KX,
其本上所有私家醫生都有得打嫁,而我就揀兒科醫生打,因為佢地會熟手d ,囝囝個兒科醫生打針都算平,4合1-$400,5合1-$450...今日我囝囝就去打o左第三支混合針(5合1),so far無任何side effect,仲好活潑精伶...所以我寧願比錢打o羅

KX 寫道:
請問係私家打針要幾錢架﹖係未所有兒科專科都有得打呢﹖唔該晒﹗
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至