母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

牛年勳章

媽媽可以食咩令bb有大便?

bb食蘋果蓉後 ,已幾日無大便了 ,平時見佢好用力咁痾 ,但都痾唔到 ,請問我可以食咩令bb有番大便呢?thanks
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 媽媽可以食咩令bb有大便?

CutieSo ,
在餐前或餐與餐中間, 在掌心滴少許bb油, 搓勻, 然後在寶寶小腹位置, 順時針打轉按摩, 幫助腸部蠕動.
此外, 開始副食品, 要給寶寶喝水. 如果沒有大便幾天, 暫停吃蘋果蓉, 給他吃香蕉/皇帝蕉/牛奶蕉.
你自己就吃得清淡一些, 減低寶寶燥熱的機會.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

BK Milk勳章

其實蘋果係會結功, 即係便秘, 太細既bb唔食得太多架

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

據我的中醫說, 如果是大便正常, 怎樣吃蘋果都沒有問題, 大人每天一個是最好. 幼兒每星期吃幾次蘋果蓉, 是正常吸收鐵質的簡單方法, 每次分量是不多於半個是可行的.

如果有便秘的人, 只要吃蘋果連皮吃, 是解決問題的好方法;

如果患慢性肚瀉的人, 多飲鮮榨蘋果汁或吃削皮蘋果, 是可以幫助止瀉的, 大人一次連吃兩個, 早午晚吃三次就有功效.

吃得適量和方法得宜, 是不會引起便秘或大便稀爛或腹瀉的.

吃連皮蘋果, 蛇果皮會較生澀和難入口, 其他品種就不會.
要徹底清除農藥, 可用洗潔精清洗.

有營養師提醒, 人體吸收鐵質, 要維他命C幫助的, 所以想吸收到食物裡的鐵質, 餐後吃橙是很好的.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

伯爵府

牛年勳章

唔該你地既解答!!
bb有大便la , 但係同之前既好唔同!之前一日3-4次 , 黃色好水 , 有一粒粒!但係依家就一日一次 , 好多 , 好似d濕泥咁,好'結'!
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊