論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都給舊衫一件

禁止訪問

男爵府

回覆:新工人到步話冇長䄂衫褲囉!

有舊衫俾d佢,新衫就無謂,因佢地只會留番出街著,到時又係冷病左揾你黎攪

男爵府

我工人都係,但佢身形龐大,我身邊又無人咁肥,都唔知去邊度比舊衫佢,我買咗兩條褲比佢咋,衫又搵唔到平……

大宅

回覆:YLCW 的帖子

如果佢無經歷過冬天,無衫都不出其。
佢同你講無,其實只係講實際情況。其實你揾d舊衫比佢咪得,唔洗特別買新。
我家姐姐10月中到,都有同我提及呢個問題,咁我便安排比佢,仲有厚被。
前2天開始凍,原來比佢d面衫都唔夠,我99拿拿聲比左2件heattech 內衣佢,係咁多謝。
放開d, 最後可能比收穫比付出更多。

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

如果唔想買新既,就比d舊衫褲佢,佢地個個新黎既都冇冬天衫,我都係買d新同比d舊既佢著

水晶宮

我會比舊衫佢囉.
唔好諗得咁負面,咁複雜啦.
仲要相處起碼兩年架.

水晶宮

milky_red 發表於 14-12-3 14:23
漏咗:佢哋真係,成日以為街同屋企一樣暖,你要提佢哋出街要着多件衫,佢病咗,惹到你屋企人同B仲 ...

如果係初初打工既oversea,係無屋外屋內溫差既常識架.
鄉村地方,住既係平房,四圍都係好空曠,外面係幾多度,屋內就幾多度架啦.

禁止訪問

伯爵府

街市好平啫,唔駛買名牌,豪比佢啦。

子爵府

好媽媽勳章

未來過香港冇冬天衫係正常喎, 我會準備定D舊衫比佢, 同麻佢病親我哋就大大鑊啦.

男爵府

我工人帶佐2件厚外套過黎,不過我比佐幾件舊衫佢,又係街市買佐平平地的褲,佢好開心,不過佢呢2日好激心,搞到我個心好【拿】住

男爵府

引用:都唔知係咪扮野,問佢這兩天凍唔好再穿短衫

原帖由 YLCW 於 14-12-03 發表
都唔知係咪扮野,問佢這兩天凍唔好再穿短衫褲,佢話冇冬天衫囉!咁即係點呀!局我買比佢呀!買唔係問題,局 ...
我新工人上星期到,我買左兩件褸,一件棉背心比佢。另外我舊工人比左幾件冷衫佢。

複式洋房

我舊工主剛相反,佢夏天黎,同我媽講冇短袖衫,叫我媽送比佢,因為佢帶過黎多數係長袖衫喎

大宅

唔理係唔係焗你買,你唔比衫佢,病左你重煩

男爵府

我工人又話凍凍凍,一路只著短T,我以為佢無長衫,比左我d舊衫佢,點知著咗又2日就無著,原來佢自己有褸,我亦從此未見過我比佢d衫!好彩無買新衫比佢

禁止訪問

回覆:shrimpy 的帖子

公爵府

loveyoucherrie 發表於 14-12-4 10:04
我新工人都係咁,(來左一星期),我都執左十件八件舊衫褸比佢,廢事佢病親,人心肉做,你對佢好d,希望佢識感 ...

侯爵府

其實政府有規定,海外新來香港既工人,僱主要包佢保暖衣物,你唔買新既比佢,都要比舊既佢,而且另一個講法,佢地果面無冬天,又點會有冬天衫,你唔比佢著夠衫,萬一凍病左,咪又係搵自己黎搞,因為我屋企個姐姐都係新黎香港4個月,我都買左一件羽絨大褸,2條長褲,2件保暖內衣,3件厚衛衣比佢,D款都係實用保暖為主,真正靚出街既佢要自己去買。

侯爵府

同埋我送左比姐姐後,姐姐比以前更勤力,做野上心左,其實最小要相處兩年,人心肉做,一開始你對佢好,佢一樣會知道老闆對佢好好,至於珍唔珍惜係佢既事,唔珍惜都無辦法。

首頁

尾頁

跳至