嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的bb有冇問題???

明天就4個月的女bb之前可飲5-6安但是最近只飲3-4安再餵的話就全部吐出,全天約飲20安另外之前大便一 天一次綠色大量的,但這一 襾天每天4-5次黃色小量的是否和出牙有關呀!!!,出生時2.74上月磅時只有5.5kgs是否過輕請各媽咪可告知晹教

thank you

子爵府

畀面勳章

Re: 我的bb有冇問題???

好多BB到左差不多四個月係會食少左奶架, 有d兩個半月已經食少左(我個囡囡就係咁)
有d人話到厭奶期, 有d人就話吽牙仔
其實bb冇咩特別唔妥, 有正常咁增重就冇問題架喇
佢食到幾多就由得佢喇, 大人都唔會下下咁好胃口喇, 何況bb仔
大便方面, 如果唔係肚痾又唔係便秘既話, 一日三次定三日一次都冇問題架, 唔放心可以睇下醫生問清楚
我諗你個bb係細碼bb黎, 你去健康院檢查果時d姑娘會話俾你聽有冇過重過輕架, 唔駛太擔心
有咩唔放心可以睇下醫生又或者去健康院果時問姑娘架

別墅

我bb岩出世10日當餵奶量增至4oz時, 第2餐開始吐, 之後即使唔餵咁多(1/2oz)一樣吐, 到bb2個月大同出世時一樣重 :-( 後來去醫院check, 話係幽門狹窄症, 仲話要開刀以免營養不良, 我地就死都唔肯俾佢開刀。到左而家, 可能大左, 上個月中開始冇再吐奶, 奶量也慢慢增加(而家9oz/5hr), 上星期岩岩突破5kg。

faye525講得岩, "有咩唔放心可以睇下醫生又或者去健康院果時問姑娘架", 不過想提醒一下就係, bb真係有好多類, 醫生都係用最common來衡量其他bb, 但同正常bb唔一樣都唔一定係有問題, 只要bb有長大就ok啦。
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

大宅

biebie
請問咩叫"幽門狹窄症"呀?

別墅

Perria,

幽門狹窄症即係胃同十二指腸之間o既接口"幽門"太細小又或然者近乎阻塞, 於是bb飲左d奶落唔到腸, 會由胃再吐返出來。有時唔一定係食完吐, 會訓訓下(食完1,2個小時後)先吐, 咁都幾牙煙o架, 因為吐出來o既奶好易令bb疾息。醫生話bb有1000分之3會有呢個問題喎。
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

首頁

尾頁

跳至