跳至

首頁

尾頁

大宅

改善居住空間調遷計劃

為提供更多調遷機會予公屋住戶以改善他們的居住空間,房屋署現於20083月推出最新一期由申請分組統籌的「改善居住空間調遷計劃」,特此通知有意參加此計劃的合資格住戶依時遞交申請表。房屋署將因應當時可提供的公屋資源情況,按合資格申請人的居住密度高低而排列揀房優先次序,於稍後分批邀約申請人自行揀選公屋單位。

申請日期 : 2008328411

對象
現時居住密度平均每人少於7平方米室內樓面面積的公屋住戶均可申請。詳情請參閱張貼於各屋樓宇的調遷通告。
房屋署會因應申請人的居住地區,在資源許可情況下,盡量撥出可供編配的空置單位供申請人揀選。是次計劃預計可供編配的單位分布於「市區」、「擴展市區」、「離島」及「新界區」的各屋。基於資源限制,撥用單位數目將因應收回的申請書數量及當時可供撥用的房屋資源供求而釐定。房屋署不能保證每個符合資格的申請人皆可獲得揀房 / 編配機會。為了盡量利用及時可撥用的公屋資源,房屋署將會在開始揀選單位前的三日內,才會在位於九龍橫頭磡南道3號香港房屋委員會客務中心的揀房中心及房屋署網頁,落實公布可供揀選屋單位的名單及其詳細資料。以下屋將有少量全新單位可供申請人揀選

筲箕灣愛東
牛頭角彩盈
沙田美田
葵涌葵涌
上水清河
天水圍天x

有興趣者,可到下列網址參閱:
http://www.housingauthority.gov.hk/b5/residential/prh/flattransfer/0,,1-0-0-0,00.html
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

ivan:
今日我去辦事處拎表 , 可惜佢唔比我 , 因為我依家住 1人單位 , 我同老公住 , 但我有bb預產期是 11月1日 , 他們說我預產期不是在 9月26日前 , 所以連表格都不給我.....
你也知道 1 人單位有幾細啦~ 點解欠1,2個月產期都不可以呢 ? 究竟呢個計劃係咪比有需要既人架 ?房署只講:我們都不想飲架啡,公事公辦 , 沒有情講 , 要幫你就同 d 議員傾啦 ~
這令我覺得政府做這些計劃是給人睇嗎 ?不是幫人的嗎 ?我們又不是濫用 ? 為什麼要那樣敷衍市民 !

大宅

我明白你的感受的!
但可惜房署現時的政策...係要個肚有16個星期才可以作多一個人計算的!
呢個係政策...唔係一d 行政的酌情位...我估都好難改善現狀...因為呢個政策係套用係每一個人身上。
我估你下次再參加呢,要到下年3月.....
真係相當麻煩呢!
街工 阿達
原文章由 wlovebb 於 08-3-30 15:33 發表
ivan:
今日我去辦事處拎表 , 可惜佢唔比我 , 因為我依家住 1人單位 , 我同老公住 , 但我有bb預產期是 11月1日 , 他們說我預產期不是在 9月26日前 , 所以連表格都不給我.....
你也知道 1 人單位有幾細啦~ 點解欠1,2個 ...
為弱勢出聲、為勞工出頭、為貧者出力、為民主奮鬥期望最好、接受最差!

大宅

ivan:
下年 3月 ~
那 3個人用 1 人單位 ??
如果到我有 16week時 ,有沒有其他申請方法 ?

大宅

暫時都未有其他方法,唯有你俾你個住址我!
我八掛下你個區有冇其他調遷,或者看你的家庭背景著手,有冇其他地方幫下你呢!
請你pm我!
街工 阿達
原文章由 wlovebb 於 08-4-1 00:28 發表
ivan:
下年 3月 ~

禁止訪問

大宅

由於我唔熟沙田的區,初步問左石門好似未收樓,房署呢個計劃未必趕得切加入有關單位入內,但無論如何,你可以參加左先!
到揀樓前1-2個星期會公佈可選擇的單位,如果到時無你心水的單位,你可以放棄唔去揀樓,咁都唔計你一次機會。
但如果你今次唔參加,好可能要下年3月才有得參加的!

原文章由 堯堯豬媽 於 08-4-1 22:31 發表
街工 阿達

有事想麻煩你~~
我住沙田,又係見到有呢個調遷,如果我今次唔申請,
係咪又要等到09年3月先有???
仲有沙田石門我又有係份可以申請???

另:你係邊到可以查到架??? ...

大宅

Ivan:

我有d野想問, 依家我有左31week, 同老公, 呀女住緊3人單位, 我見到有今次既調遷計劃, 不過我見佢話每人平均7平方米以下可申請, 咁我計埋我bb, 4個人除30平方米, 每人平均7.幾平方米, 咁我係咪唔可以申請?

因為房署星期6,日休息, 如果我要拎表, 我要請假先可以拎到, 我唔想請左假去到又話我冇資格攞。

另外, 我見好多人4個人都係俾大單位, 點解我又唔可以調遷去呢個4-5人單位呢?

Ivan, 你可唔可以幫我到調遷去4-5人既單位?

大宅

7點幾平方米的家庭係唔以申請調遷的!
3, 4人上樓編配的標準係唔同,政策的特點係加一個、減一個都唔可以/唔需要調遷!
如果想調遷的話,睇下你個區會唔會有一d 大量新單位落成,或者會考慮俾區域調遷計劃,咁會放寛多一點的!
原文章由 lazymuimui 於 08-4-2 17:19 發表
Ivan:

我有d野想問, 依家我有左31week, 同老公, 呀女住緊3人單位, 我見到有今次既調遷計劃, 不過我見佢話每人平均7平方米以下可申請, 咁我計埋我bb, 4個人除30平方米, 每人平均7.幾平方米, 咁我係咪唔可以申請?

因 ...

大宅

我地五個人住大約3百嶺呎到,咁合唔合格,想問下由笫表至擇屋過程係點?

大宅

尋日第表佢話合資格但唔知要等幾耐?會唔會好似初初申請公屋咁麻煩架?

大宅

你要問清楚房署係幾多平方米呢!
5個人低過35平方米以下就ok!
原文章由 常在坤 於 08-4-3 02:06 發表
我地五個人住大約3百嶺呎到,咁合唔合格,想問下由笫表至擇屋過程係點?

大宅

一般5月左右就會揀樓呢!
原文章由 常在坤 於 08-4-3 02:10 發表
尋日第表佢話合資格但唔知要等幾耐?會唔會好似初初申請公屋咁麻煩架?

大宅

我依家係住係葵涌邨, 咁講我即係可唔可以調遷到?

大量新單位落成, 咁合葵同百葵算唔算?

咁依你所講, 我依家有冇機會可以調遷得到?
(我+老公+女+31weeks肚, 住緊30平方米既3-4人單位)

大宅

係呀,合葵、百葵已派了1500個單位出去,餘下400個未分配,但應該會預留一些3-4人及4-5人的單位俾改善住屋空間計劃,
區入面現時未有大型的重建計劃,未必幫到你住呢!
原文章由 lazymuimui 於 08-4-3 14:24 發表
我依家係住係葵涌邨, 咁講我即係可唔可以調遷到?

大量新單位落成, 咁合葵同百葵算唔算?

咁依你所講, 我依家有冇機會可以調遷得到?
(我+老公+女+31weeks肚, 住緊30平方米既3-4人單位) ...

珍珠宮

咁幾時會知批唔批??

別墅

原文章由 wlovebb 於 08-4-1 00:28 發表
ivan:
下年 3月 ~

你可以到時申請紓緩擠迫調遷計劃,
哩個計劃一年出幾次。

別墅

而家都5月尾啦,點解仲未有消息架,
房署尋日叫我去攞返份租約咋,
問佢幾時有消息,就話唔知。

大宅

1年出一次ga ja!
我明天幫你下幾時會收到通知呢!
原文章由 shirley10521 於 08-5-20 15:38 發表

你可以到時申請紓緩擠迫調遷計劃,
哩個計劃一年出幾次。

大宅

我屋企都申請左~
我都想知幾時有消息~大概要等幾耐架~
THX~

首頁

尾頁

跳至