論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我終於2008324我炒左姐姐jasmXX rosX cubillXX. GAMBXX., passport# SS02561xx, ID#W892xx0(3)
皆因佢
1.
我一直比姐姐帶大仔返樓下club houseplaygroup, 佢係喺堂上面傾tel, 而將大仔比其他人睇住, 同埋好多時佢都自己走出去, 冇交低聲叫人睇住大仔; 同埋佢做既野越黎越"利普", 將大仔帶左返playgroup之後, 就自己走出去同佢d工人friend食野,飲野傾計, 有時見miss""club house, 就咁將大仔交比miss帶入去playgroup, 而佢自己就喺出面玩

2.
樓下playgroup10am先開始, 但我見佢9:15am就帶大仔出去, 連飯都未食, 我問佢做乜咁早帶佢出去, 佢話10am開始係學野時間, 已經冇得玩, 如果想玩就要早d出去, 因為佢話佢想大仔可以玩下, 所以早出去;

3.
次次比姐姐帶大仔返playgroup, 我見乜都冇比大仔食過早餐就出去, 所以問佢大仔朝早未食野wor, 咁佢就話佢會帶面包返playgroup, 比大仔食, 但我問miss, 佢話從未見我個仔喺playgroup內食過野, 正係見過姐姐食面包, 唔怪得知我個仔成日放學返黎就好肚餓咁食野

4.
見到我有靚衫, ""我著完件衫, d衫入洗衫籃時, 就會喺第二朝一早就話: 今朝好大風, 你件衫吹左落街搵唔到, 已經同管理處講左ga la; 如果佢見我遲遲都唔著佢想要件衫, 就會話: 太太, 你著呢件衫la, 好襯你, 你著左會好靚ga

5.
攪機, 菲律賓有件honey(有相為証), 同屋苑同佢最friend嗰件都應該係, 因姐姐佢話想介紹個好女仔比佢uncle, 我話你咪介紹你老c 比佢咪得囉, 之後佢答到酸溜溜咁話: 佢有bf ga la, canada wor

CON'T...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

6.
做妓女, 因炒左佢後見佢有條全lace黑色通花under, 正常人就算有老公都未必會有, 更何況佢冇老公& bf…仲有就係炒佢前2 , 佢放假, 但未夠6am就出左去, 話返church wor(邊有church咁早開ga…), 但當晚就成11:06pm先返到屋企, 我見佢隻腳係好似太好生意, 做到隻腳都企唔隱咁, 同埋我炒完佢嗰日, 諗住清潔佢間有病毒既房la, 點知比我喺佢將床邊發現一個奶粉罐, 見入面有液體, 好奇之下開黎睇, 因冇乜氣味, 所以”郎”下la, wa~~~lor, 原來係佢d嘔吐物, 仲夾雜住有酒精咪, 死未! 皆因一開蓋冇乜味, 因此起碼放左1,2, 都可以推斷係佢早2日去做私鐘時, 比人灌醉左都唔出奇; 仲有就係摷下摷下之際, 又發現到d, 就係有張紙寫住: (boss, buy me ice-cream…又話件泳衣sexy ma?之類既野); 仲有就係佢有性病, 野到我細仔個pat pat又損又流血足約2個月先好, 最初都唔懷疑, 但當開始推敲時, 佢係最大可疑;

7.
朝早夠擔c就咁沖即食面比我當早餐(3分鐘即食嗰隻), 比我話佢之後, 仲有籍口話以為我朝早會食即沖飲品, 所以都會食即食面

8.
夠擔c將我條under掉上佢自己間房既櫃頂, 個櫃頂仲有好多塵, 兼佢攪到我條under係濕同有d”梅梅地”, 都唔知咩居心

9.
偷我既住址証明, 仲夠擔c 大話話係佢開銀行戶口時用既, 仲話問過我

CON'T...
[img align=left]http://i30.photobucket.com/albums/c347/yokochiang/DSC00397r.jpg[/img]

大宅

10.
姐姐黎左冇耐, 就有財務公司打黎追數, janet, 但我家嗰件係苿莉, 所以以為白撞, 但條友(財務公司)越黎越癲, 講埋粗口話我講大話, 所以問姐姐有冇問人借$, 佢當時諗一諗, 仲話借咩$, 嗰時已經有d懷疑佢既反應, 但因我想解決左janet既問題先, 所以問佢識唔識一個叫janet既人, 佢就話唔識, 我話如果唔識我就報警 ga la, 佢話好呀~ 但當炒佢前幾日, 見佢有張紙係有個叫janet既人, 兼有佢詳細資料(包括佢住喺邊, 條友既ID# PASSPORT #...), 即係好明顯佢同janet都有借$, janet$, 就寫我屋企既tel no. 當我姐姐借$, 就用唔知邊個人家既tel no.(應該都係同屋苑ga la); 我姐姐奸就係一早話(未收到財務公司電話前)而家我屋苑有好多財務公司, 會無原無故會打去d僱主屋企, 話個工人借$, 但姐姐就話佢地係求其up個名, 話佢地(財務公司)希望搵到d工人, 游說佢地借$咁話, 而家我更加証實在佢地既呢個做法, 因佢有張紙係寫住同屋宛某單住既工人名, 地址, id #, passport #, 條友既電話no. 同我屋企既電話no, 寫喺同一張紙到

11.
姐姐佢話借$, 一定會比財務公司keeppassport wor 因此我都唔為意, 但直至有日摷佢間房時, ha~ 見到不知幾多財務公司既借據(x財務)

12.
喺佢將床到發現類似屎既物體, 喺佢上格床邊”攝”左好多雲吞, , 床褥同床架中, 有佢食過既香日膠

13.
將佢食既面包就咁放喺紙袋到(個紙袋發晒”毛”), 兼放入上格床既最入面既位, 而佢個衣櫃有食物渣滓, 食完d垃圾袋… 總之乞兒都無佢咁污糟

14.
$

15.
洗左d衫都唔乾淨, 最初以為佢既洗法唔好, 所以有時見到d衫有d士油漬清唔到, 但原來細仔成日條頸有d塵黏住, 係佢根本求求其其洗, 因為炒左佢之後同仔仔佢地沖涼, 但一抺完身就有返晒d塵粒黏住, 所以拎左d毛巾洗後, 就沖涼後無再有塵粒黏住, d衫再洗過一次後, 細仔條頸都無再有塵粒黏住, 好彩上天保佑我2個仔仔無乜問題皮膚病

con't...

[ 本文章最後由 mako 於 08-4-4 04:59 編輯 ]

大宅

拎面包=愉面包, 當我地知佢不問自取面包時(拎好多數量), 已經同佢講我地會mark(因佢話朝早未食野冇力做野, 所以比佢拎佢自己食既份量), 但佢就襯住朝早收$staff未返工, 但面包師傅喺到整梗包時(因面包師傅唔識mark ), 就一早起身走落舖狂風掃落葉, d面包比佢d工人朋友, 一齊分享成1.5~2hrs先返上黎, 佢仲夠擔C話我地屋企大多野要做, 所以要咁早起身先做得晒野, 仲話每日都係得嗰7.5hrs, 但我搵左人黎清潔間屋, 只係用3hrs都已經乾淨過佢話成日做野無停手

我要再回一回氣, 諗諗佢仲有乜衰野; 當然"", 黑面, 教極唔聽, 當左自己係大小姐, 當左自己係太太第二(即一人之下, 萬人之上嗰隻), challenge...係普通碎料la

我唔知你地有冇試過請左工人之後有收數公司打黎追數, 但佢搵既人唔係你地家中既工人, 咁就要小心, 因好大機會佢地同其他工人夾埋, 將彼此既家居電話交換去借$, 當收數公司打黎時追數時, 佢地就可以話唔關佢時, 只係打錯電話啫
因此絶不要請此人, 否則... 更何況此人講大話已講到成精ga la

伯爵府

妳忍到佢咁耐, 我都服左妳.

禁止訪問

大宅

因為我地個底線係佢錫我地個仔, 有好多野我地都會隻眼開隻眼閉, 但原來做好人係冇好處, 到頭來仁慈對佢反而係殘忍對自己

原文章由 mylulu007 於 08-4-4 06:44 發表
妳忍到佢咁耐, 我都服左妳.

大宅

我諗財務公司單野係佢地班工人諗出黎冇耐既c橋, 所以如果財務公司烚下烚下, 咁一定會繼續傳出去都唔定...
其實我都冇比屋企信箱key比我前工人, 但我估計有時可能d工人要求個財務公司用掛號比佢, 因為試過我工人有收到掛號, 同因為我地屋苑個郵差有掛號時, 會襟機call上黎先, 知有人o係屋企先一次過送上黎, 所以當佢一收到個郵差call時, 就會話有掛號比佢(佢會話係屋企人send), 但話個郵差唔送上黎, 要自己落去拎...咁佢應該就咁收左信~
同埋佢地以交換tel黎比財務公司, 係因為當佢地遲還$時, 就算財務公司call去屋企, 佢地都可以輕易甩身, 因為財務公司打去屋企時, 若僱主唔o係屋企, 佢地就扮成事主, 然之後再同事主講財務公司追過數, 但若僱主o係屋企, 就話打錯電話

原文章由 mrs.hamster 於 08-4-4 09:19 發表
mako

惡夢已經完結啦,好多謝你同咗咁多精神同我地分享,財務公司單野真係未聽過,不過我無比條信箱key個工人,少d機會有事掛。
希望你以後有覺好訓,各位姐妹搵到個好工人。 ...

男爵府

可能錫你個仔都係扮出黎咋,就係睇穿錫你個仔你就唔敢炒唔敢鬧 係呢,佢既床邊和房可以搵到咁多垃圾,非常驚人和恐怖,你地咁耐都未入過佢房嗎?聞唔到異味?以後請工人要多d留意佢間房,睇收埋d咩都好,佢知你會入去起碼都衛生d丫,同時比佢知道間屋係你既,你絕對有權出出入入佢間房

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

mako.....睇完.....好同情你以前既不幸, 唔好再記住d唔開心既野, 今次受過呢種教訓, 下次你再請工人時, 你便會知道應該點做的了~ good luck!!

大宅

WA, WA, WA, SO TERRIBLE

男爵府

醒目開學勳章

你個工人都真係好恐佈, 真係最衰過d乞衣..........

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

咁你係即炒佢or 忍佢到新工人到先炒佢呀??

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你都好忍得下呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

樓主:
你點知你個工人有性病?真係太恐怖啦!

大宅

你個工人太恐怖啦, 真係早炒早著囉

子爵府

首頁

尾頁

跳至