論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Urgent: 請問你地會唔會讓你的工人的朋友寄信去你屋企給她

最近收到多封不同寄件人姓名和地址的信給她, 但她是新來了不過四個月, 還未有放假, 理應不認識其他地區的朋友, 最多是同屋苑. 請問我應該怎麼辦

洋房

Re: Urgent: 請問你地會唔會讓你的工人的朋友寄信去你屋企給她

我既工人都係黎冇幾耐就有朋友寫信比佢架, 我問過佢---有d係佢新加坡做野果陣時識既 Friend, 有d係佢嫁去印尼既 sister, 有d係香港新界做野既 Friend (岩由新加坡過來做), 甚至連佢新加坡既前僱主都寫過信比佢啊 (內附一張佢前僱主既全家福相).
佢地出來打工, 如果寫寫信同d親朋好友連絡下我都唔反對, 最重要既係一定要做好份內既野, 我最怕有時佢唔知思鄉定係 mug, 做野冇心機就弊.
但係除左呢d "家書", 我地收到一 d 諸如電訊公司既信, 就一定會問佢 (佢話申請左間平既電訊公司服務以便放假時打電話返屋企), 我先生就同佢講明, 以後如果有咁既情況 (需要提供屋企地址) 就一定要問准我地先囉

大宅

Re: Urgent: 請問你地會唔會讓你的工人的朋友寄信去你屋企給她

wwtbid:

我同你個情況差唔多, 不過我個工人仲衰, 來了還不足一個月, 剛好今日收到一封信係寄俾佢, 而寄件人亦0係香港0既, 但係我個工人之前係未0黎過香港工作, 之前我亦問過佢有冇親朋戚友0係香港, 佢話冇, 咁我地就同佢講叫佢唔可以透露我地個地址俾任何人知, 佢都答應話佢唔會, 點知......唉!!
其實最大問題係我地擔心佢識0既係咩人?? 0係邊度識?? 同埋幾時識到?? 因為佢根本無機會識到其他地區0既人, 另一方面我地都懷疑佢之前係咪講大話, 所以我地個做法會係當面對質(好似好嚴重咁), 不過我地覺得依個方法係最直接同最有效!!
[size=large]凱澄 6月24日 出世喇!!凱盈 3月17日出世喇!!

大宅

我唔畀我個工人將我屋企地址畀人的,除左佢媽咪,因為佢可以叫佢啲朋友寄去agent度,咁放假時就可以喺agent度收同睇,而且佢平時都要做嘢,跟本都無咩時間可以睇信,我又唔想佢用訓覺時間睇,第二朝一定唔夠精神.

首頁

尾頁

跳至