懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位媽咪....?

我想問煲薑醋應該放乜野落去,同埋點煲架??係吾係要日日滾下佢架??同埋可吾可以自制甜酸蕎頭,應該點整架??近排好想食,但係又驚出面買的有很多防腐劑,對bb吾好,吾該

男爵府

Re: 請問各位媽咪....?

其實你可以買註無防腐劑的,至於點整呢,
大概係將蕎頭處理好,放入樽內,加醋及糖,
密封一段時間啦!我諗半個月到都ok架啦!
另外煲薑醋可以去呢度都有人教,仲有中意
可以加埋蛋
http://godocook.com/cgi-bin/post.cgi?action=reply&forum=4&topic=25
[size=x-small]囡囡 出世~重

男爵府

咁係咪一定要放入雪柜ga???

男爵府

呢d都係yim製品,醋同糖都已經有防腐作用!
係咪一定要放入雪柜,就睇你係咪中意凍凍地
食啦! 總之放係陰涼地方就ok ^^

[size=x-small]囡囡 出世~重

男爵府

我買左第一時間都係放入雪櫃,廢是天氣吾好好易發梅,我想食薑醋,但係我本身己有少少念珠菌發發地食得酸野多,會吾會發得更西利??

大宅

我聴人講話薑醋,如果未放猪腳同蛋係不需要放入雪櫃,只需要煲滾後放幾耐都冇問題。但如有者就要放入雪櫃兼每次要煲過才可食,及不可放太久。
[img align=right]www.yahoo.com.hk[/img]

首頁

尾頁

跳至