懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問吓攞出世紙程序:
1. 香港區攞出世紙, 應該去那兒呢??
2. 可否網上預約, 如可以, 可否提供網址
3. BB及爸爸可否唔去
4. 有冇好心人可以詳細D講吓由BB出院至攞出世紙既程序

萬分感激

伯爵府

原文章由 Zidane 於 08-4-6 11:34 發表
想問吓攞出世紙程序:
1. 香港區攞出世紙, 應該去那兒呢??
2. 可否網上預約, 如可以, 可否提供網址
3. BB及爸爸可否唔去
4. 有冇好心人可以詳細D講吓由BB出院至攞出世紙既程序

萬分感激 ...

1. 金鐘政府合署低座 3樓
2. 唔得
3. BB 唔駛去...父母只需要其中一個出席就ok. 但要帶齊兩個人既身份証同結婚証書
4. 出世後42日內去拎出世紙..otherwise 就要罰錢喇. 咁你改好名..就帶齊文件去做. 去到就要拎籌既..咁之後就等職員叫你. 咁會叫你填張form...寫BB中, 英文叫咩名..父母資料等等. 咁佢會問你想要幾多張出世紙既 ($140 一張..)..咁你做好晒呢d 野之後..就再等佢整好張出世紙..比埋錢就走得喇.

如果你bb 係政府醫院出世既..d 資料好似要等幾日先會send 到去出生辦事處...如果係私家醫院既..好似兩日已經ok. 要等醫院send 左資料去辦事處先可以做到架..所以你去之前可以問下醫院先.

我係weekdays 去做既..咁金鐘個辦事處每日派9x 個籌. 我當日係星期五..咁上晝十一點左右去到..就拎31號籌...咁等左15分鐘左右就到我地辦証...前後就1個鐘內走得. 好快手.

首頁

尾頁

跳至