論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Why?My son see the maid come home is angry???

最近的ー、兩個月,当我放工返到呀媽屋企,我仔都已經會跟住我又或唔見倒我,會係屋企内找我(我仔17個月大)。
当夜晩食過晩飯后,我就會同個仔及印傭返屋企。返到屋企后,個仔就唔肯跟印傭,連我去冲個凉都大喊,個印傭比乃食都唔得,要我比先肯食,總之個印傭ー行近來,我個仔就打印傭或大叫吾比巨走近。
前日星期日,当印傭放假夜晩返到屋企,我個仔一見到巨就即大叫,我見個係怒個種大叫,不是玩個種。我真係好奇怪,人地果D細路甘踉個印傭,見印傭放假返到屋企會好開心,但我仔見到印傭個反應会係?
我都唔知日斗得巨地兩個係屋企,巨地係怎様相處?但我問印傭,巨又話日斗我個仔唔係甘,都吾知信唔信巨好?

CHUCHUBB

別墅

Re: Why?My son see the maid come home is angry???

Be carefull, it must something happen in between the domestic helper and your son. I can't give any comment on it because the limited information you gave. BUT, you should trust your son's feeling rather than your domestic helper.

Here something you should do...
1) Check your son's body during the bath time. Can any wound or hurt found?
2) Give ring calls during the day time and try to talk to your son. Let's see he is crying or not.
3) Ask your mother-in-law to visit your home in day time without notice to your domestic helper.
4) Buy web cam to record down the scene.

Good Luck

侯爵府

Re: Why?My son see the maid come home is angry???

我個仔由兩歲開始係依家呢個工人湊的, 我返到屋企, 佢會跟我, 我去廁所都企係門口喊, 出街只會拖我, 但係如果工人放假, 工人一返到屋企, 佢就會笑笑口, 好開心甘跟住個工人入房, 還要關埋門兩個係入邊玩, 我叫個工人沖涼先, 個仔都不比佢走(阿仔兩歲5個月).

從你的message, 我不知道個工人有無問題, 但係如果我係你, 我會開始留意佢平時的行為, 佢可能不會打你個仔, 但係可能會鬧你個仔, 或者你試下特然間返屋企, 看下個工人有無鬧阿仔? 我試過以前的bun bun, 阿女好驚佢, 同你的情況一樣, 後尾我發現到, 原來我們不係屋企, 佢就將阿女綁係high chair度, 佢自己就做家務, 還好大聲鬧阿女, 因為我試過一次特然返屋企, 係lift lobby已經聽到佢鬧女把聲加阿女喊聲, 當然我聽不到佢鬧mug, 我返到入屋, 佢都好突然, 我問佢做mug鬧阿女, 佢話阿女不肯訓晏覺.

不肯訓晏覺都鬧到佢甘, 我都不敢想像平時佢地兩個係屋企會點, 跟住我即刻抱左阿女入房, 無耐阿女就訓左.

之後我call老公即刻返屋企, 抄左個bun bun.

我會選擇信阿仔的感覺.

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

CHUCHUBB,
有少少分享, 我之前都請左個工人, 我個仔(而家18個月
大啦), 佢又係唔肯跟個工人(佢黎左一個月)..

我個仔又係唔肯跟個工人, 我一行開, 佢就喊.. 我初時都唔係好明..

後來我裝左個webcam, 我發覺原來佢對住我個仔比較惡..黑口黑面, 食飯時, 亞仔唔食, 佢仲打佢手仔, 同埋"Meet"佢個咀添.. 我見到好驚訝呀.. 因為平時我地係度, 佢唔係咁, 仲笑口迎人, 又BB 前BB後..

只係一個星期, 我就留意到亞仔既行為有點異樣, 佢郁下發脾氣會打人, 雖然仔仔屬於暴燥型, 但平時佢對我地唔會咁.. 佢郁下都話打, 我同老公都覺得個仔有d 唔妥..

嘩.. 一睇個cam咁喎.. 於是炒左工人,

我兩公婆仲要用左幾個星期去Tune返我個仔d 行為..

所以我好同意KKParent既suggestion, 留意下你仔仔呀.

同埋我相信小孩如一面鏡, 大人做d 乜 小朋友都會做, 好多野可以係小朋友既行為上留意到呀

Good Luck!

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

複式洋房

昨日下午終於忍唔住,返左去裝下巨,我在屋企門口企左20分鐘。
我都估唔到個印傭原來講野係甘大聲、我聴到巨唱英文歌,又有2下大跳,又講左2句應該是印尼話,總之比我既感覺原來同平時講野細細聲、唔多出聲係甘唔同。当巨仲係大大聲唱跟歌時,我即刻快速開門,巨即刻停左無唱。但最興是我個仔背部条手巾濕晒都無換,明明我見到用過既手巾得果3条,巨話同我仔換左2次,即係用左2条,我返到屋企后換左1条,甘我仔又剛食完乃,又何來只係用左3条手巾甘少。巨話食乃無用手巾,唔記得用。我話我無1次見過巨唔記得用,甘好彩就比我見到。甘即係太太唔係到時就物都唔記得。
總之,巨地既真面目就唔係平時比我地睇到拉。
我最奇怪就係我仔現在很驚冲凉及換片時常大喊,但如果我同巨冲及換片,巨就無大喊。
我都係返工返到月尾就做全職媽媽,都唔知換唔換左個印傭好?

CHUCHUBB

侯爵府

CHUCHUBB

聽到係甘講, 真係好不開心, 原來你個印印都係同我之前的bun bun一樣, 我覺得你個bb好驚沖涼, 可能係佢較d水熱左d, 又或者曾經不小心'冼'親佢, 嚇親.

我個女都曾經試過不肯沖涼, 連我同佢沖都不得, 卒之我要出動好多百寶佢先肯再沖涼. 所以襯你個bb還肯比你同佢沖涼, 我覺得幸苦d都要, 等係放工返屋企自己同佢沖.

你月尾都做全職媽媽, 不如叫你媽咪幫你手看住個b半個月, 抄左個工人啦, 如果不係嚇親個bb就大件事, 傷害佢的小小心靈.

大宅

我近來都發覺個工人同我 bb (13 個月) 換片時, bb 時常大喊 和很驚, bb 又時常用手來 touch 何 b 仔,然後想哭的樣子. 我很担心個工人平時不知怎樣對我 bb. 而且我又懷疑個工人可能 不是 天天同bb 沖涼. 很想安個cam,但無從入手, 很苦惱! :-x

但平時bb 都肯跟個工人的,只是有時不肯.

唔知BK Papa & Mama 有冇用過什麼cam 是又易又平?

王國長老

CHUCHUBB,
如果做埋今個月變做全職媽媽, 咁能否叫住婆婆/
主愛我

大宅

Ansonbaby,

唔好等裝cam喇,一於炒左佢先啦,我知道有啲變態工人,會用手搞BB嘅何B仔的,我聽唔少嘅喇,唔好話我捕風捉影,BB嘅人身安全喎,我情願有殺錯,都唔會有放過.

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

ballpen 寫道:
Ansonbaby,

唔好等裝cam喇,一於炒左佢先啦,我知道有啲變態工人,會用手搞BB嘅何B仔的,我聽唔少嘅喇,唔好話我捕風捉影,BB嘅人身安全喎,我情願有殺錯,都唔會有放過.

Agreed,其實我就好相信bb的感覺多過工人!

複式洋房

Jo Jo

Firstly,thank you for your advise. Finally, I fire the indo maid on 14 Apr, and I let her leave my home at the night time at 11:30p.m. Being of I`m so so angry of she have "Da" my son. So I must need to let her go.
It is ture, we need trust the baby feeling, because of they can't say to us of what happen, so they will have something for let us know. So we need trust our baby, don't turst the maid.
This few day are so busy of buy the ticket, go to agent.....Later, I will talk more detail to you all of my maid story. Because of I need to take care my son by myself. I go to do my housework first.

CHUCHUBB

王國長老

CHUCHUBB,
知道你炒左工人, 我安心d .. 起碼你仔仔會安心d 先..你有時間先講下個故事啦. 我想問下你個係菲定印呀..
主愛我

子爵府

2019勳章 醒目開學勳章

CHUCHUBB,
知道你炒了個工人都替你安心,你除了做家務外亦要留心看看工人對BB有什麼影響?
TAKE CARE!

首頁

尾頁

跳至