家事百科

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

屋企的小昆蟲

請問你們屋企有冇d 啡色好細隻的小昆蟲出沒? 細隻到好似粒黑點咁, 係柜桶,牆身或天花板都有, 我屋企一到這個天氣, 開始回暖及潮濕,就會出現, 令人好煩惱, 又永遠找不到牠的源頭, 就好似變出來一樣, 有冇人知個d究竟係咩呢, 同埋點可以杜絕呢, 我試過用滅蝨噴霧, 但過多幾個月又會出現番. 有冇人可以幫我呢. 謝謝

禁止訪問

Re: 屋企的小昆蟲

複式洋房

Re: 屋企的小昆蟲

Hi Apple011,

Please visit the following website for the solution of 曾近榮先生 :

http://www.icare.com.hk/PC/hous/c_hous_file_pest_5.asp

民房

你試吓去國貨公司買D艾條,每日1/3 支,D昆蟲好驚朕味架,幾有效架

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩啲蟲仔每到春夏天就會出現, 到冬天就絶跡, 我以前試過叫防治蟲鼠組啲人睇過(因為嗰時我以為啲蟲係樓上吉單位走落嚟, 我向管理處投訴, 咁啱屋苑有蜂巢, 有防治蟲鼠組啲人喺度), 佢哋攞咗啲樣本返去check, 後尾覆返我話哩啲係起樓時已藏喺牆身, 每到春夏季就會出現, 到冬天就會C咗, 但因為佢哋有啲卵喺牆身內, 就算冬天C咗, 到春夏又有新o既蟲出現, 咁樣周而復始, 一般方法相信都只可以治標, 所以我都放棄咗唔再諗點樣去治本了, 因為我搬過幾次屋, 差唔多次次都見到有哩啲蟲.

複式洋房

原文章由 kikitty888 於 08-8-18 15:50 發表
你試吓去國貨公司買D艾條,每日1/3 支,D昆蟲好驚朕味架,幾有效架

請問"艾條"係咩尼架, 點用, 幾錢?

複式洋房

I want to know also....thanks.!!

原文章由 miniken 於 2008/8/21 13:13 發表

請問"艾條"係咩尼架, 點用, 幾錢?

大宅

要開抽濕機,才可以滅蟲

首頁

尾頁

跳至