自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

回覆:Qbear 的帖子

移民北韓,就應該冇呢種學生。

佢地最多只係逃亡,唔敢係國內搞事

水晶宮

回覆:其實真係有好多人係怕咗班年輕人所以想移民

早幾日食farewell晚餐,有的決定走,有的諗緊點走,一定話怕左咩咩係唔公平,最大原因都係為仔女教育多啲囉

少奶奶的身份,丫頭的命...

侯爵府

引用:番大陸最少呢D人

原帖由 sangria 於 14-11-23 發表
番大陸最少呢D人
梗係唔係啦,家下大陸反抗勢力都不知幾激,只不過封鎖哂我地唔清楚。

有怎樣的政權,才會有怎樣的青年。
有怎樣的官員,便會有怎樣的將來。

呢班人渣,十年前的香港咪就係呢班廢柴話事,飯焦仲要係教育署長,家下的年青人咪就係係佢設計的課程下成長架囉

大宅

咁希望外國年輕人合乎移民人仕嘅理想啦~

男爵府

引用:因為有這樣的政府和管治才想移民

原帖由 mokchingyin0910 於 14-11-23 發表
因為有這樣的政府和管治才想移民
我想移民星加坡,寧願無民主都好過見到政府做乜都俾人反,绑手绑腳做唔到事情。d人乜都賴政府錯,一百個人有一百個唔同意見,政府無可能滿足哂一百個人,只能從大原則大方向做事。所以政府做乜都實有人反。

BabyChristy    發表於 14-11-23 16:29
mother904    發表於 14-11-23 13:48
mamimia    發表於 14-11-23 11:27

翡翠宮

我都好怕……怕左一班思想極端既年輕人,雖然只是少數,但呢少數為香港帶來既破壞力非常大……而最大問題係佢地只懂不計後果地破壞,卻不會建設而破壞完都係由全香港人找數我一把年紀,無所謂,但小朋友仲有遙遙長路……會幫佢地諗多D

cattz288    發表於 14-11-23 18:58
Sonia2014    發表於 14-11-23 17:14

大宅

回覆:Qbear 的帖子

怕都怕香港既教育制度先啦,由填鴨變所謂獨立思考既填鴨,又加通識,早排又話想刪通識政治部分……根本就朝夕令改,學業壓力又大,幾多家庭移民過外國,就係唔想仔女既十幾年教育被人較飛,你見中國香港班高官仔女就知得一清二楚

翡翠宮

我真係想知道,移去邊會冇年輕人……

男爵府

vvevv 發表於 14-11-23 10:01
我想移民星加坡,寧願無民主都好過見到政府做乜都俾人反,绑手绑腳做唔到事情。d人乜都賴政府錯,一百個人 ...
認同

大宅

回覆:Superman-GF 的帖子

大宅

引用:Quote:原帖由 Qbear 於 14-11-23 發表我覺

原帖由 BBgaga 於 14-11-23 發表
想請問你D朋友想移去邊度?如果唔想小朋友像香港的學生 除咗移去極權國家仲有乜選擇?

...
agreed !

男爵府

引用:Quote:vvevv 發表於 14-11-23 10:01 我想移

原帖由 mrstangdorothy 於 14-11-23 發表
認同
我有兩個朋友作地係一pair,兩個係香港讀完doctoral degree,竟然話 ‘就算搵萬四蚊以上 唔覺得政府為佢地做過d咩’。 第一,佢歪曲左cy意思,人地係話公民提名最終會變成福利社會。 第二,政府資助左佢地咁多資源讀到doctor,竟然仲問政府為佢地做過咩,我覺得真係高分低能囉。

BabyChristy    發表於 14-11-23 16:29

大宅

係咪因為五毛多過牛毛,侵佔各大主流/小眾論壇,\"以迂為直\",指鹿為馬,令港人悚然而驚,所以紛紛移民呀?

cc1226    發表於 14-11-23 10:48

男爵府

BK Milk勳章

你咁講本未倒置

男爵府

引用:係咪因為五毛多過牛毛,侵佔各大主流/小眾論

原帖由 蒸魚頭抽 於 14-11-23 發表
係咪因為五毛多過牛毛,侵佔各大主流/小眾論壇,"以迂為直",指鹿為馬,令港人悚然而驚,所以紛紛移民呀?

...
你真係覺得全香港人都反政府? 一有支持聲音就係五毛? 呢d就係果批年輕人可怕既地方,自我中心,以為自己就係民意,真理。。。

男爵府

身邊有計劃移民都係怕左新香港人同教育制度,唔關佔中事
飯焦當年仲要係教育署長,如果要問責, 佢點可以有面抽身出去淨係賴父母及老師等等未有好好引導他們

侯爵府

移民總有原因,有人為空氣好,有人為教育,佢講既係佢朋友既原因,無物問題。

不過,依家佔中班學生既表現,真係令人對大學生失望,我亦都有d怕咗佢哋既霸道,d個係我心聲,可惜我冇得移民。

侯爵府

畀面勳章

引用:我係怕政府同共產黨所以想移民喎。唔好攪錯

原帖由 Superman-GF 於 14-11-23 發表
我係怕政府同共產黨所以想移民喎。唔好攪錯

大宅

引用:Quote:原帖由 蒸魚頭抽 於 14-11-23 發表係

原帖由 vvevv 於 14-11-23 發表
你真係覺得全香港人都反政府? 一有支持聲音就係五毛? 呢d就係果批年輕人可怕既地方,自我中心,以為自己 ...
重點不在立場.

而是其\"論辯\"的水平.

討論時剪裁事實,倒果為因,模糊視聽,偷換概念,搬動龍門...

眼見這種言論愈來愈多,難怪有人興起他去之念.

伯爵府

引用:身邊有計劃移民都係怕左新香港人同教育制度

原帖由 cc1226 於 14-11-23 發表
身邊有計劃移民都係怕左新香港人同教育制度,唔關佔中事
飯焦當年仲要係教育署長,如果要問責, 佢點可以有 ...
共產黨
紅色教育
傀儡政府
一班 sub standard 既官員 eg 羅范 陳茂波
沒完沒了的150 名額
班自以為可以打救 (打殘) 香港既自由神
樓價高企
教育政策
只著重中文, 98 年時
開始分英中同中中 搞到宜家普遍既人英文水平 下降

文化
例如 : 明明人周街 柯booboo係錯 都仲可以委屈自己成全班粉旦 話要包容 。

以上先係我想移民既原因

樓主
你係5毛又好
唔係5毛都好

咪抽水喇

怕左班佔中年輕人就移民?咪笑大人個口

幻想曲    發表於 14-11-23 18:35

首頁
12345...6

尾頁

跳至