母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

當你餵人奶餵到bb9個月時....

當你餵人奶餵到bb9個月時....BB一日只食朝早, 下午茶, 宵夜3餐, 下午茶仲好多時都唔食, 中午同晚餐都食粥仔, 就連自己都覺得d奶量少咗, 咁就開始有d路人甲乙丙講野: -
- 週圍d人成日話你個仔瘦
- 週圍d人成日話你個仔唔夠營養
- 週圍d人成日話你比唔夠個仔食
- 週圍d人成日話個仔發燒係因為你d奶唔夠營養
- 週圍d人成日話個仔肚呵係因為你食咗唔清潔嘅野
- 週圍d人成日話個仔病係因為你餵人奶

但其實: -
- 我個仔出世3.19kg, 9個月7.55kg, 係就係細粒, 但我同老公都係細細粒, 唔通生個仔一出世有8呎咩!!!
- 個仔出世到而家都只係幾次少病, 食一,兩次藥就已經好番哂, 邊有成日病喎!!!
- 我個仔肚呵, 呵到脫水入院係因為佢自己週圍模, 擺野入口, 先搞成咁, 同餵人奶有咩關係!!!!
- 如果我唔係餵人奶, 佢到而家都仲未好番哂呀!!!

我開始覺得好攰, 就連自己都開始動搖, 好想喊... :cry:

子爵府

Re: 當你餵人奶餵到bb9個月時....

Rion媽咪,
其實你餵人奶可以餵到九個月已經好叻啦!
我是一個新手媽媽, 餵了人奶一個月.
周圍實在有太多人俾不同的聲音我聽.
每次BB喊就一定說我的BB肚餓, 說我不夠奶BB食.
莫非他們不知BB喊有很多原因, 覺得悶, 覺得熱, 要人抱,
尿片濕了.....等.
我生BB咁痛全程都未哭過,
但面對這些聲音我都不知哭了幾多次.
不過我常提醒自己, 個囡是我的, 她的情況我最清楚,
母乳是最好的嬰兒食物, 我一定會將最好的給我的囡囡.
雖然那些路人甲乙丙不斷有反對的聲音,
但在BK內媽媽甲乙丙都會支持你.
我打這篇 message 時, 自己都受到激勵呀!
努力啦! Rion媽咪!

大宅

misslee,
多謝你嘅鼓勵, 你都係啱啱先開始啫, 唔好比我嘅壞榜樣影響咗, 要一齊

複式洋房

Rion媽咪,千祈千祈唔好放棄呀!既然你都知道餵人奶o既好處,就要繼續,就係因為d人亂講嘢,就更加要堅持落去.當初開始餵人奶o個種辛苦都捱得住,冇理由因為d閒言閒語而放棄,仲要以行動証明自己擇善固執.

其實d人講野完全唔駛負責,佢地講完就算,真正要對住bb,要照顧bb o既人係你,你估就算你真係唔餵人奶,佢地會頒個獎俾你,話你聽話咩?到bb因為食奶粉有咩問題,佢地會走嚟幫手咩?:-x

我份人至鍾意拗頸,佢地話餵人奶好難,話我會唔夠奶餵bb,我偏偏要做到俾佢地睇,bb而家全人奶左3.5個月,冇人講野喇.

遲dd人若又哦我幾時戒奶,我又會識得點招架.個bb係我o既,到佢地話事咩!一諗到呢度,我反而有d興奮,我就係要激死佢地,等佢地知道講幾多我都唔會聽.講真,做人都好少有一樣野好似餵人奶咁,係完全知道自己啱晒,人地錯晒架.

加油呀,呢度d人奶媽媽都支持你!其實當見到你個寶貝bb健康快樂咁食你o既奶長大,你就知道為左佢,你可以對抗整個世界!

大宅

Rion媽咪,

你是BB的媽咪,你知道給他甚麼最好的!

我不知不覺餵了6個月多了.返健康院聽講座,十幾個BB,只有我的仍是母乳寶寶.姑娘讚我好野!!我都覺得自己好野!

你呢?當然更好野!(因為你比我餵多3個月!)

大宅

happybaby1219,

最慘我自己都驚係唔係真係唔夠比佢呢!!?? 但anyway,你呢句 ...
你估就算你真係唔餵人奶,佢地會頒個獎俾你,話你聽話咩?
... 話醒咗我!! :lol:

大宅

pc9,

可能就係爭咁d人讚我, 所以先會動搖... :-P

複式洋房

其實重量只係其中一個指標,我個bb都係細碼b,但係佢健唔健康,一睇就知道,佢打完針o個幾日發燒,吽吽豆豆,一退燒唔駛摸都知道,因為佢即刻精靈哂.你個b如果都係食得瞓得玩得,就唔駛擔心.講真,有時我去健康院見到d奶粉b肉騰騰,肥得好緊要,我就好慶幸我個b唔係呢d超肥b.因為佢地成座山咁唔多可愛.

我個bb而家食奶成日兩頭令,好八卦,所以好好奇你個9個月食奶會唔會仲搞鬼?

大宅

我都餵左6個月啦,個bb有成20磅,邊個話人奶唔夠營養?荒謬!其實個個bb吸收程度都唔同,只要重量有增長就ok啦。
laughin' to keep from cryin'

大宅

Hello Rion媽咪,

Don't give up.. I also have the same experience with you when my son was born the first few weeks. So many "idea" comes to my ear and I was almost break down. But now, my son is 8 mth and he is 97% tall according to the growth cruve. He is really tall and weight 8.5kg. He laugh all the time and seldom cry. He knows I always be there with him and he was never get any sick/fever .

My mum feed me untill I am 2 years old and I was never see the doctor untill 5 years old .

Keep going, we will be there with you.

freedom
該用戶已被刪除

大宅

我曾經也有好似你咁唸, bb會唔會唔夠飽呢, 不過當自己細心唸下, 我bb由几磅人仔到現在10几磅, 佢都係食媽咪奶, 你就會唔會覺得佢唔夠飽了, 有時我會唸bb是食媽媽奶大, 你話几自豪同光榮, 唔知明唔明我想講咩呢?

禁止訪問

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Rion媽咪,

我屋企人咪一樣,成日話我制住個囡,唔俾多D野佢食,戒左人奶,要佢食奶粉,就會快高長大!
我都費事睬佢地呀!我囡囡由出世到依家都係細碼BB,醫生都話佢健康,雖然係胃口細D,但都好精靈,身體無大問題;其實,我自己有哮喘的,我初初真係好擔心會遺傳左俾囡囡,好唔好彩,囡囡氣管真係同我一樣,好易就會咳,不過,又好好彩,我一直堅持餵人奶,佢由出世到依家都只係病發過一次﹙我唔敢講,因為怕囡囡小氣﹚! 連醫生都話囡囡好野!這就是餵人奶既效果啦!
所以,我到今時今日,都唔會理人地講咩,只要你自己覺得做得對的,就將你最偉大既母愛獻出黎!好好珍惜這份親密的關係,任由人點講,佢地只係可以妒忌你,既唔可以體會得到當中既快樂!
說真的,我到依家都無諗過要同囡囡戒人奶,小雪一日仲成5餐人奶,食少餐都唔得呀!有一次,我問佢“雪雪,不如唔好食媽媽奶奶,用杯杯食奶奶好嗎?”我囡囡即刻喊話“no,媽咪奶奶,雪雪呀!”我當時真係好心甜呀!令到我更加唔捨得放棄!
所以,各位人奶媽咪,我地大家一齊努力,將自己最好的給BB!
My Two Princess

男爵府

Rion mami,

你不要太看重他人的講法啦!
不要因為他人而不快, 這會傷身的啊!
來 BK 啦! 我們一定支持你!!!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

rion媽,
有唔開心做咩唔打電話比我呀?
我同你不經不覺都餵左9個月了,
你看rion幾勁呀,成日週圍爬,
邊個話無人支持,
有我支持你呀!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

咁多位,
我真係"炸"咁易動搖 :cry: 我而家d power 又番哂0黎喇, 我會 我0諗我都係要人讚吓先得嘅 :-P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊