產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問曾在私家醫院生BB的媽媽... ...是否也有剪會陰???

請問曾在私家醫院生BB的媽媽......
妳們如何通知主診醫生?
入院後才由護士通知, 還是入院前自己通知主診醫生?
主診醫生會隔多久才到醫院?
主診醫生會否來不及接生而「求期」找了另一個?
我十分擔心呢? :-(

大宅

Re: 請問曾在私家醫院生BB的媽媽......

我上年11喺法國生
通常私家醫院情況喺妳入到醫院,姑娘幫妳檢查後會知道
妳咩情況開咗幾多度,大約幾時生得醫院D姑娘會一路同
妳嘅主診醫生聯絡,如果妳嘅主診醫生可能同一時間有另一CASE 而嚟唔切幫妳,醫院會搵助產士幫妳接生架啦!!!bryanmum妳唔洗咁擔心,其實最緊要都係母子平安嗎???

大宅

其實d助產士好有經驗,知道幾時要通知醫生.我上次由痛到生只需一個多小時,途中d助產士就提你運氣,而醫生就剛剛來到接生.所以,我想你放心啦!倒不如,你提老公記著係身邊,我老公就好彩早醫生一步陪我;如果唔係,就miss咗睇住bb出世個一刻啦!

大宅

raynthia :

嘩!羡慕死人啦「由痛到生只需一個多小時」!
raynthia 寫道:
其實d助產士好有經驗,知道幾時要通知醫生.我上次由痛到生只需一個多小時,途中d助產士就提你運氣,而醫生就剛剛來到接生.所以,我想你放心啦!倒不如,你提老公記著係身邊,我老公就好彩早醫生一步陪我;如果唔係,就miss咗睇住bb出世個一刻啦!

大宅

bryanmum

其實CHECK到BB心跳同子宮收縮個PATTERN不大好,故落藥"催生" -- 縮短前期痛的時間!

別墅

醫生來唔切, 要由助產土接生, 要比醫生費嗎... 要比米好唔抵, 咩都唔洗做就有錢收 ??
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

大宅

下! 醫生來唔切, 要由助產土接生, 唔使比醫生費架下話???!!!

有冇媽媽有這樣的經驗???

chingkm 寫道:
醫生來唔切, 要由助產土接生, 要比醫生費嗎... 要比米好唔抵, 咩都唔洗做就有錢收 ??

大宅

Re: 請問曾在私家醫院生BB的媽媽... ...是否也有剪會陰???

在政府醫院生第一胎, 好似一定會剪會陰, 在私家醫院生BB是否也一定要剪會陰?有冇得選擇架?

首頁

尾頁

跳至