烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

酒釀要甜,是否發酵時間要短? 完成後要放雪櫃或煲熟以停止不斷發酵?

用糯米發,黃酒点樣先有黃色?

伯爵府

BK Milk勳章

Ronald媽媽 發表於 14-11-23 19:47
酒釀要甜,是否發酵時間要短? 完成後要放雪櫃或煲熟以停止不斷發酵?

用糯米發,黃酒点樣先有黃色?

應該用甜酒餅就會甜,同發酵時間唔太大關係,因為我釀左一個月已經超甜。
其實你整完之後分開d酒同酒糟就得,煲佢或者放雪櫃只係令佢儲存好d唔會咁易變壞,
我煲完攤凍曬再入樽,咁就可以室溫存放好耐。

其實你整完d酒之後,開頭見到係白色,但係放佢一兩日,佢會沉澱,
跟住就會變成黃色嫁喇!

大宅

回覆 carrie_piglet 的帖子

放一個月,不會變酸嗎? 是否用甜酒餅就會愈耐愈甜?

我買一包兩粒,寫著上每酒餅丸,甜味足。都不知份量是否對,老闆話一斤半糯米用兩粒。

昨日我用一半糯米加一粒酒餅,米都不是用蒸的方法,我用電飯煲,所以混合攪合後,一pat pat。

酒釀和制黃酒有甚麼不同。

侯爵府

DHA勳章

酒釀, 一星期已得
黃酒, 6個月以上

伯爵府

BK Milk勳章

Ronald媽媽 發表於 14-11-24 13:50

放一個月,不會變酸嗎? 是否用甜酒餅就會愈耐愈甜?

如果釀的過程冇問題,其實就應該唔會變酸的。
我一般用1斤米對1粒酒餅,酒餅多少影響酒的濃度,人人鍾意的酒味不同,
你可以自己嘗試吓,我有D親戚4斤米先用兩粒酒餅。
電飯煲煲冇問題的,我都係用飯煲嫁咋,慳返D時間,一樣做到的。

如果唔飲酒只要酒釀,其實落D米落D酒餅,隔幾日發左酵就已經係酒釀了。
但如果要D黃酒,就起碼等一個月,等佢充分發酵,會慢慢出越來越多酒出嚟的,
2斤米可以出1斤酒(大約1樽)。
其實釀完黃酒,淨返的渣都係酒釀嚟,可以煮湯水、湯圓等等。

侯爵府

畀面勳章

想問多少少野,我d米係干蒸,唔知係咪咁,無乜水,出酒好慢,成三星期,先得少少!幾匙!

侯爵府

畀面勳章

煲d酒唔會,走晒d味咩?

大宅

底部已有液體出,見到笑呵呵,好有成功感。

大宅

星期日中午入樽星期二晚望下,已有少少酒出
星期四晚就有過一吋酒

大宅

引用:Quote:Ronald媽媽 發表於 14-11-23 19:47

原帖由 carrie_piglet 於 14-11-23 發表
應該用甜酒餅就會甜,同發酵時間唔太大關係,因為我釀左一個月已經超甜。
其實你整完之後分開d酒同酒糟就 ...
釀好入樽後一般室溫可以放幾耐吖,擺佐成年可以食嗎(煮雞酒)

伯爵府

BK Milk勳章

kling84321 發表於 14-11-29 17:44
釀好入樽後一般室溫可以放幾耐吖,擺佐成年可以食嗎(煮雞酒)

可以嫁! 呢D擺越耐越好的!

大宅

現在已放了剛一星期,不知怎才是完成? 要試下味嗎?

我是想吃甜酒釀。吃時,要加水嗎?

見到液體不断多。

我是第3天開蓋攪下,就再不敢開,只是間中搖下,不知對不對?

又買了點黑糯米,可以釀嗎?

伯爵府

BK Milk勳章

Ronald媽媽 發表於 14-11-29 21:55

現在已放了剛一星期,不知怎才是完成? 要試下味嗎?

你想食甜酒釀一星期應該OK嫁喇,
食時唔洗加水嫁,直接拎嚟食,煮糖水、湯圓之類都可以,
冬天食完好暖身嫁!

黑燸米都可以,做法相同,不過冇白燸米咁多酒出的。

大宅

我用大半斤白糯米 + 1粒酒餅,做了一個半咖啡樽。
如果每次吃大半碗 (酒+米),即好快吃完?

剛試了一點,是酒味的粥,一點甜味都沒有,那裏出錯?

不甜,也不是半液體和半米分開,是粥來。

大宅

是否飯太淋身? 所以成粥。
是否酒餅太少? 所以不甜。

要甜,一斤米要多少粒酒餅才對?

伯爵府

BK Milk勳章

Ronald媽媽 發表於 14-11-29 22:23

我用大半斤白糯米 + 1粒酒餅,做了一個半咖啡樽。

粥咁係正常的,我2斤米用3粒酒餅,好甜喎,
我都唔太知係咩問題...

大宅

你用什麼牌,會是品質問題?

首頁

尾頁

跳至