親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

原文章由 GaryF 於 08-4-5 08:34 發表
birdbird,
妳咁快就玩完返黎啦?!
多謝報料! 我相信除左間酒店房之外妳都會玩得好開心?!
咁即係話Magellan都幾舊下? 酒店範圍有無見到炎蛇呀? 我在網上見到有人話呢間酒店出面有好多呀! ...

GaryF,
哈哈, 你真係好驚炎蛇....
我在Magellan 4日, 冇見過呀,
所以你如果住呢間酒店,
可以放心.

Magellan 又唔係話 '舊' ge,
比起我布吉住開的酒店, 仲要新,
不過就冇咩 'resort' feel.

另外, 你去downtown 的shopping mall,
如人有3急, 你係要 '交水費' 先至可以入去toilet.
warisan square, 要比 RM0.5,
centre point & KK, 要比 RM0.2.
呢樣我就唔係太過鐘意....
有咩理由 '趁急打劫' !
都唔文明ge!

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-4-5 17:09 編輯 ]

水晶宮

在沙巴最好玩的, 就係出島,
我聽之前一個媽咪講, 去 一個島就夠晒數,
因為帶住小朋友的, 主要係玩喂魚,
在邊個島都係差唔多.
我recommend manukan,
因為夠近, 而且d魚幾大條.
其實如果你有興趣, 仲可以在manukan 住一晚添....
果度係有房架.

life jacket 呢d用品, 可以在島上面租..

我地一到manukan 碼頭, 就已經見到好多魚,
你可以在碼頭上面喂魚.
跟住你要入一個 centre,
交conservation fees 之後,
就正式上o左島.
近jetty 的地方, d沙幼d,
但係冇咩魚.
你行遠少少, 見到人地bbq 的booth,
果度d沙粗d, 又有多d 石,
( '吉' 腳架.....所以我之前話最好著對crocs sandal,
方便在沙灘行 & 落水喂魚)
但係果度有好多魚,
行出少少, (我仔4歲, d水到佢大 '比'),
已經有魚, 有細有大,
你記得帶定面包去.

有個香港人教我地,
用個水樽裝滿面包,
然後放入水裡面,
d魚會游埋黎 'durn',
跟住可以慢慢 'cheek' d 面包出樽口,
你就可以好舒服咁喂到d 魚.

我同老公每人都租o左件救生衣,
可以浮起個人, 我帶住goggles
(冇租到snorkel), 潛入水裡面同d魚一齊游.

至於我仔, 因為佢帶住手袖, 個人浮得起,
而佢本身又唔鐘意潛個頭落水,
所以我咩都冇租到比個仔,
佢淨係玩喂魚都夠玩.

島上面有檯櫈, 所以你其實唔洗租mat.

manukan 有食肆, 唔需要食bbq.
如果你早餐食飽少少, 出島帶d飲品 & snacks去,
已經唔需要幫趁島上面的餐廳了
(我地就係咁, 10點出發, 2點回程,
返到酒店先至食tea..... 有happy hour!)

[ 本文章最後由 birdbird 於 08-4-5 18:16 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

GaryF,

我都想要資料,可否pm我!謝謝意

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

GaryF...
麻煩可唔可以pm埋比我呀 ...我都plan緊去沙巴...但係未諗掂6月定9月去好...原本諗至7月尾去..典知我果個又話唔想peak season去...因為捱貴野...無啦啦話提早6月去...但係我又怕我未ready好d資料...
原文章由 GaryF 於 08-3-31 13:29 發表
水晶樹媽媽,
我仲慘啦, 小一考試我仲驚過佢呀! 我相信佢未識驚囉!
我pm左個舊post比妳呀, 係我以前save起的, 好多資料睇呀, 我依家都睇緊!

...

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

ALAL,
我唔會選airasia,我首選馬航,因為我怕早機,我地大概去5日!

男爵府

Calvin仔媽媽&portiabb,
pm左啦! 不過其實只係一個舊post!
但係我依家做緊一個大project, 就係將所有我睇到返黎既資料整理好, 做一本天書!
哈....呢個project係咪好偉大呢...我會盡快完成, 希望早日面世啦!

birdbird,
多謝報料!
我真係驚炎蛇驚到不得了架! 我見有間郊區果間酒店會有大蜥蝪註場添...仲會落泳池同住客一齊游水!!! 如果我見到它在我身邊游緊水...我諗我會即場暴斃!
另外好似sapi島都會有...因為我見有人post相出黎影到有大有細呀!mouth:
商場交水費都要比入場費? 真係好古老喎! 咁真係要一早去定啦!:;pppp:

琥珀宮

airasia我都唔會揀喇...因為太轉接...我都諗緊馬航定港龍...但係港龍d時間好似好d...玩得盡d無咁掃興 因為我只係plan 4 day...
原文章由 question_06 於 08-4-7 07:45 發表
ALAL,
我唔會選airasia,我首選馬航,因為我怕早機,我地大概去5日!

琥珀宮

好pro wor
原文章由 GaryF 於 08-4-7 08:36 發表
但係我依家做緊一個大project, 就係將所有我睇到返黎既資料整理好, 做一本天書!
哈....呢個project係咪好偉大呢...我會盡快完成, 希望早日面世啦!:joyou ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

GaryF

我都話你勤力過我啦
出書嗰日記得俾本我收藏呀

原文章由 GaryF 於 08-4-7 08:36 發表
哈....呢個project係咪好偉大呢...我會盡快完成, 希望早日面世啦!:joyou ...

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

GaryF
出書嗰日記得俾本我收藏呀 - me too!

原文章由 水晶樹媽媽 於 08-4-7 10:56 發表
GaryF

我都話你勤力過我啦
出書嗰日記得俾本我收藏呀

男爵府

多謝各位支持, 我會架啦!

portiabb,
我都係會去4日, 我見馬航同港龍時間都差唔多, 我會選去程早上8點機, 回程晚上8點幾機果隻! 係咪仲未有7月價呀? 好似出到6月30日咋!

大宅

Hi! JChan,

(九龍機鐵站→深圳機場)我頭先打去中港通問價錢,原來嬰孩票同website價錢不同!
我想問九龍機鐵站是否可以check in &托運行李呀?
謝謝!

原文章由 JChan 於 08-4-4 21:41 發表
由香港各區<>深圳【寶安機場】嘅交通路線:

中港通:http://www.chinalink.hk/co_service_routes16.html(九龍機鐵站>深圳機場)
http://www.chinalink.hk/co_service_routes17.html(深圳機場>九龍機鐵站)

(九龍機鐵站上蓋商場會 ...

大宅

At first, I planned to visit Japan in summer, but as the Jpn Yen rose, I dare not made this move. And I've read the post here, and I'm really intersted to visit KK in summer! I plan 5D4N stay in Nexus or Rasa Ria.

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

九龍機鐵站是可以check in &托運行李. That's why I plan to fly from Shenzhen.

See the tour from Sunflower :
Taking Airasia, from $2099
http://www.sunflower.com.hk/tourpdf/SMT-NT-08-029.pdf

Taking CX or MH, from $3099
http://www.sunflower.com.hk/tourpdf/SMT-NT-08-027.pdf

原文章由 sandraliuso 於 08-4-7 16:56 發表
Hi! JChan,

(九龍機鐵站→深圳機場)我頭先打去中港通問價錢,原來嬰孩票同website價錢不同!
我想問九龍機鐵站是否可以check in &托運行李呀?
謝謝!

大宅

復活節我都係住Magellan, 但就每晚都見3-4條炎蛇係隔離間房門口,而自己間房露台都有1條。

水晶宮

原文章由 masansan 於 08-4-7 22:57 發表
復活節我都係住Magellan, 但就每晚都見3-4條炎蛇係隔離間房門口,而自己間房露台都有1條。

呵呵, 咁我上星期去Magellan就非常好彩....
我只係見過一條 蚯蚓.

男爵府

masansan,

請問它們肥大嗎?

原文章由 masansan 於 08-4-7 22:57 發表

男爵府

birdbird,
如果我好似妳咁好彩就好啦!
不過算啦, 到時合埋眼就當咩都睇唔到啦, 佢唔好爬上我個身度就得架啦! 為左兩個仔happy, 無辦法啦!

原文章由 birdbird 於 08-4-7 23:07 發表

呵呵, 咁我上星期去Magellan就非常好彩....
我只係見過一條 蚯蚓.

男爵府

chan_wingyee,
係啦, 依家d Yen升到咁高, 真係唔抵去!
我相信小朋友去到沙巴會好enjoy的, 一個明智既選擇!

原文章由 chan_wingyee 於 08-4-7 19:21 發表
At first, I planned to visit Japan in summer, but as the Jpn Yen rose, I dare not made this move. And I've read the post here, and I'm really intersted to visit KK in summer! I plan 5D4N stay in Nex ...

琥珀宮

ee...馬航有呢2班雞咩 水喇...人搵料我搵料搵到烏tuen tuen 係呀...$$$出到6月30咋...所以我只係搵緊果邊d資料... 仲未知呀...我諗2大1小(3+yr)...20k夠喇掛
原文章由 GaryF 於 08-4-7 13:12 發表
多謝各位支持, 我會架啦!

portiabb,
我都係會去4日, 我見馬航同港龍時間都差唔多, 我會選去程早上8點機, 回程晚上8點幾機果隻! 係咪仲未有7月價呀? 好似出到6月30日咋! ...

首頁

尾頁

跳至