嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB唔肯食奶又扭計, 點算好﹖

BB而家兩個半月大, 呢幾日唔肯食奶, 本來食開5安4個鐘一次, 呢幾日1-2安, 都唔肯食, 眼訓又訓得唔"林", 去便便又辛苦, 又多屁, 飲左開奶茶都仲係咁, 點算好呢﹖

大宅

Re: BB唔肯食奶又扭計, 點算好﹖

BB有時係會唔想食, 過一段時間(如 1-3星期)就無問題, 我bb有時都係o今, 我會係佢

別墅

我個細孖都係唔肯食奶. 而家7個月,由4個幾月開始唔多肯食. 睇醫生話可能厭奶, 提議早啲食糊仔, 點知連糊仔都唔肯食. 出盡百寳,試過好多唔同食物都唔得.佢其實唔係一啲都唔食,通常食少少,跟住就唔食,仲喊晒.食奶一樣.但瞓咗就肯食奶.
今日破記錄:今朝1安,12點唔肯食糊仔,食奶都得3安.激死.但佢睇落唔瘦,反而比肯食嘢嘅大孖肥.
有冇人可以俾意見幫幫手?

別墅

Your baby do not feel well? If the case getting worse, go to see doctor.

大宅

咁食得少係未都係4個鐘先餵一次呢﹖
我BB以前訓住食可以食到5安, 而家唔肯, 最多3安, 再俾就喊﹗頭先好肚餓叫食, 隔左三個鐘都係食得一安多D, 真激死, 佢又好玩得, 好訓得喎, 係唔食得囉, 但係我覺得佢瘦左, 好擔心﹗

首頁

尾頁

跳至