自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我買左返黎 lu

唔係個女要食飯,我屋企都唔會有米,我餐餐都係 "陪" 阿女食飯咋
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 agnesb2008 於 08-3-31 08:36 發表

要加都冇辨法架,掃得幾多包丫,買咁多包,到時吽晒啲殼牛出嚟咪仲核突

agree

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

真係咁難買米?
頭先見佳寶有好多貨喎,
不過我無買, 我極少煮飯
金象 & 袋鼠 8KG/$6X
不過聽D職員講, 聽日會加價賣

伯爵府

唉~D物價幾時先會回落...... 有時格價真係好辛苦。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 claudia 於 08-4-1 18:59 發表
係大百佳見到D人開始掃即食面, 意粉之類的食物.
米架依然無米.
聽到佢地傾計, 買得幾多得幾多, 慳得就慳.
通漲呢兩個字真係得人驚.

啲掃貨嘅人, 可唔可以停一停呀 ? 唔好攪到好似打仗咁啦 , 再咁落去 , 樣樣嘢都加到九彩啦 , 有乜謂呢!!!

伯爵府

畀面勳章

大宅

今日响惠康買咗包有機米試吓,不過要$25,只得1kg,叫阿囡同老公一粒都唔好嘥

大宅

原文章由 agnesb2008 於 08-4-1 08:59 PM 發表

啲掃貨嘅人, 可唔可以停一停呀 ? 唔好攪到好似打仗咁啦 , 再咁落去 , 樣樣嘢都加到九彩啦 , 有乜謂呢!!!

未係個個都去掃, 遲d樣樣都話少貨加幾錢都得, 有好多傻人去買mouth:
依晴Hillary, 依韻Eleanor

男爵府

畀面勳章

點解d人咁愚未ga...唔通買咗嗰幾包就食成世咩...唉!搞到就嚟要買米ge我都驚同埋呢d咁無知ge人一齊搶米

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

買咁多包,生穀牛時佢地就會後悔架啦,真空包裝一樣會生,因為我頭先行百佳時見到包米已經有一隻,本來想買多包,(今朝買左一包)最後都唔敢再買。埋以為真空會冇事,原來一樣會生

大宅

醒目開學勳章

原文章由 Martina 於 08-3-31 11:53 發表
A couple bought 15 x 5 kg rice yesterday. I feel crazy fo r that, that much ??

嘩咁多 會唔會唔止佢自己要,
仲要幫埋親戚d老弱婦孺買呢

別墅

有冇人上網(百佳)買米, 買到嗎?

大宅

今日蘋果影到天水圍有個女人買咗18包,真誇張

男爵府

原文章由 claudia 於 08-4-1 18:59 發表
係大百佳見到D人開始掃即食面, 意粉之類的食物.
米架依然無米.
聽到佢地傾計, 買得幾多得幾多, 慳得就慳.
通漲呢兩個字真係得人驚.

Inflation will affect our economy growth seriously. We will have quite a difficult time this year. See news today:

(From Oriental today)
世 銀 警 告 包 括 香 港 在 內 的 東 亞 國 家 , 面 對 食 物 及 燃 油 加 價 對 通 脹 造 成 的 影 響 , 較 金 融 波 動 更 甚 , 貧 窮 及 低 收 入 人 士 所 受 衝 擊 更 大 , 政 府 必 須 正 視 。
「 少 一 家 人 幫 襯 」
藍 風 茶 餐 廳 負 責 人 顧 先 生 向 記 者 大 吐 苦 水 指 , 「 買 開 五 十 公 斤 泰 國 米 尋 日 先 係 三 百 四 十 五 蚊 , 今 日 已 要 三 百 八 十 蚊 , 比 去 年 十 月 時 二 百 九 十 蚊 貴 好 多 。 」 為 節 省 成 本 , 以 往 慣 用 大 牌 子 的 罐 頭 現 亦 已 改 用 「 雜 嘜 牌 」 , 早 餐 亦 已 加 價 一 至 兩 元 , 午 餐 亦 由 二 十 八 元 加 至 三 十 元 。 他 指 , 若 食 品 來 價 持 續 上 升 , 或 需 再 度 加 價 , 「 真 係 頂 唔 順 , 惟 有 唔 做 」 。 旺 角 的 銀 龍 茶 餐 廳 主 管 劉 先 生 表 示 , 食 米 來 貨 價 近 期 貴 了 兩 成 , 一 包 五 十 公 斤 泰 國 米 的 成 本 就 貴 了 三 十 八 至 四 十 元 , 店 內 食 品 如 燒 味 、 炒 飯 麵 亦 需 加 價 一 、 兩 元 。 他 指 , 由 於 各 類 食 品 價 格 不 斷 上 升 , 「 食 卅 元 以 上 人 少 , 更 少 好 多 一 家 大 細 幫 襯 」 , 市 民 為 慳 錢 寧 願 在 家 煮 食 , 減 少 出 外 用 餐 , 生 意 亦 減 少 了 一 至 兩 成 。 他 續 稱 , 成 本 上 升 只 好 避 重 就 輕 , 會 減 少 購 入 如 乳 豬 等 貴 價 貨 , 若 未 來 米 價 加 幅 過 高 , 會 再 考 慮 加 價 一 至 兩 元 。 海 皇 粥 店 執 行 董 事 蕭 楚 基 表 示 , 米 商 去 年 底 已 加 價 百 分 之 五 , 今 年 首 三 個 月 已 先 後 加 價 兩 次 合 共 超 過 三 成 , 二 十 五 公 斤 的 泰 國 米 , 年 初 的 價 錢 約 為 一 百 三 十 多 元 , 現 時 已 加 至 一 百 七 十 多 元 。 他 表 示 , 米 商 稱 未 來 走 勢 仍 會 繼 續 加 價 , 不 排 除 日 後 零 售 價 格 會 相 應 調 整 。 世 銀 調 低 東 亞 增 長
食 客 梁 先 生 發 現 , 有 連 鎖 快 餐 店 的 食 物 價 錢 雖 然 沒 變 , 但 分 量 卻 較 以 往 少 , 飯 量 更 減 少 了 五 分 之 一 , 他 表 示 , 由 於 百 物 騰 貴 , 「 會 睇 錢 食 飯 」 , 選 擇 光 顧 便 宜 的 餐 廳 。 世 界 銀 行 發 表 報 告 , 調 低 東 亞 地 區 今 年 的 經 濟 增 長 , 由 8.7% 調 低 為 7.3% , 其 中 , 香 港 為 4.6% , 世 銀 同 時 警 告 , 區 內 今 年 面 對 考 驗 , 在 食 品 及 燃 油 價 格 上 漲 情 況 下 , 各 地 政 府 需 要 正 視 由 此 而 來 的 通 脹 問 題 , 已 達 至 「 令 人 不 舒 服 」 的 水 平 , 特 別 是 貧 窮 人 士 及 收 入 低 微 的 打 工 一 族 , 生 活 受 到 衝 擊 。

禁止訪問

大宅

原文章由 臭八婆 於 08-4-2 08:36 發表

鬼唔望佢生穀牛丫
http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/apple/20080402/large/02la6p9new.jpg

珍珠宮

鬼唔望佢生穀牛丫

agree!!!!

大宅

有沒哽誇張啊~!!!!

鬼唔望佢生穀牛丫
http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/apple/20080402/large/02la6p9new.jpg

首頁

尾頁

跳至