論盡家傭

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

工人唔肯剪頭髮, 點萛 ?

複式洋房

Re: 工人唔肯剪頭髮, 點萛 ?

如果佢咁堅持,你都冇計,一係叫佢日日洗頭,一係換人...

大宅

醒目開學勳章

我跟這個工人簽約時,也是要她剪髮,
而且不准留長過膊頭,佢為求搵僱主,也只有遵命.
後來agent話俾我聽,印尼女人原來大部分好著重把頭髮,
佢地覺得短髮是沒有了女性特點,
覺得好難受!
我一直觀察著工人的衛生情況,
發覺佢都好勤洗頭(最耐都兩日一次),
夏天就更加日日洗,
平時亦自動自覺扎起頭髮,
晚上洗完頭也躲在廁所用風筒吹乾,扎好才出來
所以現在佢D頭髮又長番哂,
但我沒有刻意再提剪髮問題,
我覺得只要佢留長髮得黎乾淨企理,
以及唔好比我見到佢披頭散髮的樣子,
仲有唔好比我見到佢D斷髮周地有,
其實都可以放佢一馬!

子爵府

我覺得如果佢肯至少隔日洗頭,又肯扎起把頭髮,咁就算啦,大家都係女人,只係唔同國籍同身份(僱主同員工關係),其實個個女人都唔多唔少都想靚架啦,咁迫佢地法咁又真係陰公啲既!

該用戶已被刪除

別墅

De'vilbbb 寫道:
工人續第二約, 第一個約時講明要短髮, 但第二個約時她
不肯再剪頭髮, 點萛 ? (她是 UNDERPAID 的) 又唔想同
佢攪到咁彊.

About the "Hair"...
On one hand, if you both write down the "Short Hair Needed" in the contract, she must follow it. It's the goal of contract, right. Talk about it with her in peace. Try to make a neutral agreement again with her, otherwise you have a right to terminate her contract as she break it out.
On the other hand, if she can tide up her hair during working hours and keep her hair hygiene good, I could not see any problem of it. What is your concern about her hair? Think about it.

About "underpaid"....
This is also a WEEK POINT on our side. Hong Kong Government starts to prevent this happen again and she force to encourage those domestic helpers whose salaries are underpaid to sue their employers. Take care about this event. [only my personal opinion.]

子爵府

如果係咁,咁我就會企硬要求佢一係就咁札馬尾,否則要求佢即刻剪短哂把頭髮先至好番嚟~! :-x 有時要大家好嚟好去先至得,佢同你玩硬頸,你係佢老細,做咩仲要咁就佢先??就俾兩條路佢揀!否則叫佢番鄉下~!你估佢係嚟做打工皇帝咩~!
該用戶已被刪除

別墅

其實她們是佷怕自己的agent. 你可試下打去agent到投訴或叫他們幫你跟她說有什麼的不滿。

首頁

尾頁

跳至