論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Hi,

1. 請問有無人知賓賓要申請去canada工作要咩資格?
2. 申請手續要幾耐?
3. 需要起hk做滿幾多年先有資格申請過去架?

我件海外賓, 來做左4個月, 兩日前無端端同我講想3年後去canada讀書 ..仲話而家要申請定..佢當我傻仔, 去讀書, 好多錢嗎?

我估佢想去打工就真 !:tongue: 點解做幾個月就可以申請去既 ?

我真係唔想比佢1獲Q起, 如果過兩個月後佢resign, 我真係死得啦... 我個囡剛識應佢, 而家我又大肚, 9月小b就出世...到時都唔知點算 !!

[ 本文章最後由 jpang0107 於 08-4-7 15:50 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

1) 最小要大學畢業
2) 好似幾個月就得, 費用好似20,000-3x,xxx
3) 好似要係香港最小一年先得

[ 本文章最後由 bby 於 08-4-7 16:33 編輯 ]

公爵府

好媽媽勳章

去加拿大梗係好喇, 最但工資CAD 1300 (呢個好肯定)
五天工作, 仲要9:00-5:00 (以我知)

大宅

我朋友o係加拿大, 佢話冇見過有賓賓做工人, 佢朋友前後簽了兩個, 都係第一日o係機場接左佢之後, 第二日就失蹤, 佢話果面人權問題, 佢地會自己走去搵第二 d 工種, 人工梗係高過做工人啦.

別墅

嘩, agency fee 要 20k, 甘那利

下, 1年就可以申請, 甘佢地咪借我地過橋.. ..好慘姐, 到時比佢Q起, 又要請個個

原文章由 bby 於 08-4-7 16:29 發表
1) 最小要大學畢業
2) 好似幾個月就得, 費用好似20,000-3x,xxx
3) 好似要係香港最小一年先得

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 jpang0107 於 08-4-7 17:29 發表
嘩, agency fee 要 20k, 甘那利

下, 1年就可以申請, 甘佢地咪借我地過橋.. ..好慘姐, 到時比佢Q起, 又要請個個

agency fee 係工人比agency, 唔知僱主比幾多, 不過個工人比個20k係包埋機票, 你知機票香港去加拿大都幾貴下

係呀, 所以請賓仲要佢大學畢業都幾驚, 驚佢隨時走佬

加拿大太保護工人(包括當地既打工仔既)

大宅

唔駛大學畢業的,只需要完成唔知幾多學分....

我最近選左個唔係大學畢業,都只係怕學歷高會走佬......

子爵府

原文章由 Agnetako 於 08-4-7 16:50 發表
我朋友o係加拿大, 佢話冇見過有賓賓做工人, 佢朋友前後簽了兩個, 都係第一日o係機場接左佢之後, 第二日就失蹤, 佢話果面人權問題, 佢地會自己走去搵第二 d 工種, 人工梗係高過做工人啦. ...

我加拿大的朋友都係咁話!
佢地用家傭身份申請過去﹐唔係做工人﹐係去溝鬼佬嫁人!
加拿大人的收入唔係算好好﹐因為稅重﹐要請一個咁貴人工﹐工時超短的人係屋企﹐真係唔多架!
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

前日我姐姐同我講, 佢話佢教會有兩個工人去咗加拿大. 佢話只要係大學讀咗2年, 唔駛畢業都可以去架, agency fee就要$30,000. 要係香港做咗幾耐先去得我就無問, 我都驚佢會走, 佢只係做咗一個月咋!

大宅

我有個工人於96年4月份同佢續約,點知9月初就同我辭職,剛剛小朋友開始開學,把我Q起,就係去咗加拿大打工.重要講大話, 好在我發覺得早, 有一天話要請假去airport見sister, 但其實係去 body check, 星期六話要出糧,屋企等錢用,我話冇,星期日就辭職,重要冇1個月通知,要即走.你話如果我差啲出咗糧比佢,就真係蝕埋份糧. 我知係要現成有份工做梗,才可apply to canda.所以你要有心理準備.

伯爵府

原文章由 bby 於 08-4-7 16:32 發表
去加拿大梗係好喇, 最但工資CAD 1300 (呢個好肯定)
五天工作, 仲要9:00-5:00 (以我知)

我覺得係假的,如果有CAD1300,好多香港人都去做啦,在香港,可能一位剛畢業的大學生都未必有咁好既人工!我只是成日聽講話工人去加拿大打工,但無識得有朋友的工人真係去得到,只係她們用作辭工的借口(其實在香港搵到份更好做的工)。

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我個菲傭個妹就係岩岩遲左hk份工去 canada 做, 我工人話申請去canada要大學4年畢業 (讀2年都唔得), 要有海外1年以上工作經驗, 佢個妹就o係香港做左1年半到.

Agent 係海外黎幾日既 representative, d工人睇報紙見佢登廣告, 又有朋友搵過呢個 agent先會用, 因 agent收佢地 HK$35,000 費用, 去canada機票仲要自己買.

canada人工係hk既3部, 星期一至五工作, 每日8小時, 收工後就留响自己間房, 平日僱住要提供3餐膳食. 如僱主其他時間叫你做野, 要比 OT錢, 而 Mon. to Fri. 夜晚留宿僱主家會扣番 CAD400一個月 (我工人唔係好清楚). Sat & Sun 唔可以留响僱主屋企, 要另外搵地方住.

以上全部係我工人講我聽既.

大宅

虎到金來勳章

原文章由 歌莉亞 於 08-4-9 18:58 發表

我覺得係假的,如果有CAD1300,好多香港人都去做啦,在香港,可能一位剛畢業的大學生都未必有咁好既人工!我只是成日聽講話工人去加拿大打工,但無識得有朋友的工人真係去得到,只係她們用作辭工的借口(其實在香港搵到份更好做 ...

離鄉背井幾年唔係香港女大學畢業生肯制, 而且要係 overseas 最小一年家傭 experience 先得 .

您同我有冇?
但大把bunbun有!

別墅

My real case to share (my ex-helper resigned suddenly to go to Canada for working...give me 1 month notice) :-x :

1. She needed to give HK$30,000 for agency fee but as her Canada employer was urgent to get a helper, the employer paid the agency for her. (The maid's Canada friend referred to her as her friend worked there for two years and then 入藉 and change to other jobs and told my maid many jobs in Canada!!)

2. For salary, it is CAD1,700. But she needs to give CAD320 for rental to the employer. 5-day work; 8 hours a day and 14 days annual leave (better than many of our HK jobs, right!). Also, the employer must give OT pay if they work OT. The maid said, after working hours, just close the room door is ok. However, the maid is responsible for her air tickets.

3. The most attractive thing is the maid could become Canadian after working for 2 years and so they can do other jobs. Cananda government like those helpers with experience of taking care of babies, so when she needs to collect her Canada work visa, she ask me to acknowledge that she worked here for taking care of baby (I didn't write anything but acknowledge on her handwriting letter that I sent to Immirgation as proof of her resignation.....as this is a fact....but I didn't give her any reference letter as I was super angry that she suddenly resign that no one to take care my 2 yrs old baby. She only worked for me for 1.5 yr but I allowed her to take one month leave to go back to Philippines.......so foolish I am!) 一獲Q起!!!

Filippino maids are easy to go to Canada. The only problem is if the maid is willing to pay the high agency fee or not. If so, they can go.

大宅

你地話信吾信佢好?

我請過三個工人,兩個一鍋繞起我,突然博炒0吾做,原來申請到去加拿大。我現在請個college畢業0既,唸住佢去0吾到加拿大哪掛,點知又比我發現佢有一封用佢個名,寫給加拿大僱主0既自薦信,但佢誓神劈願話係同個姐妹寫0既,話佢0吾係打算走, 想同我續約。

我而家0岩0岩想同佢搞續約,就比我發現D 0甘0既野,你地話信吾信佢好?

大宅

虎到金來勳章

我吾信佢! :;pppp:

別墅

of course no la....my ex-maid told me all Filippino maids want to go to Canada, say her sister, cousin and friends work in HK

大宅

有心去申請家傭身份申請過去﹐唔係做工人咁簡單﹐(例如:溝鬼佬嫁人)前ex-maid常不願做家務,常day_dream 又學我穿衣,你同她講她根本當你唱歌;我像有一把好前途
好啦我release她,她真是鍾意打鬼佬工(raji致真),結果不用一星期就炒了;還問我小朋友可以叫媽咪請番她,我只是說叫她做她工作try your best一定做到,平是叫她又不聽她啦,有事都幫不上.
她重未用心工作,現絕對想不到原因要幫她. 天意
如果她平時肯做工作,我都肯等她申請到,才給她走;但她們真是當申請後;當自己greatest!
原文章由 jk67jk 於 08-4-9 09:54 發表

我加拿大的朋友都係咁話!
佢地用家傭身份申請過去﹐唔係做工人﹐係去溝鬼佬嫁人!
加拿大人的收入唔係算好好﹐因為稅重﹐要請一個咁貴人工﹐工時超短的人係屋企﹐真係唔多架! ...
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

大宅

請問有無人知邊間僱傭公司可以代辦申請菲傭去加拿大?

[ 本文章最後由 daodogdog 於 08-4-18 10:35 編輯 ]

翡翠宮

我ex-mail都係走左去canada打工, 聽我姐夫講, 賓賓响canada做滿一年后可申請移民咁話.
雖則申請費咁貴(hkd30000), 但其實好多賓賓会走去借財務公司借$, 一走了之, 如賓賓用你家中電話借財務, 佢一唔还錢一兩期, 你就会收到財務公司既電話, 煩死.

首頁

尾頁

跳至