跳至

首頁

尾頁

大宅

我呢兩胎都係法國生, 兩次都訓三人房 A 床, 起碼寧靜d!
兩次都係四日三夜開刀冇join package.
今次用咗$39000, 睇返兩年前(06年8月)生大仔時, 原來$33000, 足足貴左$6000!

諾行諾希的網誌  http://hk.myblog.yahoo.com/lorenlam822兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。(詩 127:3)

複式洋房

我都係開刀, 住6人房, 住左5日4夜, 我住第2日先開刀, 所以bb住小1日, 冇join package, 埋單都係30,000. 我覺得都幾平wor.

大宅

各位係法國醫院生的媽咪, 想問醫院是否support您地餵全人奶? 有無人可以每2小時去BB室BF 1次?

原文章由 bencon 於 08-7-4 00:53 發表
我都係開刀, 住6人房, 住左5日4夜, 我住第2日先開刀, 所以bb住小1日, 冇join package, 埋單都係30,000. 我覺得都幾平wor.

大宅

係醫院無論餵人奶或奶粉都係一日得4次時間,仲係要每朝9點登記,冇登記名到時間都唔准入房餵B。
冇乜話支唔支持,你要求乜佢哋就俾乜你,有啲媽咪上唔到奶都係一半人奶加一樽奶。

[ 本文章最後由 mommyisa 於 08-7-4 16:07 編輯 ]

民房

應該唔可以2個鐘去BB室BF1次。一日餵4次。
其實頭兩三日都未上奶,主要係試吓,唔識護士會教。要主動問,BB室D護士好忙。

原文章由 ABB 於 08-7-4 13:20 發表
各位係法國醫院生的媽咪, 想問醫院是否support您地餵全人奶? 有無人可以每2小時去BB室BF 1次?

複式洋房

媽咪由上午9點鐘開始登記,之後醫院就規定一日有4次喂奶時間,你可以選擇人奶or奶粉,不過因為都未上奶,通常姑娘之後都會比奶粉媽咪喂,所以除呢段時間由姑娘照顧小b時一定會係食奶粉...

大宅

唔該哂您地....

咁係其他時間如果由姑娘照顧, 食人奶B就要食奶粉, 同姑娘講唔好用奶咀, 佢地係唔係一定照做?

原文章由 MickeyHeidy 於 08-7-5 14:19 發表
媽咪由上午9點鐘開始登記,之後醫院就規定一日有4次喂奶時間,你可以選擇人奶or奶粉,不過因為都未上奶,通常姑娘之後都會比奶粉媽咪喂,所以除呢段時間由姑娘照顧小b時一定會係食奶粉... ...

大宅

我响BB房入面好似唔多覺其他啲BB用奶咀喎 ! sorry, 誤會咗。

[ 本文章最後由 mommyisa 於 08-7-6 01:34 編輯 ]

大宅

sorry i mean feed by bottle, not pacifier....

原文章由 mommyisa 於 08-7-5 22:43 發表
我响BB房入面好似唔多覺其他啲BB用奶咀喎 ! so far 我個B宜家成18日大都無吮奶咀,老人家話吮得多有風 !

大宅

原文章由 ABB 於 7/6/08 01:07 AM 發表
sorry i mean feed by bottle, not pacifier....

咁唔用奶咀用乜嘢餵?餵奶時間衹係俾媽咪一個實習機會,況且媽咪一日得4次時間可以餵B,夜晚7pm餵完後直至翌日8am至有得再餵,咁其餘時間啲姑娘梗係用奶咀餵B無論啲媽咪係用人奶或奶粉。

[ 本文章最後由 mommyisa 於 08-7-6 01:31 編輯 ]

大宅

for bf, it is better to use spoon to feed in order to avoid confusion.

原文章由 mommyisa 於 08-7-6 01:29 發表

咁唔用奶咀用乜嘢餵?餵奶時間衹係俾媽咪一個實習機會,況且媽咪一日得4次時間可以餵B,夜晚7pm餵完後直至翌日8am至有得再餵,咁其餘時間啲姑娘梗係用奶咀餵B無論啲媽咪係用人奶或奶粉。 ...

複式洋房

我諗姑娘唔會用spoon啦, 講真...個個用spoon, d姑娘咪好唔得閒. 同埋呢, 我覺得醫院個bb室d照顧麻麻地law. 我個女個咀角有奶跡都唔同佢抹. 係我自己入去餵個陣自己幫佢抹咋. 同埋亞女出院d屎屎都幾乾. 我覺得佢地冇乜比水佢飲law.

大宅

原文章由 bencon 於 7/6/08 10:59 PM 發表
我諗姑娘唔會用spoon啦, 講真...個個用spoon, d姑娘咪好唔得閒. 同埋呢, 我覺得醫院個bb室d照顧麻麻地law. 我個女個咀角有奶跡都唔同佢抹. 係我自己入去餵個陣自己幫佢抹咋. 同埋亞女出院d屎屎都幾乾. 我覺得佢地冇 ...

唉! 講起啲姑娘服務就麻麻兼馬虎,餵奶時間,我見阿B個鼻翼成忽損咗流血,我問發生乜事? 佢哋就賴幫阿B冲涼阿B自己where損? 嘩, 阿B有無咁犀利呀? 佢哋無睇住阿B咩? 第二,食食吓奶阿B放屁我又feel到佢痾咗一包屎咪叫位姑娘同我睇睇,佢唔知帶咗我阿B去邊到,跟住又叫我餵完就要離開。當我接阿B出院時,阿B pat pat 全部損晒,痛到佢一換片就喊,我懷疑佢哋有冇即刻幫阿B 換片,如果唔係點會咁損?

大宅

您地講的情況: pat pat 同 咀仔, 我3年前大女都預過.....可能真係唔夠人, 上次我去做檢查, 姑娘話醫院好full...

原文章由 mommyisa 於 08-7-6 23:39 發表

唉! 講起啲姑娘服務就麻麻兼馬虎,餵奶時間,我見阿B個鼻翼成忽損咗流血,我問發生乜事? 佢哋就賴幫阿B冲涼阿B自己where損? 嘩, 阿B有無咁犀利呀? 佢哋無睇住阿B咩? 第二,食食吓奶阿B放屁我又feel到佢痾咗一包屎咪叫位姑 ...

大宅

我係7月既媽咪....

請問有無媽咪响法國自然分娩bb架?

想問下妳地有無做埋 "無痛分娩" (在背部打針果種)? 貴唔貴架?

其實有無咁既需要? 定係用"笑氣" + 打止痛針 都巳經捱得過呢?

當陣痛時, 在醫院知唔知道老公可以陪住自己嗎?

Thanks ar....

首頁

尾頁

跳至