親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於打左2篇blog喇!~ 3月尾去左東京8日, 影左好多相, 唔逐日介紹喇, 會分為4篇主題..

依家打左2篇, please click

(1) 出發篇の"東京櫻花滿開"
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=3151

(2) 美食篇の"翻炒食店推介"
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?new=1&mid=3177

(3) 玩樂篇の"親子暢遊東京": (Disney Sea, Kidzania兒童王國, 狩莓, 新江之島水族館, miniature手工展覽 etc)
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=3204

(4) 號外の"那須秘湯世外桃源" : (那須溫泉鄉, 果子之城, 花之城, 草莓之森, 霜季湖牧場+遊樂場, 那須teddy bear museum etc )
http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=3178

[ 本文章最後由 Pooh_Pooh 於 08-6-14 02:01 編輯 ]

別墅

Thanks for sharing!

我都係一名忠心的"日食份子", 每次去JPN都一定食"新宿つな八" d 天婦羅, 同Shinjuku 一間鐵板燒店; 但是次次都要偷5:30~6:00pm or 9:30pm開飯,避開d peak hours, 否則排隊排死

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-4-5 14:59 發表
終於打左2篇blog喇!~ 3月尾去左東京8日, 影左好多相, 唔逐日介紹喇, 會分為4篇主題..

http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=31 ...

大宅

果間天婦羅係好好食! 上次坐吧抬, 師傅炸完一件, 就即食一件, 幾"新鮮"-----即是勁"熱氣"~ 因為我唔多受得熱氣野 (食炸野都係陪我老公~), 所以都唔敢再食!~ 其實呢間都係絕對值得"翻炒"的好野黎架!~

Shinjuku 一間鐵板燒店-----請問係邊間呀??

今晚同班朋友食飯, 佢介紹左一間燒肉店, 話勁正喎.. 係佢的日本同事帶佢去食.. 我要等佢e-mail d資料我~ 佢介紹的都一定係勁正!~

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-4-5 14:59 發表

Pooh_Pooh,
睇左了,你的blog好正!

十分期待玩樂篇の"親子暢遊東京

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Pooh_Pooh,

你介紹 d 野好正呀!!
尤其係 cake shop ...
咁啱今年 7 月去時係我老公生日呀!!
可唔可以話比我知 d cake shop 係邊樹

http://hk.myblog.yahoo.com/petit_relaxinggarden/article?mid=31 ...

大宅

多謝各位媽咪的回應呀!~

我未有BLOG之前無寫遊記架~ 最初寫BLOG的遊記都係比較簡短(因為懶, hehe), 最近果D先開始詳細D... 寫完出黎又同人share下, 其實都幾開心..

oscar媽: 你想去邊間呀? 或者邊區? 最鐘意咩類型o既cake (e.g.朱古力, 栗子..)

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

多謝分享 !!

我o地一家三口都好羨慕 !!

大宅

Pooh_Pooh,

之前有時間都會去你個blog睇下, 欣賞下,
不過, 一直都無留言,
都想係度讚下你個blog, 好令呀!

見到d櫻花相同食物, 真係好掛住日本呀!

等緊你個親子篇呀!

別墅

原文章由 bplam 於 4/7/2008 10:00 發表
Pooh_Pooh,

不過, 一直都無留言,

等緊你個親子篇呀! ...

Pooh_Pooh,

d食肆可唔可以比詳細地址呀?可以係邊樹揾到?我地流曬口水啦,
7月去, 好相試!

bobomegan

別墅

Shinjuku 一間鐵板燒店-----車屋別館, between新宿東口和歌舞伎町區中間,地下轉角街舖,5好意思,識去5識講!

果間天婦羅專門店真係一流,我老公食到嘴尖,在HK唔食天婦羅,上年試過他們的鮮帶子天婦羅,外有薄薄脆皮但內裡係半生,留住帶子的鮮甜,真係極品,好回味

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-4-6 00:41 發表
果間天婦羅係好好食! 上次坐吧抬, 師傅炸完一件, 就即食一件, 幾"新鮮"-----即是勁"熱氣"~ 因為我唔多受得熱氣野 (食炸野都係陪我老公~), 所以都唔敢再食!~ 其實呢間都係絕對值得"翻炒"的好野黎架!~

Shinjuku 一間鐵板燒店-----請問係邊間呀??
...

[ 本文章最後由 TongSzeLai 於 08-4-7 18:33 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我老公 like 食朱古力..
我酒店住池袋
唔知池袋新宿有冇呢

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-4-6 22:05 發表
多謝各位媽咪的回應呀!~

我未有BLOG之前無寫遊記架~ 最初寫BLOG的遊記都係比較簡短(因為懶, hehe), 最近果D先開始詳細D... 寫完出黎又同人share下, 其實都幾開心..

oscar媽: 你想去邊間呀? 或者邊區? ...

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Oscar媽 於 08-4-7 19:31 發表
我酒店住池袋
唔知池袋新宿有冇呢

我都想知!

大宅

多謝晒各位媽咪的留言呀...
呢幾日唔係咁得閒, 所以遲覆...

無問題呀...
不過要遲少少, 我搵番再post出黎...
陣間又要出街..

原文章由 bobomegan 於 08-4-7 18:15 發表

Pooh_Pooh,

d食肆可唔可以比詳細地址呀?可以係邊樹揾到?我地流曬口水啦,
7月去, 好相試!

bobomegan

大宅

原文章由 Oscar媽 於 08-4-7 19:31 發表
我酒店住池袋
唔知池袋新宿有冇呢

其實新宿的百貨公司 (伊勢丹, 高島屋etc)的地庫都有d著名cake shop的counter.. 不過, 要外賣~ 唔, 我blog介紹果間在lumine2的就方便, 蛋糕ok..

朱古力呢, 就六本木le chocolate啦, 銀座都有幾間出名... 你會唔會考慮去自由之丘呢? 或者midtown啦, 有3間好出名的cake shop..
你會想去邊區多d? 或者搵日去開某地方玩/shopping, 就plan埋果度食囉..

大宅

原文章由 TongSzeLai 於 08-4-7 18:32 發表
Shinjuku 一間鐵板燒店-----車屋別館, between新宿東口和歌舞伎町區中間,地下轉角街舖,5好意思,識去5識講!

果間天婦羅專門店真係一流,我老公食到嘴尖,在HK唔食天婦羅,上年試過他們的鮮帶子天婦羅,外有薄薄脆皮但內 ...

icic.. 等我再search下... thank you!

天婦羅店係好正啊~ 我都會搵次"冒死---熱氣死"再去"翻炒".. hehe...

我朋友介紹的店: Zakuro (Akasaka branch)
下次一定要試...

大宅

原文章由 bplam 於 08-4-7 10:00 發表
Pooh_Pooh,

不過, 一直都無留言,

等緊你個親子篇呀! ...

多謝你呀!~

呢幾日唔得閒打BLOG, 我會快D攪掂.. hehe.. thx!

大宅

原文章由 Pooh_Pooh 於 08-4-8 11:16 發表

icic.. 等我再search下... thank you!

天婦羅店係好正啊~ 我都會搵次"冒死---熱氣死"再去"翻炒".. hehe...

我朋友介紹的店: Zakuro (Akasaka branch)
下次一定要試... ...

天婦羅店係新宿邊??
我好想試吓.

禁止訪問

別墅

版主︰唔好介意,你的blog實在太精彩, 我已經bookmark咗,留等下次(唔知幾時)去東京時用。

大宅

日本Kidzania兒童王國一問

我見你去過Kidzania兒童王國, 我想問大人可陪小朋友一起嗎?我在網頁上看到大人好似要到電視室等候?其實我知道大人不可玩,但我囡囡只四歲,我只想站在附近,可以嗎?另我想問可以拍照嗎?入場費多少?是否很多人?一節大約可做到多少個行業?對不起太多問題。

首頁

尾頁

跳至