論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

請問你們點樣俾家用工人

你地會日日清, 一星期定一個月呢, 會唔會要佢mark低哂買過咩同埋幾多錢呢? thanks.

大宅

Re: 請問你們點樣俾家用工人

我會日日清囉, 同埋要佢講番一次買0既0野價錢
[size=large]凱澄 6月24日 出世喇!!凱盈 3月17日出世喇!!

伯爵府

當然日日清,在你記得時,工人又記得自已買過什麽,問清楚一分一毫什樣花的,如果不是多多都不夠工人花。到時是你幫她打工啦!
Pet Society Email : [email protected]
Login Name : Wensi
Pet Name : Sweet

水晶宮

2019新春慶豚圓

我的工人而家唯一要用錢就係買’送’. 佢3日先去街市一次. 初頭逐次比錢佢, 而家1個星期比1次錢(即是2次的買’送’錢),同清1次數. 佢每去1次街市都會寫低每1樣佢買o既o野係幾多錢.

男爵府

好媽媽勳章

我係廚房放了一本簿仔,她每天用了mug錢都要寫底,包括買報紙 & 乾洗.有單就要放邁入去.

版主

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我工人用錢主要係買"送"及清潔劑/廁紙之類,我每次比佢$100或200,佢每日買過d嘜會寫底比我睇,我就檢查同扣數,扣淨$20左右先再比

男爵府

我只會比100蚊我個工人 "責袋", 有時買下薑, 買下蒜頭, 呢d林嬸野, 送就多數我自己買, 佢每次買親乜野都會mark低o係簿仔度, 用到咁上下剩低廿零三十蚊, 我都會再比佢。 至於貴價d既野, 例如清潔劑等家庭用品, 我就會集齊曬一次過自己買, 因為唔想比咁多錢過工人手。
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

咁如果個工人係印印, 叫佢寫低買過d咩我都唔識睇

男爵府

好媽媽勳章

[quote]
Apple011 寫道:
咁如果個工人係印印, 叫佢寫低買過d咩我都唔識睇

珍珠宮

2019新春慶豚圓 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都係每日比100蚊我個工人買"送". 我叫佢去百佳買, 買完番黎佢會將balance同receipt放在錢箱 (我準備左一個箱, 每日放錢入去, 佢用剩又會放入去). 我每日放工返屋企會check receipt同拎走d balance. 0甘第二日我又放100蚊入去囉.

不過佢去超市只限買"送", 其他食品如: 米, 油我會自己買. 我工人會定時比張list我, 寫明邊d就黎用完, 0甘我會去買囉.

其他用品例如清潔劑, 廁紙等家庭用品, 我會一次過去藥房買, 因為會平d.

複式洋房

我都係叫佢去百佳買,因為有收據;不過做咗四個月之後,就教佢去過街市,有需要才去街市買;因為我嗰個係印印,佢地真係比較蠢,去百佳比較簡單,錯的機會少,而我亦都係逐次比錢,因為佢地好冇記性,唔係咁醒,去百佳就最清楚;就算去街市,我會叫佢用印尼文寫低,等我返到再report比我知,並且逐次找錢。

大宅

我工人用錢主要係買餸, 早餐, 廁紙及清潔用品,我每星期比佢$500,我會叫佢係惠康買餸同早餐(因為有收據), 廁紙及清潔用品係藥房買(因為平超市), 如有須要先去街市買, 如果無收據, 佢就會寫係張紙樹, 每個星期六就會比番用剩d錢同收據及寫低d無收據嘅野比我對數.
DEL

首頁

尾頁

跳至