少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個四歲仔喜駁嘴愛厲聲罵人, 怎辦?

如題

禁止訪問

Re: 我個四歲仔喜駁嘴愛厲聲罵人, 怎辦?

複式洋房

我都覺得是, 但是平日又要返工, 真是不太多時間教佢, 工人又「冧」, 親戚又會比較「緃」。

禁止訪問

民房

我個仔又係四歲, 成日都好鍾意學大人講野同鬧人, 連語氣都一模一樣, 好喜歡鬧人吸引人... 點算!

hihi

複式洋房

hopehope,

你點處理呀? 我個仔真係激死我, 還不時氣弄我, 如說反話, 我叫他吃飯, 他便說不吃, 我叫他睡覺, 他不睡, 真不想時時刻刻都大罵他或打他。

複式洋房

Kermit and hopehope,

I don't have this problem. My son is 3 years old and once, about 2-3 months ago, when he was playing in the playground downstairs, he lost his temper and started shouting at people, i mean children of his own age. I said no to him and he started to go naughty and cried-without tears. the best way to deal with this reaction is - ignore him.

The most important thing in our family is education by demonstrations by us - mummy and daddy. We never argue or lose our temper when he is around. we never hit him or shout at him.

Hope this is something useful.

複式洋房

同佢地講多d道理, 我想都會有幫助!另外, 有人曾告訴我,難教的小朋友, 長大後反而會聽話d, 我想來都是有道理, 因為難教的話, 便多敎, 多說, 多花心思, 其實他們是記住的。有冇過來人可以講下tips 呢?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

首先身教最重要,小朋友身邊大人所作所為大多成為小朋友學習對象,大人先要控制自己情緒,呢頭小朋友發脾氣鬧人,呢頭大人又係打打鬧鬧叫佢唔準咁做,double standard叫小朋友難以服從。另外唔好比小朋友以大鬧大叫大喊方法令佢得以達到目的,大人要firm,唔比做既要堅持到底,如果小朋友以大吵大鬧而大人就順從佢既意願,以後佢只會以同一方法or更激既responce以求達到目的。

別墅

我個仔又係四歲, 成日都好鍾意學大人講野同鬧人, 連語氣都一模一樣, 好喜歡鬧人吸引人.但是我成日會同佢講好多嘢,講到佢明白為止,有時唔明白我會問哪裡唔明講到佢無嘢好講自然會唔鬧.有時我會給時間佢冷靜15分鐘後再同佢講.
☆★☆★◇◆◇☆^o^☆★☆◇◆◇☆★☆◆◇☆

複式洋房

我的囡囡3歲多, 佢最近常常駁嘴, 如果駁得有道理我會認同佢想法, 但問題是說話語氣及態度輕挑; 想請問我應該怎樣紏正佢呢?

複式洋房

Is there anyone in your home 說話語氣及態度輕挑? Is there anyone there 常常駁嘴?

大宅

我唸會學湊佢o既人, 同埋D同學仔......

我個仔二歲幾, 我係自己湊佢o既, 宜家佢未返學, 講D o野都係學足我呀! (尋晚我老公放工返o黎, 佢第一時間話:"爸爸, 入到屋要除鞋鞋呀! 但係我0地大人叫佢咁做, 佢又唔聽話自己走左去0架wor

聽人講......."terrible two, troble four" 真係幾貼切

首頁

尾頁

跳至