興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

點解會咁慢??

唔該有無人可以幫到我呢??我用 msn 收相 or send 相比人都好慢,點解呢,(仲係慢得好緊要果隻),你地係唔係咁呀,我可以點至可以整番快呢?我個朋友話應該係關網絡公司事喎,我係用PCCW架,佢話好多用PCCW既都係咁慢,係唔係呢??
父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

民房

Re: 點解會咁慢??

據我所知,pccw upload 得60kb/s(最多),而download得512kb/s(最多)所以就慢d

大宅

我都係用PCCW.
PCCW 係 upload 比 download 慢. 一般係6M bps download, 512K bps upload. (bps = bit per second, 8 bit = 1 byte)
如果你1張相有 2M byte, 大既send 2M / 512K * 8 = 30 秒, receive 2M / 6M * 8 = 3 秒 (如果send果一面有咁快).
咁你話30 秒1張相叫快定慢呢?

伯爵府

ahylau 寫道:
我都係用PCCW.
PCCW 係 upload 比 download 慢. 一般係6M bps download, 512K bps upload. (bps = bit per second, 8 bit = 1 byte)
如果你1張相有 2M byte, 大既send 2M / 512K * 8 = 30 秒, receive 2M / 6M * 8 = 3 秒 (如果send果一面有咁快).
咁你話30 秒1張相叫快定慢呢?

但我send一張相要15分鐘喎,咁係快定慢呀???

父母過份愛子女,會反射成為子女的煩惱;對子女要放心,他們才能安心.

心願

大宅

如果15分鐘先send到幾M野, 就唔係boardband, 係modem (56k)既速度啦.
用modem, 15 分鐘都可以send到 56 * 15 * 60 / 8 = 6M.

複式洋房

Hi 心願,

Check your connection speed first.

http://www.baby-
kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=133877&forum=34&9

首頁

尾頁

跳至