論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 翁心怡 於 08-4-9 03:23 發表
bbrma,

因公司不便上網, 而我又唔想長開著家中電腦(因早前曾有單家中電腦失火事件, 怕生意外), 所以有點頭痛

請問你公司電腦係咪長開, 已接network cable, 要唔要同其他同事共用?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

裝左 homesee 嘅媽咪

有冇屋企係用 netvigator 而公司只可以用 port 80 都睇到 homesee 呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

There is no easy way to know which port is blocked since it's usually specified by a set of rules. Can you configure your cam to use port 80 which is usually allowed by most company?

原文章由 Chaochao 於 08-4-9 17:18 發表
Bbbrma

唔好意思, 請問點先知公司block 咗什么port. 屋企試過裝
panasonic wireless cam, 但公司firewall block 咗.
想試下仲有冇其他icam可用
請指教.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

據我所知, 我個model (pt7137) 係可以 send video clip 去 ftp server. 如你怕長開電腦, 就可以買個 NAS (network attached storage) 去做個 ftp server 接d video clip file. 但個 clip file 有 size 限制, 所以最好始終係用電腦錄. (啱啱係隔離 forum 睇到有隻 NAS 叫 QNAP Viostor 201, 可以直接 support 到 各大牌子的cam 直錄, 可能啱你, 不過唔知邊到有得賣....)

http://www.qnap.com.tw/pro_detail_feature.asp?p_id=80

至於邊個牌子software 好就唔識講喇, 只可以講 vivotek 跟既 software 都ok, 可以 support max. 16 個 cam, 睇的時候可以 16x FF, 但唔識 reverse (要 mouse 自己 click 番轉頭)

原文章由 翁心怡 於 08-4-7 13:46 發表
Hi chpyeung,

你真係好熟喎!!!
因為我唔想長開著部電腦(怕生意外), 所以寧願唔上網看, 索性回家翻看錄影, 所以才用handy cam 兼又避免駁線之麻煩...

依你所說, 即市面根本沒有一些又不用開著部腦可上網看兼可有錄影的功能的cam?! 依我情況, 如不用上網看, 有得可翻看錄影而附有software(個point係要方便), 你會推介那隻牌子?..

much thanks!!

[ 本文章最後由 chpyeung 於 08-4-10 14:26 編輯 ]

大宅

IP 7135 同我用個 model 的分別, 在於冇 pan/tilt 同埋係有線. 你覺得個cam 唔駛轉都睇得晒同駁線冇問題就 okay.

用3g手機睇就唔會有防火牆的問題.

原文章由 venus.c 於 08-4-7 13:54 發表

chpyeung,

我準備買vivotek IP7135, 請問知唔知好唔好?同埋如果用3G手機上網看,會唔會有防火牆阻住,睇唔到?

大宅

bbrma,

究竟你係個 cam 的 webpage 上有錄影鍵去錄, 定係你將個錄影 software 裝係公司部電腦? 經internet 錄唔會斷同窒嗎?

原文章由 bbrma 於 08-4-7 15:14 發表
用緊 LEVEL One. 可以上網看, 錄係 office 電腦, 屋企電腦唔使開. 有motion先錄 (前後錄多10秒), 可以同時錄幾部Cam. 係電腦翻看, mpeg4 format, 可以cut 返d片段出來. ...

大宅

同 sparklan 隻 cas-670w 簡直一模一樣!

http://www.sparklan.com/product_details.php?prod_id=144

原文章由 MavisNg 於 08-4-8 14:12 發表
今晚會裝homesee嘅ip cam, 佢係send過產品, 比我係公司睇過, 所以決定裝佢, 台灣prod
uct, 如果係好, 再推薦比你哋

男爵府

係公司防火場嘅port, 點解你唔問公司嘅IT呢? 我查完之後, 直接覆咗JBE王小姐後, 佢就send咗個firefox比我裝, 裝完就睇到佢個demo, 所以我至買佢, 而裝咗之後又幾清, 使用都方便喎

男爵府

原文章由 chpyeung 於 08-4-10 14:13 發表
bbrma,

究竟你係個 cam 的 webpage 上有錄影鍵去錄, 定係你將個錄影 software 裝係公司部電腦? 經internet 錄唔會斷同窒嗎?

果 webpage 只可以看即時影像, 唔可以錄.
個錄影 software (bundled with cam) 裝係公司部電腦, setup 左 timer, 7:30am 錄到 7:30pm. 同時錄 4個 cam, 每個 640 x 480 resolution, 唔窒. 除非 ISP network problem, 未斷過. 老公試過錄 8個 cam, 都唔窒.

[ 本文章最後由 bbrma 於 08-4-10 20:25 編輯 ]

大宅

800x600?! 你個cam 乜野 model? 一般 cam 只係 640x480!

原文章由 bbrma 於 08-4-10 15:05 發表

果 webpage 只可以看即時影像, 唔可以錄.
個錄影 software (bundled with cam) 裝係公司部電腦, setup 左 timer, 7:30am 錄到 7:30pm. 同時錄 4個 cam, 每個 800 x 600 resolution, 唔窒. 除非 ISP network proble ...

男爵府

原文章由 chpyeung 於 08-4-10 16:44 發表
800x600?! 你個cam 乜野 model? 一般 cam 只係 640x480!

打錯添, 係 640x480.

大宅

bbrma,

我都用緊level one + netvigator, 我係公司上網睇, 蒙蒙地 + 窒, 唔流暢, 請問你點setting架, 因我見附有的軟件有好多野調較....

Thanks!

大宅

如果有mami想方便睇到屋企, 你地可以試下PCCW 個視察易, 可以在任何地方...隨時用3G電話睇, 又可以轉上下左右....拉近睇都得, 而個眼仔好似個波咁, 無線...四圍擺都得, 我老公仲話放一個係車到.....

個眼仔是可以用SD記憶咭去錄影.

禁止訪問

男爵府

原文章由 BBHim 於 08-4-11 11:08 發表
bbrma,

我都用緊level one + netvigator, 我係公司上網睇, 蒙蒙地 + 窒, 唔流暢, 請問你點setting架, 因我見附有的軟件有好多野調較....

1)蒙蒙地
Level one 個鏡頭可以校, 試轉個鏡頭 focus

2)窒
Netvigator上網 upload bandwidth 幾多MB? 你公司上網 bandwidth 幾多MB? 我用4個 cam, 最多都係用 6MB bandwidth, 即係平均每個 cam 1.5MB. 如果 bandwidth唔夠就會窒. 可以試將 video quality set 低 d, 唔用 detail or excellent, 用 good or standard. 看看好唔好d.

[ 本文章最後由 bbrma 於 08-4-11 11:44 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至