產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

幫初生bb買保險

本人想幫阿b買份保險,想問下有冇媽咪/爸爸幫初生bb買保險時保單應注意d嘜(bb的保障/住院等等....)而你地阿b份保險買幾$$左右,供既年期有幾長??

伯爵府

Re: 幫初生bb買保險

最重要幫BB買住院保障, 大房計劃每月大約$100. 如果BB多病就可以考慮買門診, 每月大約$150. 至於儲蓄計劃就完全睇自己目標(例如將來想BB去邊度讀書)同負擔能力. 至於年期就不妨長D(10年以上都無妨), 可以輕鬆D同埋養成儲蓄習慣.

大宅

遙遙爸爸
咁如果我幫阿b買份保單(保:儲蓄+基金+住院)一個月供$10xx,供年期10年,如果想羅番d錢都可隨時郁動(當然最少都供一年後),咁阿b呢份單供款合理嗎,供唔供得過???

伯爵府

有D問題你要留意.

1. 有無人壽保險成份? 如果有的話, 呢種就係投資相連保單. 每個月你供款, 會先扣險行政同保險開支, 餘數先至會投資落基金度. 例如第一年總開支係$8000, 如果你每月供$1000, 咁頭八個月供款全部都去晒支出, 第九個月供款先至投資落基金.

2. 你話年期係10年, 係唔係10年後唔可以繼續投資?

3. 有無保證回報? 又或者某種基金有保證息率?

4. 你話D錢可以隨時郁動, 可以郁動幾多%? 要唔要比利息?

要清楚成份單既內容, 先至可以知道供唔供得過.

大宅

遙遙爸爸
thx!!!!!!咁我問清楚份保單先!!!!!!

首頁

尾頁

跳至