嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無媽咪一次過開定一日飲嘅奶粉?

我見啲書寫話可以咁做,如果開定晒一日6-8支奶,係咪放係雪櫃下格,飲時坐熱就可以?有無唔好處?

大宅

Re: 有無媽咪一次過開定一日飲嘅奶粉?

monmon 寫道:
我見啲書寫話可以咁做,如果開定晒一日6-8支奶,係咪放係雪櫃下格,飲時坐熱就可以?有無唔好處?

人奶就可以預先泵出黎放雪櫃.

奶粉好少人咁做啵 據我所知奶粉開左過1個鍾支奶未飲完就唔要架啦, 坐返熱都唔好飲嘛, 有細菌 :-P

便。。。。。。

男爵府

我見啲育嬰指南寫"可一次過開全日所需的奶,放於雪櫃內,每次飼前取出溫暖即可",奶粉罐上面亦有咁寫,係咪啲奶放室溫下先易變壞,放雪櫃可保存耐啲,同人奶一樣?

大宅

monmon 寫道:
我見啲育嬰指南寫"可一次過開全日所需的奶,放於雪櫃內,每次飼前取出溫暖即可",奶粉罐上面亦有咁寫,係咪啲奶放室溫下先易變壞,放雪櫃可保存耐啲,同人奶一樣?

係o架,如果唔係放o係室溫, 係可以保存一日, 但一次過開晒一日奶呢樣o野, 香港o既媽咪好少會o甘做, 通常飲之前先開, 但外國o既媽咪 (唔係中國人) 就好興o甘做, 我諗係同中國傳統有關, 中國人食o野乜都要新鮮, 外國人唔同, 可以買定一個月o既

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

開一支奶只需1,2 分鐘, 點解唔留番要飲先開?
如果開定放入雪櫃, 每次飲又要座暖D奶, 咁咪仲晒時間?
如果萬一飲唔晒, 咁咪仲晒佐?

大宅

hello!!

同意 Fanny 的說法. 點解唔留番要飲先開
我只会用奶粉格分好一天所有之奶粉,然後每次用一個奶粉格倒入奶樽內,開奶過程只需十多秒完成.

別墅

hi,
我唔會咁做,我覺得開左就算放o係雪櫃一定冇咁新鮮!

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我一定到bb飲時先開奶,感覺安全些

首頁

尾頁

跳至