懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇媽咪在沙田威院生過bb呢????

網友提及:
威院因產房裝修所以由6樓搬了去5樓
好似話至5月禁上下
我估8月都應該得掛
====>>是否正確????

另外想問威院生產科質素如何???

1.你覺得威院質素如何???有朋友話d大e生因sars問題走了很多了,之前又有很多開刀case出事,所以我都一直擔心是否在威院生????

2. 頭等、二等房跟大房有什麼分別(姑娘質素/探病時間/服務提供/價錢)

3. 朋友話sars問題,現在已不可給老公陪生/探病時間又限定....等好多規則都嚴了,是嗎????

pls help!!

大宅

Re: 有冇媽咪在沙田威院生過bb呢????

網友提及:
威院因產房裝修所以由6樓搬了去5樓
好似話至5月禁上下
我估8月都應該得掛
====>>是否正確????
[size=medium]我1月尾生個時係o係5/F, 但其他野就唔清楚lu..

另外想問威院生產科質素如何???

1.你覺得威院質素如何???有朋友話d大e生因sars問題走了很多了,之前又有很多開刀case出事,所以我都一直擔心是否在威院生????
[size=medium]我係順產o既, 其實如無意外由生到連針係唔需要醫生, 全部係由助產士負責, 佢地好好人好專業, 我生個刻3助產士好鼓勵我, 好幫我, 我生完推出產房時佢地笑容滿面同我講拜拜添, 其實生bb都好講彩數, 我大肚個時又好似你咁問其他媽咪係威院生o既意見, 有d講到好恐怖話再生都唔會去呢間, 但係如我話下胎有機會我一定再去威院, 咁你又點呢...:-P , 唔駛咁擔心啦!!

2. 頭等、二等房跟大房有什麼分別(姑娘質素/探病時間/服務提供/價錢)
[size=medium]我係住9F單人房, 同層亦都有雙人房, 全層都唔係好噪, 環境好舒服, 只係DBB喊聲, 姑娘嬸嬸好好 ,好幫忙..我個時探病時間係17:30-20:00, 每日限2人, 一日4餐(入院時可選定中或西餐), 日日有熱鮮奶供應, 有姑娘教沖涼, 有講座, 大人同阿Bo既乾淨衫褲無限量供應, 污租左隨時更換, 你願意而阿b又健康的話阿b可以晚晚陪你訓(係佢架車度).......我老公係公務員埋單4日=$1216, 如果唔係公務員價錢同私家差不多, 按金好似要成2萬, 實質價錢唔記得

3. 朋友話sars問題,現在已不可給老公陪生/探病時間又限定....等好多規則都嚴了,是嗎????
[size=medium]因為搬左產房, 地方真係唔容許老公係度, 真係阻住做野架, 其實我覺得限制探病時間同人數都好應該, 因為個度始終係醫院, 唔係戲院, 要保障番病人同埋bb

大宅

[size=large]我個fd剛剛2月中生左,都係開刀,好好無問題呀,依家仲精神過我tim
[size=large]頭等有電視睇,二等無;姑娘都係果幾個,不過d姑娘同阿姐個個都好好;探病!?!?呢埋一邊唔覺眼既地方,我試過最耐可以留多個幾鐘;$,我唔係好清楚lu
[size=large]係!sars之後醫院到到都嚴,但政府醫院既產房,如果同時間有其他人生,老公唔可以跟埋入產房架!
至於探病時間,17:00-20:00

大宅

花貓
我一月中生,但我響6樓生架~
你就好啦,d助產士咁好!"鼓勵"呢兩個字,完全唔可以用響我生果時既助產士身上!?!?因為我開到十度,佢地叫我出力時我都係咁訓,d助產士係咁鬧鬼我!
係呢,你響9樓記唔記得有個阿姐叫平平呀!佢好好人架!

別墅

花貓,katrina

thank you!! 你令我感到安心了很多!!!

我還有以下兩個問題,希望你們能幫到我:
1. 生產時和連針會不會有一些實習醫生落手練習的呢?
2. 生之前是不是一定會先"吉"穿羊胎水先呢? 我有朋友話其實這樣mama會難生d, 不知可否要求不吉呢??

katrina:
你為何開到十度,還可訓到這麼攪笑??? 是太累還是嗅了麻醉藥呢??

多謝賜教!!! 有機會沙田飲茶......明星見!!!!! :-P

大宅

[size=large]我記得係護士連架~
2. 生之前是不是一定會先"吉"穿羊胎水先呢? 我有朋友話其實這樣mama會難生d, 不知可否要求不吉呢??
[size=large]我訓左,唔記得lu,sorry!!

我以為自己穿水,所以早左兩日入去!果兩日完全無得訓,一訓著就有人要聽胎心聲,嘈到死呀!!
我入產房時,產房得我一個等生,間房仲靜過我屋企,所以好好訓,加上我聞氣,迷迷地 (中間有幾個人入過黎生,但我好似完全唔覺喎~)

大宅

我還有以下兩個問題,希望你們能幫到我:

[size=medium]我生個時就無見過所謂的實習醫生, 全程都由助產士幫手...

[size=medium]唔一定, 咁你一早自己穿左咪唔駛吉羅, 我就係助產士幫我吉, 0230見紅入院, 0330吉, 0630大痛, 0738生左(全程靠自己無用任何藥物止痛, 我唔想"溫溫登登")

katrina:
你為何開到十度,還可訓到這麼攪笑??? 是太累還是嗅了麻醉藥呢??

多謝賜教!!! 有機會沙田飲茶......明星見!!!!!

別墅

[size=medium]你兩位都吾使返工嫁?? 現在都online喎!!!

Karina,
你真攪笑,俾我實會驚到震,怎能訓到呢?? 但我都想像你般未吾使禁早驚定先囉!!! :-P

花貓:

sorry!! pm後才見到個msg!!!
你仲勁!
"見紅入院, 0330吉, 0630大痛, 0738生左(全程靠自己無用任何藥物止痛"
成4個鐘都吾用藥,連氣都冇嗅到呀??? 連針都冇用任何藥物止痛????

你兩位是不是很年青呢??? 所以易d生同抵得痛d呢??? 我唸我一定冇你地禁叻的 :-(
[size=large]bye!

大宅

"見紅入院, 0330穿水, 0630大痛, 0738生左(全程靠自己無用任何藥物止痛"
成4個鐘都吾用藥,連氣都冇嗅到呀??? 連針都冇用任何藥物止痛????
[size=small]因為臨生前1個月到上左個唔記得邊間大學o既工作坊, 有一個好好人o既助產士博士同我地講解生產過程, 點樣呼吸, 點樣係痛o既時候分散自己注意力, 有vcd比我地番企屋企睇下由其他有經驗o既媽咪分享, 同埋要番屋企練習, 就係佢好鼓勵我地盡量唔好依賴藥物或開刀, 其實女人係可以靠自己架, 就係因為依家係醫院設備齊全, 個個知道自己一痛就可以即刻要用止痛藥物(入晒腦), 太過依賴, 佢話真係非要不得時聞笑氣還可以, 因為唔會影響阿b...其實助產士幫我穿水後係未痛架, 直至到6點幾就黎料lu...但我不停同自己講忍住呀, 你掂架...係痛o既時候深呼吸, 望下窗外小小街景, 姑娘問我聞唔聞氣我都say no...終於等到姑娘同我講"好啦, 生得啦!!痾幾下就出左黎lu...諗番轉頭真係覺得自己幾掂:-P 我真係幾忍到痛架

你兩位是不是很年青呢??? 所以易d生同抵得痛d呢??? 我唸我一定冇你地禁叻的
[size=small]後生就唔講得喇, 25歲lu...katrina好似仲後生la....

別墅

花貓
妳好勁呀! 咁忍得痛!! 我預產期27號, 宜家係屋企等生真係好鬼緊張, 聽到妳的經驗真係有用, 希望到時自己可以分散注意力, 等自己冇咁痛啦!!

ww_so
妳8月生得, 妳就好啦應該到時可以用威院個新產房,o因為我問助產士, 佢地話會係5月左右裝修好, 到時會好似私家醫院咁獨立房間, 好"正"!!我bb會係4月尾出世所以用唔到新產房, 仲因為宜家地方細, 老公唔可以陪產, 個助產士仲同我講話咁咪生多一個下次可以用新產房, 但係我諗我唔會喇, 因為我陀得好辛苦, 到現在都會嘔, bb又唔吸收, 希望佢出世後可以快d食返肥d就好喇!!

大宅

[size=medium]
Hello sammilala,

你都得架, 唔好咁緊張同擔心, 咁個產程會順利好多架, 如果聞氣的話雖然唔會影響阿b, 但係有機會攪到自己溫溫登登, 動作慢半拍, 姑娘叫你做咩都迷迷糊糊, 咁就會拖慢過產程架啦..記住如果姑娘問你打唔打針或者自己想做無痛, 同自己講忍住呀, d藥會影響到阿b架...忍忍忍....

我陀阿b個時都無嘔過, 所以無咁辛苦, 阿b出世個時得2.895kg, 雖然加細碼, 但係我會生得無咁辛苦, 佢依家就黎3個月已經有13磅lu....好快就見到阿b架啦加油啊!!!!

別墅

sammilala 寫道:
ww_so
妳8月生得, 妳就好啦應該到時可以用威院個新產房,o因為我問助產士, 佢地話會係5月左右裝修好, 到時會好似私家醫院咁獨立房間, 好"正"!!我bb會係4月尾出世所以用唔到新產房, 仲因為宜家地方細, 老公唔可以陪產, 個助產士仲同我講話咁咪生多一個下次可以用新產房, 但係我諗我唔會喇, 因為我陀得好辛苦, 到現在都會嘔, bb又唔吸收, 希望佢出世後可以快d食返肥d就好喇!!

[size=small]多謝你收到這麼多勁料!!我想知好耐了,我現在可放心等係威院生,不用去私家了,這樣可慳返d錢留給bb用啦 !!
另外,bk有d mama說飲孕婦奶粉會好吸收的,你都可試下最後衝刺下!我現在都有飲安培的”喜康素”朋友介紹說較易飲,我一向都怕飲奶的,另外,探病人數或時間又有冇變動呢??

[size=large]
花貓:我真的以你為榮,你真是偉大的母親...

大宅

[size=medium]多謝你咁讚我....偉大的母親何止我一個呀, 呢樹個個都係啦

複式洋房

我有問過醫生,如果到時裝修好既話老公可唔可以陪產,個醫生話可以,因為佢話宜家五樓地方細,所以就唔比陪產。

我都會係威院生,不過之前有幾次唔舒服入左幾次院,d姑娘同埋d亞姐都好好嫁,又唔係惡,d醫生都好好手細,男醫生都唔錯嫁,我估我生果時應該唔會有乜問題既

別墅

ww_so
就如twinnelui所講, 到時老公係可以陪產o家, 至於探病時間好似淨係得下午5:00-8:00, 其他時間就唔得, 不過如果妳可以落床行出病房都可以。 我bb應該喱幾日會出世了, 遲d同妳地一齊分享一下。

別墅

花貓
希望自己都可以好似妳咁, 可以忍到痛。 係呢? 妳生前作動情形係點o家, 我應該喱幾日會生, 所以好鬼緊張!!!

大宅

[size=medium]sammilala,
我係落到產房助產士幫我穿水, 2個小時后開始勁堅o既陣痛, 極想痾阿b出黎, 因為佢湧緊出黎, 但係奈何度數未夠一路要死忍,忍左個幾鍾夠度數就可以用盡我生平所有氣去痾喇..... 唔駛驚架, 有人叫你做媽咪就梗要付出代價, 無計啦, 加油努力, 等你好消息啦!!

民房

Hi 花貓,
多謝你的寶貴意見,我剛剛知道自己有喜12月18日預產期,但我未決定在政府還是私家生,好煩惱 !! 我怕政府醫院不太好(嬸嬸,姑娘,醫生 等),又不知私家醫院收費如何 ? 可否給我意見 !! 謝謝
~在沙田做檢查有無好介紹 ??

別墅

[size=medium]Sammilala,

努力呀!!! 亞b等住出來叫你呀,你要勇敢d呀!!我同花貓在這裡默默支持你的!!!希望你老公可以入產房陪你啦!

有朋友教我若你作動那天,記緊盡量去洗澡�頭。若可再要食飽才去e院,就算驚趕吾切都記住叫老公買定d包或飯盒去呀,因為你吾知你要等幾耐才生,生時要有力氣才可用力生麻!!生完又要等連針攪一輪先可推出產房,所以食定先會有著數
:-P ,致於其他心得就要等花貓提供了!!

p.s.  你拾齊入院用的物品未呀!!問下花貓有冇漏好d喎!!!記住叫老公帶相機同電池。

大宅

花貓,

恭喜晒! 你好勁呀!如果到時我可以好似你咁堅強就好喇!請問生左後大約可休息幾耐架?係咪好快就俾番個BB你湊架?咁咪好

首頁

尾頁

跳至