論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

應唔應該炒這個工人?

印印初來時我已同佢傾話唔係好鍾意工人有手提,佢自己都話
覺得Dfriend成日煲電話好浪費D錢(真扮嘢!)
話說早兩日發現佢有部手電,佢話friend借佢用遲D佢都會出一部用,我哋已同佢聲明工作時間要熄電話,不可傾,除咗放假及晚上完成工作又唔影響BB先可傾一陣,點知只係2日後今日中午我喺kitchen見佢一面食lunch一面攪個電話,仲有miss call(即係冇熄電話!)我問佢點解開電話,跟住電話響,佢照聽傾咗一陣,事後佢話我而家lunch time所以可以傾喎,佢好似當自己返office工咁有1個鐘rest time!!我同佢講我喺屋企你都照講,如果我哋返咗工你仲唔失控?我最嬲佢竟然當我冇到我企喺喥佢都照傾唔當我係Mum!
平時又懶,問佢点解BB瞓咗教佢唔快快食咗lunch先(嗰陣2點幾,問佢係咪瞓教緊要過食飯?佢答yes!仲駁咀話我之前返咗工佢都係咁瞓,又話我知,我知你唔鍾意我瞓教架,我頭先都冇瞓著,只係瞓底在床上咋!
仲有試過講大話,又成日掛住放假,要求多多.
唯一可取係個女跟佢,又鍾意同佢玩, 唉....都幾煩!
各位媽咪,你地話佢應唔應炒呢?定再睇定D先呢?

:-x :-x

禁止訪問

Re: 應唔應該炒這個工人?

別墅

wiwi 寫道:
印印初來時我已同佢傾話唔係好鍾意工人有手提,佢自己都話
覺得Dfriend成日煲電話好浪費D錢(真扮嘢!)
話說早兩日發現佢有部手電,佢話friend借佢用遲D佢都會出一部用,我哋已同佢聲明工作時間要熄電話,不可傾,除咗放假及晚上完成工作又唔影響BB先可傾一陣,點知只係2日後今日中午我喺kitchen見佢一面食lunch一面攪個電話,仲有miss call(即係冇熄電話!)我問佢點解開電話,跟住電話響,佢照聽傾咗一陣,事後佢話我而家lunch time所以可以傾喎,佢好似當自己返office工咁有1個鐘rest time!!我同佢講我喺屋企你都照講,如果我哋返咗工你仲唔失控?我最嬲佢竟然當我冇到我企喺喥佢都照傾唔當我係Mum!
平時又懶,問佢点解BB瞓咗教佢唔快快食咗lunch先(嗰陣2點幾,問佢係咪瞓教緊要過食飯?佢答yes!仲駁咀話我之前返咗工佢都係咁瞓,又話我知,我知你唔鍾意我瞓教架,我頭先都冇瞓著,只係瞓底在床上咋!
仲有試過講大話,又成日掛住放假,要求多多.
唯一可取係個女跟佢,又鍾意同佢玩, 唉....都幾煩!
各位媽咪,你地話佢應唔應炒呢?定再睇定D先呢?

If I were you, first, I will let her have the rules in your house. If she still breaks your rules that you gave her, you can dismiss her (subject to that she has worked for you for less than two years) or give her warning letters.

複式洋房

wiwi,

我提議妳最好先同agent講聲, 叫agent同妳個印印講清楚妳想要求,如果妳個印印仲冇改善, 咁妳炒硬佢. 個印印跟本就係度玩野, 明知妳唔鍾意佢講電話, 仲係妳面前講.
妳個女幾多歲呀?其實搵個第二個, 妳個女應該好快適應, 唔好因為個女好痴個工人, 樣樣野都要買佢怕, 咁個工人知道就會食住上, 睬妳都傻.

別墅

Although I am not using domestic helper who come from Indonesia, I knew the agency kept their passport in their office in case the domestic helper dis-obey their employer or something else.
So, if your domestic helper does not follow from your order / instruction, give a ring to your agency and let them to teach her again. I think she must listen to the agency.

別墅

Although I am not using domestic helper who come from Indonesia, I knew the agency kept their passport in their office in case the domestic helper dis-obey their employer or something else.
So, if your domestic helper does not follow your order / instruction, give a ring to your agency and let them to teach her again. I think she must listen to the agency.

首頁

尾頁

跳至