論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 rr925 的帖子

我都有三個。大仔讀小一,二女9月讀k1,細仔8個半月。我們對個工人都唔高要求,佢有日日抹地,但唔係好乾淨。床單都係我叫先洗。佢做野慢,行步路都慢過人。因為我係全職主婦,大的那兩個主要由我照顧,佢就主力都係湊細仔。佢雖然唔係好好,但都唔至於係差,所以唔太滿意都算,因為要請個願意做三孩家庭嘅工人,實在唔容易。但最近工人真你有d離譜,甚至有危害bb之嫌。話說我煲了竹蔗水給bb飲,叫佢比bb飲,但筆出來時,碗竹蔗水係熱到出煙的,佢竟然照比bb飲,好彩我立即叫停,否則唔知點算。因為細仔已識企,叫佢一定要拉高bb床欄,但佢成日唔記得,萬一發生意外都唔知點算。但就係因為工人唔易搵,所以都唔敢鬧佢,更唔敢話炒佢。無奈。

侯爵府

我依家也 3 個, 嚟緊第4 個. 家有2 個工人, 也知道外邊難搵人, 我每日都忍緊.

年紀大些的工人有海外經驗, 大支嘢, 多要求, 並且發姣因為已離婚想搵男朋友. 年紀細的是斷約工人, 不單止是白紙, 簡直是白x . 我屋企重亂過乜, 佢日日死魚眼咁上fb, 見到嘢也唔識做.

帶佢出去食飯飲茶, 雙手插袋, 等我jump 茶比佢. 我叫佢jump 茶, 佢只係jump 自己一杯, 再把茶胡放回佢手旁邊. 好似一條行屍走肉咁. 同我仔女食飯, 我個仔近骨, 佢也可以自己繼續食無反應. 食飯重耐過我, 唔會幫手, 好似撘枱.

我依家正在一次搵過 2 個工人, 如果搵到, 都想即刻換.

大宅

回覆 rr925 的帖子

樓主同各位,搵到工人嗎?

男爵府

回覆:rr925 的帖子

我都係三個女,大K3,老二K1,細女就剛一個月!菲傭來左個半月!剛來時就恭恭敬敬!咩都yes mom ! 但依家開始有點態度輕浮了!做野亦都無之前甘主動!開始有d打伙頭同古惑野出現了!但吾過份亦都由佢了!overall佢對我三個女都算幾好!呢個月我坐月,佢比較辛苦d!但我都照有幫手!佢一個人做吾到甘多!主要清潔,煮比我食,煮晚飯,煲月我同bb沖涼,幫三個小朋友沖涼,接送兩個女反學放學,買送,洗碗,洗奶樽!其他小朋友既野就我自己負責!佢一有時間就入房玩電話,我都由佢!今個月亦會出多少少糧比佢!中秋又送盒月餅比佢放假出去同fds share,又比左幾對我吾岩著既新鞋比佢!佢都好開心!但可能我對佢太好,比佢錯覺我好無所謂,所以同我講野同傾計似helper, not a maid ! 亦沒有所謂既階級觀念!不過呢d吾太過分都算了,最緊要幫我睇住三個女女!我同佢講,小朋友係放第一位,家務事第二!

男爵府

回覆:3個小朋友好難請工人,憂心中

好開心有人同我情況一樣,大家可以交流交流!

伯爵府

好媽媽勳章

我都3个。真係好難請,而家出$5000比佢也比說話我聽。平時已經乜都包佢。食物任食。比定$500佢買日用品。無曬再比。大2個小學一&二全日。小的半日N班。全部我自己湊。佢只係每日吸麈拖地洗廁所。一星期換床單洗車。7点起8:30入房睡覺。唔駛煮飯。都間唔中扭計加人工。有時又話借$2000。我都乖乖奉上。生日節日必有$500利士。新年雙糧。平時衫褲又會買比佢。都不會多謝我。香港僱主真的好慘

男爵府

我黎緊都3個,見步行步啦,而家位姐姐ok的,我會加錢留人,搞唔掂要搵多個姐姐,但屋企冇位放多個大人喇,唯有希望順利搞得掂啦

大宅

引用:我都3个。真係好難請,而家出$5000比佢也比

原帖由 angelheart 於 15-09-30 發表
我都3个。真係好難請,而家出$5000比佢也比說話我聽。平時已經乜都包佢。食物任食。比定$500佢買日用品。無 ...
其實你不如請過個,你果份荀工黎架喎,工人做左幾耐?

大宅

回覆 angelheart 的帖子

你有條再搵過,有甘多福利!

別墅

回覆:angelheart 的帖子

你個工人身在褔中不知褔

別墅

我屋企得兩個小朋友,一個2歲,一個10個月,我兩公婆加埋我媽(可自己照顧自己,只是老人家無力坐沙發要幫手拉佢起身),我本身無返工,兩個都未返學,平日佢兩個popo,vv左都係我搞掂,冲涼我搞,買餸我買,餵奶我搞,換片我搞,agent都話我牌面輸晒,冇現成工人肯做,只有oversea肯喎,乜嘢世界!!

公爵府

畀面勳章

回覆:angelheart 的帖子

你比既野太多🙊

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

公爵府

畀面勳章

回覆:jansbee 的帖子

我ftm+2個,而且無房比姐姐,要出年三月搬左先有房,agent都話本地唔肯接我份工,海外先有機會😐

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

子爵府

爸B勳章

引用:本來工人下星期做左一年打算出bonus比佢,

原帖由 rr925 於 14-12-01 發表
本來工人下星期做左一年打算出bonus比佢,點知突然同我講因為佢老公病左,要回家照顧家人,向我辭職,先不 ...
加油! 我都一向湊3個,剛返番全職,請到工人。
等緊visa返來,佢仲同我現兜兜share左一千蚊agency fee,應該好有誠意。

My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

各位,之前舊工人走左,因禍得福,新工人現已做了8個月,
照顧得細細妹幾好,仲可以日日抹地,吸塵,初來時主動提出會每星期換床單,
搞掂晒所有基本野,有些無要求的都會自己做,暫時仲keep到,
好感恩搵到佢幫手,晚上仲調教到細細妹9:30左右就訓,
日常定時作息,唔使我操心,最近仲介埋日片。
我主力跟大囡及二女功課,所以加油,祝大家好運,仲會有好工人。

MavisNg    發表於 15-10-16 11:35
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

男爵府

請問你個工人係咪同你女女訓呀?

別墅

引用:各位,之前舊工人走左,因禍得福,新工人現

原帖由 rr925 於 15-10-03 發表
各位,之前舊工人走左,因禍得福,新工人現已做了8個月,
照顧得細細妹幾好,仲可以日日抹地,吸塵,初來時 ...
請問你新工人係oversea,定完約?

大宅

工人係1年斷約,阿囡晚上跟我訓。

[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

大宅

我都係3個全部返全日小學同中學,我地2公婆都要返工,平時佢接送小朋友返學放學,中午唔使煮飯夜晚煮一餐,日頭佢自己一個人係屋企做家務唔使佢買送,我雖然覺得唔係太辛苦但都加到佢4500人工但佢都係唔肯續約,而家又要煩惱重新請人,唉....好工人真難求😓

大宅

我都係三個小朋友,分別P.4 P.3 K1,三個都返全日,而家個工人做咗6年幾,今年7月剛同佢續約,只係俾返合約價佢,冇俾多。未續約之前已經成日放風話邊個邊個搵佢去做,剩係湊阿公阿婆,言下之意好他條,又話佢d friend話佢傻,咁都唔走!

佢只係朝早買餐餸,夜晚煮餐飯,下晝熨吓衫,接送三個細路放學,但就越嚟越懶,只係拖吓地就算,其他清潔唔會做,開聲叫佢就黑面hea做,自己開電視睇,我唔知仲可以頂佢幾耐,最慘係d街坊以為佢好好,有苦自己知!

首頁

尾頁

跳至