母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我呢排開始討厭餵奶!

我老爺成日出街前都叫我泵多d奶,有時唔係我唔想泵,係泵唔出嘛!(特別係心急,愈泵唔出)
出到街,如果bb喊,個個都問我,"無拎奶出街,有無水呀?水都無?有無奶咀呀?奶咀都無?有無搞錯呀!?!?"我聽到都想死既對話!
我bb慣左下午兩點到半夜兩三點,隔一至兩個鐘食一次奶,每次食大約十五分鐘,打後既時間只要無濕片,佢通常訓到早上十點先再食一陣,換完片,跟住訓到下午再起身食,因為我同老爺奶奶唔係同住,次次佢地黎我地屋企,都係阿b"密密食"既時間,之後佢地又話"又食?係咪阿b唔夠飽?"
所有野我都覺得好煩,bb有時唔係想食,濕片或者要人抱,而係想人放低佢響床自己玩,佢地又死抱住佢,又話係佢唔夠飽!
如果唔夠飽,何解bb會咁肥呀!我自問脾氣唔好,已經無響佢地面前表露我既不滿,但有時我真係覺得好煩呀!做咩次次bb有要求,第一時間就懶我喎!係咪所有未餵過人奶既人都係咁??

大宅

Re: 我呢排開始討厭餵奶!

katrina959,
你唔好理其他人講o既野, 只要做好自己就可以了,
咁你自己想唔想再比母乳bb 食呢?
佢地係未喂過母乳係有呢d 的想法架啦,
後生又好, 老人家又好, 佢地唔明白嘛,
但相反, 有些老人家又真係知架喎, 仲叫我要喂母乳喎,
所以你要堅持自己的諗法, 否則奶量又大減啦,
我初頭都有好似你咁, 你bb 而家都差不多3個月了,
體重幾好呀, bb 是自己的, 你都想佢身體健康呀

大宅

曉晴
我係好想俾佢食,有時俾人地d說話激親,都好唔開心,我有時泵到好多,成9安,但就好"水",但有時就得3-4安,不過好濃架!佢地好支持餵人奶,所以我有d壓力!我覺得佢地當我係牛咁,又要多,但唔要咁"水"!

別墅

唔駛為左其他人而討厭餵奶喎, 咁樣咪對你bb好唔公平?
其實好簡單, 佢地問你有冇帶水, 你咪話bb餵人奶唔駛飲水架, & 反問番佢地mug你唔知架咩? 比佢地睇到你分數, 唔駛佢地担心; 同埋話比佢地知初生bb嘅食奶時間係咁上下, 遲d bb個胃大d, 食得多d, 會飽耐d.

我囝囝出世無幾耐, 啱啱係SARS好勁, 所以冇帶佢出街, 所以唔駛經歷喺街成日要餵奶嘅時間; 過多一兩個月會好d架啦, 比心機餵, 見到bb健健康康咁成長嘅喜樂唔係大過lee d閒言咩

禁止訪問

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

katrina959 寫道:
佢地好支持餵人奶,所以我有d壓力! 我覺得佢地當我係牛咁,又要多,但唔要咁"水"!

你的老爺奶奶都是支持母乳的長輩, 是好難得的. 嘗試將自己的感受坦誠地跟他們溝通, 令大家都感到好受是對你和他們都好的. 有機會要讓他們知道, 水水都是好有營養的.

他們都是愛孫心切, 就是忘了你的感受, 是好多中國人的特性, 體諒他們是沒有惡意吧, 只是不懂得表達對你的關心. 雖然是阿Q一點, 但就不會壞了自己的心情, 影響奶量就不值了.

每次你聽到令你心煩的說話時, 你說:"已經無響佢地面前表露我既不滿", 那麼, 你是如何應對他們呢? 應對了後, 他們的反應又如何呢?
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

Virginia
所以我呢排無泵出黎俾阿b食lu
Glad 寫道:
他們都是愛孫心切, 就是忘了你的感受, 是好多中國人的特性, 體諒他們是沒有惡意吧, 只是不懂得表達對你的關心. 雖然是阿Q一點, 但就不會壞了自己的心情, 影響奶量就不值了.

每次你聽到令你心煩的說話時, 你說:"已經無響佢地面前表露我既不滿", 那麼, 你是如何應對他們呢? 應對了後, 他們的反應又如何呢?

Glad,
其實我知屋企個個都好錫阿b~係屋企:佢地好鐘意同bb玩,好多時佢地無街去就會上黎睇bb,但我餵奶時要一個人"呢埋"餵,所以我通常會泵出黎俾佢地餵,因為佢地太鐘意阿b;去街時:當bb餓,我要一個人係餵奶室,但佢地卻企係門口等,我覺得好唔好意思,所以我通常又會泵出黎!呢個就係我泵奶既原因.
當聽到佢地講d令我唔開心既說話時,我只有笑面迎人,因為佢地對我同bb太好,我唔好意思出聲!我諗我餵奶最多餵一至兩年,但到左六個月開始可以食下其他野,希望呢幾個月快d過,咁大家唔洗咁辛苦!

禁止訪問

大宅

POSEMOM
其實我阿b好太食架,有次試過三個鐘頭食十幾安奶都唔夠~
不過如果有人幫我湊住bb,我泵到比平時多一至兩陪,原來心情真係可以影響奶量架!?!?
我想問下d餵奶巾響邊度買同埋點用架?

禁止訪問

大宅

嘻嘻
咁都得,但唔驚走光咩~

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問