興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如何影產品相???我係用嚟做網頁傳單用架~!請教教我!!!

我係自己開舖頭賣洗頭水架,但因為諗住整個網頁可以網上賣,但我要影低啲product個樣,同埋我諗住影完會响電腦度執靚張相先至再做傳單同埋網頁照片...以下就有咁既問題,因為我未曾自己整過,乜都唔識,所以希望各高手可以指點~!千萬個THANK YOU~! :-P
1) 影product既時候係咪要响背面同底擺張青藍色既卡紙???定係用黑色架???我諗住影完方便我响電腦度執相...

2) 影product時,燈光要點調較??我係用400萬像既數碼相機影,有咩方法可以無咁反光(啲product有透明包裝膠包住)而又可以白啲光猛啲清楚啲呢???因為我好耐之前用普通相機影過,唔知係咪燈光問題(間舖同我屋企都係用橙黃色既燈,而唔係全白燈)定係相機問題,影咗出嚟係又黃又矇又反光,完全睇唔清楚個product既靚樣...有咩好慳錢易做既方法???

3)影完之後,我想請問,我响電腦度執相,應該用邊種software較好(指效果)???我部電腦有:photoimpact 8, photoshop CS, Freehand MX, Illustrator 10...???如果差唔多,咁邊隻易用啲呢... :-P 實情我買完呢堆軟件後,仲未開始學...前日先至買咗hotoImpact 8 同埋 Photoshop CS既電腦書睇咋...但仲未開始實習...

多謝幫忙...!!!

禁止訪問

Re: 如何影產品相???我係用嚟做網頁傳單用架~!請教教我!!!

子爵府

Re: 如何影產品相???我係用嚟做網頁傳單用架~!請教教我!!!

咁我就係無咯...我想聽日番舖頭影啲產品試吓嘛....仲有無其他方法???

禁止訪問

男爵府

bandband

我未影過product照, 唔知幫唔幫倒妳.

1) 用邊隻色card紙應該純係個人喜歡同配合產品, 冇話一定要用邊隻色既.

2) 因為唔知妳既拍攝環境, 好難講燈光同setting點調較, 至於反光問題, 可試加閃燈同步引發器, 將閃燈射向天花或牆壁反射, 用卡紙遮住DC既內置閃燈, 等佢唔好直接射向產品, 剛夠觸發閃燈同步就夠啦, 這應可解決反光問題. 而d相黃, 可試用唔同既白平衡, DC最好地方就係可以即時睇倒效果.

3) 執相實係photoshop最專業, 但都幾難上手, photoimpact就比較易d, 容易上手, 好多photoshop做倒既效果佢都做倒, Freehand MX, Illustrator 10未用過, 唔知好唔好用.

子爵府

頭先我都有試影過,我又係用張白紙遮住個DC既閃光燈位,雖則無乜反光,但係因為我係用飯枱上面既天花燈(慳電膽嚟,相等於120火既燈膽,所以好鬼光~!),搞到啲RODUCTS個面有一條反光線, 唔知PHOTOIMPACT或者PHOTOSHOP可唔可以去到條反光線但又唔會影响到影像其他地方???

男爵府

妳既情型PHOTOIMPACT或者PHOTOSHOP都唔知可唔可以去到條反光線但又唔影向其他地方, 或者方唔方便POST張相睇睇.

不過我建議試多幾次, 避開影倒反光線, 例如改變主體同光源既距離. 或借助反光板, 又或者有冇第二個光源.

男爵府

2019勳章

想問吓係出面d鋪頭係咪有d迷你燈箱買架? 係用黎影貨既

首頁

尾頁

跳至