少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我個女唔肯洗頭

囡囡4歲,佢唔鍾意洗頭,因為佢好重(36磅),我好難抱住佢洗,只有daddy得,佢又唔肯企洗(只是提議未試過ga)話驚,有咩辦法
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

侯爵府

Re: 我個女唔肯洗頭

有隻膠椅
椅背是斜的
我知是用來比小朋友坐在上面洗頭用
原理同髮型屋洗頭一樣
不過我上次是開倉見到
外面唔知邊到有得賣
你不防留意下 OR 睇下有冇BK媽咪知道

別墅

有兩個問題.... 第一係你個女4個月定4歲呀? 如果4個月.... 又好似冇咁重, 如果4歲... 咁就有第2個問題...

我兩個仔由出世至今, 一個2歲幾一個3歲幾, 日日都洗頭, 因為小朋友去玩易出汗, 所以即使冬天, 都會照做....

一般怕o既原因係d洗頭水"yip"眼, 咁你可以用SEBA果類清潔用品..... 希望會好d

你亦可以同佢講, 如果一有頭蝨, 佢要剪短d頭髮同埋同學仔會怕佢.... 千萬不要妥協唔洗, 衛生問題係一定要堅持!!
我們應該感恩 神的話語令人清醒

大宅

妳可以試下買一頂類似太陽帽,不過用海綿做, 荷花有得賣, 洗頭時帶上個頭, d洗頭水唔會澀到眼, 妳可試試.

禁止訪問

複式洋房

最近成功令阿女閉上眼睛同用毛巾「姐」眼,洗頭變得好輕鬆!
話說我都試過好多方法,由未夠一歲用水「殼」抱住洗,到一歲多試用洗頭帽失敗,到兩歲半就教佢「咢」高個頭用花灑淋,佢好免強比我淋,但淋到一半佢就話好怕。
到近期(佢月尾就三歲)我見佢咁驚,就求其話表姐話閉上眼睛同用毛巾「姐」眼洗頭好玩,重一路洗一路話「好玩呀!好玩呀!…」佢信以為真,為要同表姐睇齊,不惜冒險一試。可能係用緊隻唔「拿」眼洗頭水(top to toe),又一路叫 「好玩呀!好玩呀!…」分散佐緊張的心情
希望哩招可以用到佢完住克服倒懼怕花灑淋頭啦! :-P :-P

子爵府

囝囝宜家兩歲, 初初佢都唔肯用洗頭帽

伯爵府

我以前試過用洗頭mo,唔知係咪佢頭細漏水 宜家佢都你隔日洗頭咋
沒有醜嘅女人, 只有懶嘅女人!

水晶宮

我個仔而家三歲,係幾個月前教佢企住洗頭,佢好鐘意車,睇水潑,我就一面用花酒淋佢,一面叫佢開水潑潑開D水就搞掂0左。

大宅

我在吉豬島十蚊店買0左個大笨象水'壺', 個鼻出水的(像淋花), 可以叫BB佢自己淋個頭, 好like.

另外, 我姑奶就買洗頭椅比個女用(如圖).

我個仔就由歲幾開始, 已用花灑洗頭沖涼, 開頭佢驚到喊架, 慢慢習慣o左又無o野, 宜家佢重成日話要自己洗 :[聰聰自己, 聰聰自己!]咁話, 個花灑咁重, 又會整到周圍濕, 怕o左佢!

別墅

HI Chungmama,

Is it work 洗頭椅 for your 姑奶個女 (How old)?
May I know where can buy it?
How much?
Pls advise.
Thanks

民房

there is a cap for child to wear to protect the water going into the eyes during washing hair. try.

首頁

尾頁

跳至